Zápasy mládeže
so 19.9.2015 | Radek Kozel, Lukáš Štěrovský

Starší dorost si po nepovedeném derby spravil chuť na druhé Jihlavě

Zápasové menu

Druhý zápas ve dvou dnech sehráli svěřenci trenéra Jiřího Slabého. Zatímco v Pardubicích neuspěli a prohráli 0:3, s Jihlavou, do té doby druhým celkem skupiny Střed, si poradili hlavně díky poslední periodě, kterou Hradečtí vyhráli 3:1. Velký podíl na výsledku zápasu měla bratrská dvojice Filip a Jakub Moníkovi, kteří zařídili hned tři góly Mountfieldu!

Živelný hokej přinesl smírný výsledek

Před slušnou diváckou kulisou vlétli mladí Lvi do utkání jako uragán a zasypali jihlavskou branku několika ostrými ranami. Východočeský nápor přinesl své ovoce v 5. minutě, kdy se prosadil dorážející Filip Moník – 1:0. Iniciativa zůstala i nadále na domácích hokejkách, avšak několik slibných příležitostí zůstalo nevyužito. Ačkoliv Mountfield diktoval tempo utkání, na pozoru se musel mít i strážce hradecké svatyně Matěj Bartozel. Ten se blýskl výborným zákrokem betonem při úniku Hrbatého.

Druhá polovina úvodního dějství byla ovlivněna řadou vyloučení, a to na obou stranách. V početní výhodě si počínali lépe mladíci z Vysočiny. Při hře 4 na 3 podržel výborným zákrokem svůj tým Bartozel, avšak v poslední minutě přece jen kapituloval. Při dvojnásobné přesilové hře jej střelou z bodu pro vhazování překonal Vladimír Oščádal – 1:1.

Druhou periodu opanovali brankáři

Prostřední perioda začala podstatně opatrněji než první dvacetiminutovka. Hru navíc provázela celá řada nepřesností od obou mužstev, avšak i tak mohli jít Lvi do vedení. Proti střílejícímu Haškovi se však zaskvěl brankář Škarek. Ve 30. minutě byl po střele Šaldy jihlavský gólman již překonán, tvrdý projektil však orazítkoval pouze tyč.

Celek z Vysočiny se spoléhal především na rychlé protiútoky a jeden takový mohl zužitkovat Jindra, avšak kotouč poskakující před odkrytou klecí netrefil. Dukla mohla strhnout vedení na svou stranu při přesilové hře, proti byl však výborně chytající Bartozel, který zasáhl lapačkou. Krátce před sirénou ujeli Lvi v přečíslení 2 na 1, ale Kynčl volil namísto přihrávky střelu, kterou Škarek zlikvidoval.

Kapitán Matějček ústřední postavou třetí třetiny

Vstup do závěrečné dvacetiminutovky vyšel lépe Východočechům. Ti sevřeli Duklu a výsledkem byla vedoucí branka ve 43. minutě, o kterou se postaral domácí kapitán Štěpán Matějček – 2:1. O tři minuty později se Matějček stylizoval do role nahrávače, jelikož právě po jeho nabídce propálil Jakub Moník vše, co mu stálo v cestě – 3:1. Hosté však utkání nezabalili a 61 vteřin po třetí inkasované brance snížil po hezké individuální akci David Čermák – 3:2.

Další minuty přinesly bojovný hokej a šancí výrazně ubylo. Nebezpečnějším celkem byla přece jen Jihlava, ale strážce domácí svatyně Bartozel byl pozorný a držel Mountfield i nadále ve vedení. Krátce před koncem zápasu Lvi nevyužili dvojnásobnou početní výhodu, avšak mrzet je to nemuselo. V 59. minutě kotouč poskakující na brankovišti doklepl do brány Filip Moník a stanovil tak konečný stav na 4:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Michael Gaspar 0 0 0 0 0
Jakub Hašek 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 1 1 2 2 6
Tomáš Kynčl 0 0 0 2 2
Jakub Lelek 0 0 0 0 0
Patrik Mašín 0 2 2 1 0
Štěpán Matějček 1 1 2 0 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Filip Moník 1 1 2 2 2
Jakub Moník 1 0 1 1 0
Jakub Muška 0 0 0 0 0
Kryštof Pažourek 0 1 1 1 0
Radim Šalda 0 0 0 1 2
Martin Štohanzl 0 0 0 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Bartozel 60 25 2 23 92,00 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání, ve kterém rozhodovaly maličkosti. V určitých fázích jsme Jihlavu přece jen přetlačili a nakonec jsme ve třetí třetině vytvořili tlak na gólmana. Díky tomu se nám podařilo dát dva góly. Proti předchozímu utkání v Pardubicích to byl zápas povedenější a zaslouženě jsme vyhráli.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava):
Po vítězství nad Libercem jsme do Hradce přijeli s nosy nahoře. Přístup k utkání od nás nebyl úplně stoprocentní a tak kvalitní mužstvo, jako je Hradec, toho dokázalo využít. I když jsme se chvílemi do zápasu dostávali zpátky, tak nás vlastní nedisciplinovanost a spousta vyloučení zase sráželi zpět. Musíme na tom zapracovat a poučit se z chyb. Kluci si musí sednout a srovnat si vše v hlavě.