Zápasy mládeže
pá 2.10.2015 | Lenka Jonešová, Lukáš Štěrovský

Starší dorostenci dotáhli velký boj do vítězného konce, Liberec porazili 4:2

Zápasové menu

Hodně těžkou bitvu s vítězným koncem sehráli v pátek starší dorostenci proti Liberci. Mountfield si vedení vypracoval ve druhé periodě a zdálo se, že utkání dovede v poklidu do vítězného konce. Jenže Severočeši v poslední části chytli druhý dech a svojí herní převahou připravili pro Vomáčku nejednu pernou chvíli. O vítězství domácích nakonec definitivně rozhodl až Štěpán Matějček, a to gólem z předposlední minuty. Východočeši tak proti Liberci uspěli i ve druhém vzájemném klání.

Hradec svoji aktivitu v branku přetavit nedokázal

Uběhlo jen pár vteřin utkání a liberecký gólman Žajdlík si připsal první zákrok. S pokusem Hradeckých si ale bez problémů poradil. To o pár minut později už se musel pořádně protáhnout. Nejprve vytěsnil mimo tři tyče Maršíkovu střelu zápěstím a poté se musel ještě jednou zaskvět proti dorážce hradeckých hráčů. Ani tentokrát se ale skóre utkání neměnilo.

Hradečtí drželi Bílé Tygry pod tlakem. Mikuláš Matouš stál tváří v tvář libereckému strážci svatyně, ale hostující obránci nedali útočníkovi Mountfieldu ani centimetr prostoru. Jenže Pažourek se provinil nedovoleným zákrokem a Liberečtí tak dostali možnost přesilové hry. Ta se jim ale příliš nepovedla a puku se tak znovu ujali domácí.

Velkou šanci měl Štohanzl, jehož střela z první ale jen orazítkovala plexisklo za Žajdlíkem. Na druhé straně se ale krásnou akcí blýskl Ondřej Chrtek, jenž se od levého mantinelu prokličkoval přes hradecké obránce až k Vomáčkovi. Hradecký brankář ale jeho střelu i následnou dorážkou dokázal s přispěním štěstí zlikvidovat.

Hra obou týmů se vyrovnala, k vidění byly tři góly

Bílí Tygři vstoupili do druhé dvacetiminutovky velmi aktivně, nicméně hradecký gólman dokázal jejich střelecké pokusy pokrýt. Jenže po necelých čtyřech minutách přišla rána z čistého nebe. Pokorný poslal od zadního mantinelu kotouč před branku a Mikuláš Pohl s ním naložil na výbornou. Jeho nenápadná střela totiž skončila až za zády Matěje Žajdlíka – 1:0.

Hradečtí byli při chuti, Matouš se po individuální akci proháčkoval až před libereckého brankáře, jenže jeho střela mířila vedle. Z následující akce ale vybojovali černou pryž hráči Liberce a bylo srovnáno. Vratislav Kunst tečí naprosto změnil směr střely od modré čáry a překonal tak bezmocného Vomáčku – 1:1.

Následovala série vyloučení, když jedno z nich dokázali Hradečtí využít. Dezorientovaný Žajdlík přes skrumáž těl neviděl střelu Radima Šaldy, která prošla až do liberecké klece – 2:1. A to nebylo všechno. Patrik Mašín navýšil na dvougólové vedení, když si přizvedl kotouč a přes Žajdlíkovy betony ho dopravil do brány – 3:1.

Šance Bílých Tygrů zhatil Matějček

Třetí třetina začala v klidném tempu, domácí dobře napadali, ale jejich snaha nevedla k vážnému ohrožení Žajdlíkovy branky. Mašín v levém kruhu vybojoval kotouč, jenže promeškal nejlepší moment a liberecký muž v masce jeho střelu pohodlně ukryl v lapačce.

To Štohanzl už způsobil větší závar v brankovišti. Znovu se dostal do sólového úniku, jenže jeho zakončení skončilo těsně vedle pravé tyče liberecké brány. Pak ale udeřili Bílí Tygři. Vomáčka nejprve vytěsnil Hadovu střelu před sebe, jenže ta skončila přímo na holi Jiřího Průžka, který už neměl problém ji poslat do branky – 3:2.

Po vstřelené brance převzali otěže zápasu hosté. Vomáčka se musel blýsknout proti pokusu Tomáše Nezbedy, který byl blízko vyrovnání, ale hradecký gólman držel svůj tým. Jenže v padesáté deváté minutě ujel libereckým obráncům Štěpán Matějček, který z těžkého úhlu překonal Žajdlíka a kotouč skončil za překvapeným gólmanem – 4:2. O výhře Hradce bylo rozhodnuto.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Michael Gaspar 0 0 0 1 0
Jakub Hašek 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 0 0 0 0 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 1 0
Jakub Lelek 0 0 0 -1 2
Václav Maršík 0 0 0 0 2
Patrik Mašín 1 1 2 0 0
Štěpán Matějček 1 2 3 1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 0 0 0 0 0
Filip Moník 0 0 0 0 0
Jakub Moník 0 1 1 0 0
Jakub Muška 0 1 1 1 0
Kryštof Pažourek 0 1 1 0 2
Mikuláš Pohl 1 0 1 1 0
Štěpán Pokorný 0 1 1 1 0
Radim Šalda 1 0 1 -1 2
Martin Štohanzl 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 27 2 25 92,59 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Odehráli jsme hodně těžké utkání. Věděli jsme, že Liberec potřebuje body a bude se tady snažit něco urvat, přijel sem s tím, že nám nenechá nic zadarmo. Bylo to vyrovnané utkání, dost bojovné. Bohužel se poslední dobou potýkáme s tím, že nedáváme šance, ale zaplať pánbůh, že se nám povedly dát čtyři góly a utkání pro nás dopadlo dobře. Jsme rádi za vítězství a chceme pokračovat v bodové sérii, pokud nám to soupeři umožní. Zbytečně jsme se ke konci začali bát o výsledek, bláznili jsme a dělali chyby. Soupeř už pak pochopitelně riskoval, šel do toho naplno. Napadal nám rozehrávku a dělal problémy. Takže pak bylo dobré, že to na sebe vzal Štěpán Matějček a dal gól na 4:2, což bylo hodně důležité a hodno kapitána.

Jiří Kudrna (Bílí Tygři Liberec):
Přijeli jsme si sem pro body, ale udělali jsme dost chyb, málo jsme se tlačili do brány a stříleli. Je to škoda, myslím, že jsme tu něco mohli uhrát. Chtělo by to podat lepší výkon, ale ten tentokrát podal Hradec Králové a zaslouženě má tři body. Všichni soupeři jsou vyrovnaní a všichni se chceme porvat o body. Je škoda, že za stavu 3:2 jsme dostali čtvrtý gól, ale z naší strany to prostě nebylo ono. Mrzí náš, že jsme nepředvedli lepší výkon.