Zápasy mládeže
so 17.10.2015 | Tomáš Lysý, Jan Vavřina

Ztracené vedení a smolný gól. Starší dorost odjel z Jihlavy s jedním bodem

Zápasové menu

Zápas starších dorostenců proti Jihlavě se zprvu vyvíjel podle plánu. Tým Jiřího Slabého v první třetině dvakrát skóroval a držel opratě zápasu pevně v rukou, jenže v průběhu druhého dějství je převzala Dukla, která třemi brankami otočila skóre utkání. Prodloužení, a zdálo se že i nájezdy, vystřelil Mountfieldu Radim Šalda. Na dovednostní soutěž už ale dojít nestihlo. Jihlava totiž rozhodla o tom, že pro sebe uzme bonusový bod už v prodloužení v čase 64:57!

Skvělá první třetina přinesla Mountfieldu dvě branky

Úvodní branka zápasu mohla padnout již po dvou a čtvrt minutách. Kadleček vypálil z mezikruží, Vomáčka jeho střelu hodně podcenil a kotouč skončil na horní tyčce. Mírně aktivnější byla Dukla, jenž se častěji nacházela před brankou Mountfieldu. Hosté se pokoušeli ohrozit Šťastného aktivním prvním útokem Hidveghy – Matouš – Filip Moník. První jmenovaný si na gólmana nepřišel a dorážku Moníka si muž v masce Dukly pohlídal.

V polovině desáté minuty přišel rychlý protiútok hostí, Jirásek vyslal přesný pas na Martina Štohanzla a útočník Mountfieldu střelou do horní poloviny klece nad lapačku Šťastného otevřel skóre. Domácí si na tuto situaci nedali pozor, za dvě minuty se dostal do samostatného úniku Filip Moník, ovšem zamířil zcela sám před brankou vysoko nad. Hradci to příliš vadit nemuselo.

Po hezké akci Dukly, které scházelo střelecké zakončení, se hráči v tmavých dresech znovu rychle dostali před jihlavskou klec a ač Šťastný stihl první pokus zneškodnit, na dorážku bruslí Jakuba Haška byl krátký – 0:2. Kapitán Jihlavy Mejzlík se u sudích marně dožadoval neuznání gólu pro kopnutí puku do sítě, šlo o regulérní branku.

Hradec své šance neproměnil, za to ho Jihlava ztrestala

Začátek druhé části přinesl přesilovku červenožlutých, kteří během ní téměř neohrozili Vomáčku. Po jejím skončení ztratil Huňáček na modré puk, hosté šli rázem do přečíslení tři na jednoho a Hašek vzal odpovědnost na sebe, jenže rychlou střelou se k levé tyči těsně netrefil. Při hře čtyři na čtyři v polovině osmadvacáté minuty zvonila levá tyč branky Dukly, jíž trefil Muška střelou od modré po ledě.

Jihlava předvedla hezkou akci v polovině třicáté minuty. Heinrich si sjel k levé tyči, pasem podél branky našel u druhé tyče volného Kadlečka, ovšem útočník domácích nedokázal trefit branku. Vše si Slavomír Kadleček vynahradil čtyři vteřiny před polovinou zápasu, kdy zřejmě tečoval střelu Berky z levého kruhu za záda gólmana. Uběhlo pouze sedmdesát vteřin a hokejisté z Vysočiny se prosadili podruhé. Jindra viděl na pravém kruhu Tomáše Mejzlíka, přihrál mu puk a domácí kapitán se nemýlil – 2:2.

Vrátit hostům vedení mohl Gaspar, který byl u odraženého puku na levém kruhu dřív než hráč soupeře, tvrdou ránou ovšem těsně minu levý horní roh. Udeřilo tak na druhé straně. Kadleček si sjel s kotoučem před branku a vystřelil. Nezbedný puk neudržel gólman hostí ve výstroji a důrazný David Čermák jej protlačil do sítě – 3:2.

Po šedesáti minutách spravedlivá dělba bodů

Úvodní minuty třetího dějství se nesly v opatrném duchu. Dukla nechtěla vyrobit chybu vedoucí ke srovnání, Mountfield zase nechtěl nechat soupeře odskočit na rozdíl dvou gólů. Nechybělo moc a platila první varianta. Jihlavští zapomněli, že se z lavice trestů vrací Jakub Muška. Bek hostí se řítil sám na gólmana, zkusil kličku a střelu na vyrážečku, kterou Šťastný fantasticky zneškodnil.

Královéhradečtí se dočkali vyrovnání v padesáté minutě. Radim Šalda vystřelil od modré, před jihlavskou svatyní bylo hodně hráčů, a puk přes ně zapadl do levého horního rohu, domácí strážce svatyně neviděl zhola nic. Vrátit misky vah na stranu Dukly mohl Adam, zblízka však nepropálil gólmana. Krátce poté měli hráči s ježkem ve znaku přesilovou hru, během které uzamkli na téměř celé dvě minuty soupeře v pásmu, ale jediná vážnější příležitost byla střela Petra Slabého, která skončila v síti nad brankou.

Do nájezdů chyběly tři vteřiny, rozhodla šťastná branka

Zápas tak dospěl do prodloužení, v jeho druhé minutě měli hosté výhodu vůbec první přesilové hry v zápase, ale vinou nepřesných kombinací téměř neohrozili domácí klec. Když už se zdálo, že se půjde do nájezdů, rozhodl Vladimír Oščádal. Útočník Dukly nahodil puk z velké vzdálenosti na gólmana, který jej chtěl chytit do lapačky, tou však kotouč jen lízl a od tyče si jej srazil do vlastní klece. Tým Jiřího Slabého si tak po dvou plnohodnotných výhrách připsal porážku 3:4 po nájezdech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Michael Gaspar 0 1 1 2 0
Jakub Hašek 1 0 1 0 0
Patrik Hidveghy 0 0 0 -2 0
Filip Jirásek 0 2 2 1 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 -4 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Patrik Mašín 0 1 1 0 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 0 0 0 -2 0
Jakub Moník 0 0 0 -3 0
Filip Moník 0 0 0 -2 2
Jakub Muška 0 0 0 1 2
Kryštof Pažourek 0 1 1 2 2
Mikuláš Pohl 0 0 0 1 2
Štěpán Pokorný 0 0 0 0 0
Radim Šalda 1 0 1 1 2
Josef Šimůnek 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 1 0 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 65 35 4 31 88,57 0 0

Ohlasy k utkání

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava):
Zápas byl hodně vyrovnaný, bod v základní hrací době je poměrně spravedlivý. My jsme výborně odehráli druhou třetinu, ve které jsme kompletně otočili utkání. Kluky musím pochválit, že se za stavu 0:2 zvedli, nepřestali hrát a svůj výkon udrželi až do šedesáté minuty. Tomu štěstíčku jsme šli naproti a v závěru se nám to vrátilo.

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Začátek zápasu byl z naší strany dobrý. Vedli jsme 2:0, ale ve druhé třetině jsme udělali hrubé individuální chyby, které nás stály otočení výsledku v náš neprospěch, což byla hodně zlomová situace. Sice se nám podařilo po zredukování sestavy na tři lajny vyrovnat na 3:3, ale pak jsme bohužel v prodloužení dostali hodně laciný gól z velké dálky, což by se nám stávat nemělo. Důležité je to, že jsme měli uhrát zápas ve druhé třetině, kterou jsme zpackali. Pro nás je to velké zklamání, jsme sice rádi za bod, ale mělo jich být více.