Zápasy mládeže
pá 30.10.2015 | Lenka Jonešová, Lukáš Štěrovský

Starší dorostenci proti Brodu dotáhli dvougólové manko, na body to nestačilo

Zápasové menu

Dva výsledkově podobné zápasy sehráli starší dorostenci během posledních dvou kol. S Kometou i s Havlíčkovým Brodem Hradečtí dlouho drželi šance na tři body. Proti pátečnímu soupeři po nepovedené první části za stavu 0:2 a později 1:3 dokázali skóre srovnat. Vstup do poslední části ale patřil opět hostům, kteří si z východočeské metropole odvezli tři body. Za domácí se dvěma góly zaskvěl Václav Maršík.

Mountfield inkasoval již první minutě

První nepříjemnou situaci musel řešit hned po několika sekundách domácí gólman Bartozel, Michálkovu střelu ale na poslední chvíli vykopl pravým betonem. Jenže ve čtyřiapadesáté sekundě už se za hradeckým strážcem svatyně rozsvítilo červené světlo, když skóre zápasu otevřel po Hendrychově nahrávce Vojtěch Veverka – 0:1. A tlak Havlíčkobrodských pokračoval i nadále.

Jejich snaha byla posléze přerušena faulem Králíčka, jenž se provinil nepovoleným zákrokem. Mountfield se ale nedokázal usadit v útočném pásmu, naopak možnost zahrát si v početní výhodě záhy dostal i Havlíčkův Brod. A hned dvojnásobnou. Tu v sedmé minutě nekompromisně proměnil Lukáš Beran, jenž přízemní střelou dopravil černou pryž za Bartozelova záda – 0:2.

Domácí se i přes nepříznivé skóre pokoušeli proniknout do havlíčkobrodského pásma a vstřelit kontaktní gól. Zajímavou šanci měl Maršík, jenž ale nadvakrát nepřekonal gólmana Kulicha. Vzápětí stál tváří v tvář hostujícímu brankáři hradecký Pažourek, ale ani on nebyl úspěšný. Na druhou stranu se vydal prověřit Bartozela Michálek, jeho střela ale skončila jen v náručí gólmana Mountfieldu.

Hradečtí třemi góly srovnali skóre

Do druhé pasáže vstoupili domácí o poznání aktivněji a to se jim také vyplatilo. Snahu Mountfieldu přetavil v kontaktní branku Kryštof Pažourek, jenž z pravého kruhu překonal Tomáše Kulicha – 1:2. Hradečtí byli při chuti a svírali hostující celek v pásmu. Obrovskou příležitost měl Dominik Matouš, jehož střela minula havlíčkobrodskou svatyni jen o centimetry.

Jenže Hradečtí znovu faulovali a hostující celek s nabídnutou přesilovou hrou i tentokrát naložil, jak nejlépe mohl. Tečovanou střelu dopravil až za Bartozelova záda nikým nehlídaný Lukáš Beran – 1:3. Jenže dvougólový rozdíl nevydržel na světelné tabuli dlouho. Stačily dvě minuty, aby se k dorážce dostal Václav Maršík a snížil tak znovu pouze na rozdíl jediného gólu – 2:3.

Hra byla vyrovnaná, k vidění bylo několik nebezpečných šancí. Jedna z nich znamenala ve třicáté třetí minutě vyrovnání na 3:3, když se druhým gólem v utkání prosadil Václav Maršík. Na ledě malé haly FORTUNA arény bylo opravdu živo. Mountfieldu ale bylo pořádné horko, když se ke konci třetiny musel bránit dvojnásobné početní výhodě. Bartozel však podržel svůj tým a změnu skóre nepřipustil.

Dondův gól rozhodl o vítězi klání

Avšak vstup do třetí periody se povedl lépe hostům. Uběhly necelé dvě minuty a Havlíčkobrodští znovu přidali rozdílovou branku, když hradeckého muže v masce překonal David Donda – 3:4. O několik minut později se do zajímavé šance dostal, v zápase velmi aktivní, David Michálek, gólman Mountfieldu byl ale včas na svém místě.

Na druhou stranu po vybojování kotouče mířil Dominik Matouš, jeho střelu ale dokázal havlíčkobrodský brankář vytěsnit mimo tři tyče. Následný Štohanzlův střelecký pokus minul branku hostujícího celku jen o centimetry. V pětapadesáté minutě přišla velká šance pro domácí, když hráli přesilovou hru pěti proti třem.

Hradečtí obléhali Kulichovu branku, jenže hráči Havlíčkova Brodu velmi dobře bránili obranné pásmo. Tvrdou ránu vyslal od modré čáry Mašín, ale i na jeho střelu byl Kulich připraven. Minutu před koncem byl za podražení vyloučen Jakub Moník a hradecké šance na vyrovnání tak definitivně uhasly. Havlíčkobrodští si tedy z hradeckého ledu odváží tři body.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Brádler 0 0 0 -1 0
Jaroslav Dvořák 0 0 0 -1 2
Jakub Hašek 0 1 1 1 2
Patrik Hidveghy 0 0 0 0 2
Tomáš Kynčl 0 0 0 1 0
Jakub Lelek 0 0 0 0 0
Václav Maršík 2 0 2 1 0
Patrik Mašín 0 1 1 1 2
Dominik Matouš 0 0 0 0 2
Jakub Moník 0 1 1 0 2
Jakub Muška 0 0 0 -1 2
Kryštof Pažourek 1 0 1 -1 0
Mikuláš Pohl 0 1 1 1 4
Josef Šimůnek 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 0 1 1 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Bartozel 60 29 4 25 86,21 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Vůbec se nám nepovedl úvod zápasu. Prohrávali jsme 0:2 a museli dotahovat. O přestávce mezi třetinami v kabině proběhla domluva a naše hra se potom zlepšila. Vyrovnali jsme na 3:3, ale poslední dobou nám fakt bohužel chybí štěstí v koncovce. Navíc jsme si dali vlastní gól, který rozhodl celé utkání. Věděli jsme, že se soupeř bude chtít porvat o body, ale přistoupili jsme k tomu tak, že se nemůže nic stát. Jenže bohužel stalo. Vůbec se nám nedařily přesilovky, nemáme hráče, který by v nich zklidnil hru, když nehrajeme to, co chceme. Trefujeme prvního hráče, takže to není to, co bychom si představovali.

Václav Adam (BK Havlíčkův Brod):
Utkání jsme začali dobře, povedla se nám první třetina. Druhou už jsme byli o hodně horší, koukali jsme na soupeře a čekali, co udělá. Pouštěli jsme ho do hry, takže jsme si to v kabině museli vyříkat. Ve třetí třetině už jsme zase hráli o něco aktivněji, ale pro nás to z Hradce jsou prostě tři nesmírně důležité body, vlastně první tři body z venku. V první třetině nás pochopitelně hodně nakoply dva vstřelené góly, ale paradoxně jsme si v té druhé mysleli, že se soupeř porazí sám, což tak nebylo. Hradec byl daleko aktivnější a převzal iniciativu. V poslední třetině jsme parádně bojovali a šťastným gólem rozhodli, takže chci kluky pochválit a poděkovat jim za tři body.