Zápasy mládeže
so 14.11.2015 | Lenka Jonešová

Starší dorostenci zvítězili nad sousedem z tabulky. Jihlavu porazili 3:1

Zápasové menu

Starší dorostenci Mountfieldu si na ledě FORTUNA arény chtěli napravit reputaci, z posledních tří domácích zápasů totiž nezískali ani bod. S Jihlavou, sousedem z tabulky, se jim to ale podařilo. Vyrovnaný boj obou celků zapříčinil, že po dvou třetinách bylo skóre 0:0. To se změnilo až v závěrečné dvacetiminutovce, když se v přesilovce nejprve trefil Mašín, následně i Matějček. Jihlavští ještě dvě minuty před koncem zdramatizovali utkání kontaktním gólem, nicméně Štěpán Matějček jako správný kapitán gólem do prázdné klece pojistil vítězství Hradce 3:1.

Vyrovnaná hra v úvodním dějství branku nepřinesla

I přes aktivní nástup domácích mohli již ve čtvrté minutě otevřít skóre hosté z Jihlavy. Konkrétně Josef Berka, s jehož střelou neměl gólman Hradeckých vůbec lehkou práci. O pár minut později se Filip Moník provinil hákováním, a hráči Mountfieldu se tak poprvé v zápase museli bránit ve čtyřech. Jihlava si ale v početní výhodě nedokázala vypracovat vhodnou střeleckou pozici a utkání tak pokračovalo bez vstřelené branky.

Ve čtrnácté minutě se do zajímavé šance dostal Hidveghy s dorážejícím Mašínem, avšak jihlavský brankář zmařil jejich snahu ukrytím kotouče do lapačky. V následující pasáži hry drželi kotouč ve své moci Jihlavští, jenže si nedokázali vytvořit tlak v útočném pásmu a ohrozit branku hradeckého Mountfieldu.

Nepříliš atraktivní hra pokračovala i nadále, když se hrálo převážně ve středním pásmu, a gólmani tak příliš nemuseli předvádět svůj hokejový um. Dvě minuty před koncem první části si ještě Hradečtí zahráli přesilovou hru, nicméně ani domácí tým nedokázal ze své aktivity vytěžit úvodní branku utkání – 0:0.

Také druhé dějství bez branky...

Druhá třetina mohla začít pěkně zostra. Hned po úvodním buly se totiž před Vomáčkou tváří v tvář zjevil Tomáš Mejzlík, jeho střelu však na poslední chvíli zblokoval na hranici brankoviště Kynčl. A vzápětí se Jihlavští dostali do nebezpečné střelecké pozice znovu, když Heinrich jedovatou střelou zápěstím prověřil Vomáčku. Ten ale jeho šanci pohotovým skokem zneškodnil.

V osmadvacáté minutě získal kotouč ve středním pásmu Hašek, objel branku hostí a snažil se bleskurychle zasunout černou pryž za Šťastného záda. Gólman Jihlavy však včas vykopl levý beton a utěsnil volnou mezírku. Hned z protiútoku ale byla k vidění pořádná mela před brankou Tomáše Vomáčky. Petr Slabý střílel od modré, jeho střelu zneškodnil dobrým obranným zákrokem Kynčl, i přesto se ale dostal k dorážce Čermák, jenž minul hradeckou svatyni jen o milimetry.

V přesilové hře si poté vypracovali nádhernou akci Muška s Mašínem, když druhý jmenovaný tečoval nahození od modré těsně před gólmanem Šťastným. Ten však scvakl betony v nejlepší možný moment. V následujících minutách získali Hradečtí početní výhodu pěti proti třem, Mountfieldu se ale příliš nepovedlo usadit se v útočném pásmu, a i druhá perioda se tak odehrála bez vstřeleného gólu.

Dva góly Mountfieldu z přesilové hry rozhodly o zisku bodů

Uplynuly necelé čtyři minuty třetí dvacetiminutovky, když byl celek Jihlavy vyloučen za příliš mnoho hráčů na ledě. Nabídnutou početní výhodu využili Hradečtí nejlépe, jak jen mohli. Štěpán Matějček poslal křižnou přihrávku na Patrika Mašína, jenž střelou z velkého úhlu otevřel skóre utkání – 1:0.

Po několika minutách si Hradečtí zahráli přesilovou hru znovu, a i tentokrát úspěšně. Krásným gólem se jako správný kapitán předvedl Štěpán Matějček, jenž z hranice kruhu vyslal přesnou střelu, která skončila až za zády jihlavského muže v masce – 2:0. Hra nabrala spád, což se pozitivně projevilo na předváděné hře. Velkou příležitost měl Jirásek, který v individuální akci ujížděl sám na Šťastného, avšak jihlavský brankář jeho pokus zastavil betonem.

Jenže to ve třetí třetině zdaleka nebylo všechno. Utkání v padesáté osmé minutě zdramatizoval Dominik Adam, jenž nikým nehlídaný prostřelil Vomáčku a připravil tak hradeckého gólmana o čisté konto - 2:1. Jihlavští byli v laufu a prověřovali domácího brankáře ze všech stran. V závěru ještě zkusili hru bez gólmana, puk však vybojoval Štěpán Matějček a svým druhým gólem v utkání rozhodl střelou do prázdné branky o vítězi klání. Mountfield tak v boji se sousedem z tabulky ukořistil tři body.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 -1 0
Michael Gaspar 0 1 1 0 0
Jakub Hašek 0 0 0 0 0
Martin Hejna 0 0 0 0 0
Patrik Hidveghy 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 0 0 0 1 0
Tomáš Kynčl 0 1 1 0 2
Václav Maršík 0 0 0 -1 2
Patrik Mašín 1 1 2 1 4
Štěpán Matějček 2 1 3 1 0
Dominik Matouš 0 0 0 0 0
Filip Moník 0 0 0 0 2
Jakub Moník 0 0 0 0 2
Jakub Muška 0 0 0 -1 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 -1 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 1 1 1 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 23 1 22 95,65 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Musím mužstvu poděkovat, protože se nám v posledních zápasech moc nedařilo, trápili jsme se v koncovce. Proti Jihlavě jsme ale bojovali, čehož si cením. I když se nám nedařilo, šli jsme výhře naproti. Snažili jsme se pořád bojovat a to si myslím, že je asi poprvé v sezóně, kdy jsme se rvali o výsledek tak, aby skončil 1:0. Říkal jsem si, že tohle utkání bude o tom, kdo první vstřelí gól. Zároveň jsem se toho ale bál, protože se nám moc střelecky nedaří. Bylo to ale hodně vyrovnané utkání, hráli jsme se soupeřem, který je v tabulce hned vedle nás. Jsem strašně rád, že se nám konečně podařilo dobře sehrát přesilovky, dali jsme z nich dva góly, takhle jsme si to představovali. Je jenom škoda, že jsme si v závěru zápas zkomplikovali, když jsme si nechali dát gól a dvě minuty se klepali.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava):
Odehráli jsme vyrovnaný zápas, minimálně první dvě třetiny. Potom jsme si říkali, že kdo dá první gól, zřejmě vyhraje. Bohužel jsme inkasovali ve dvou oslabeních, a to rozhodlo. Hradec byl prostě produktivnější. Hradečtí výborně napadali, oslabení hráli velmi aktivně, což nám moc nevyhovuje. Kluci si na ně asi moc nevěřili. V utkání si na nic nemůžeme stěžovat, bylo to vyrovnané, ale jak už jsem řekl, rozhodla produktivita.