Zápasy mládeže
so 21.11.2015 | Vojtěch Drbohlav, Martin Voltr

Velká paráda! Starší dorostenci dali Boleslavi kanára, vyhráli potřetí v řadě

Zápasové menu

Jak se bojuje o play off? Přesně takhle! Starší dorostenci v prvních třech zápasech sezóny nenašli na Mladou Boleslav recept, ale v tom čtvrtém triumfovali na jejím ledě drtivým poměrem 6:0. Museli přitom dohrávat bez dvou vyloučených hráčů. Čtyřmi body za dva góly a dvě nahrávky se blýskl kapitán Štěpán Matějček, Tomáš Vomáčka vychytal druhé čisté konto v řadě a jejich tým vyhrál potřetí za sebou. Postupové karty mají Hradečtí ve svých rukou, ale rozhodovat se bude teprve v posledních pěti kolech základní části.

Hradec přestál tlak a šel do vedení

Domácí Bruslaři vstoupili do utkání aktivněji, jenže opět doplatili na své neproměňování šancí. První příležitost si připsal Vojtěch Outrata, jenž hned několikrát dorážel, Vomáčka ale nedopustil, aby mu puk prošel pod betonem. Prázdnou branku měl před sebou nejproduktivnější hráč extraligové skupiny Střed Kroni Musliu, ten se ale nedokázal z gólové pozice trefit.

Mountfield se naopak ujal šťastného vedení, když střelu z hole Patrika Hidveghyho neudržel brankář Krofta mezi betony a puk se následně došoural až mezi tři tyče – 0:1. Středočeši ale mohli záhy vyrovnat, jenže obrovskou šanci neproměnil kapitán Milan Dančišin. Ten mohl zavěsit pod břevno, kde bylo dost prostoru, jenže minul.

Po zbytek první třetiny už převzali otěže hry jednoznačně Hradečtí. Při jejich přesilové hře si domácí neohlídali volného Michaela Gaspara, který zakončil k pravé tyči. Boleslavští tedy odcházeli do kabiny s dvoubrankovým mankem, Hradec musel být naopak spokojený – 0:2.

Skvělé oslabení a další góly

Bruslaři zahajovali prostřední dějství početní výhodou, jenže tu nevyužili i přesto, že na začátku periody dostali možnost ještě další pětiminutové přesilovky. V té domácí téměř nic nepředvedli a většinou se zmohli jen na zakázané uvolnění nebo odevzdaně sledovali, jak hosté opakovaně vyhazují puk ze svého pásma. Až po několika minutách v plném počtu vystřelil od modré František Uřidil, který napálil levou tyč Vomáčkovy branky.

Po této neproměněné šanci se dostal do brejku naopak Filip Moník, jenž ale nedokázal zavěsit do odkryté klece domácích. Naopak jeho bratr Jakub Moník si o něco později najel před boleslavskou branku a nasměroval kotouč do její horní části – 0:3. V dalším přečíslení naservíroval Matouš puk kapitánu Matějčkovi, Michal Krofta se ale pohotově přesunul a famózně svého protihráče vychytal.

V závěru druhého dějství přece jen Mountfield navýšil své vedení zásluhou Štěpána Matějčka. Brankář Krofta sice předtím, než inkasoval, odolal několika střelám, jenže na třetí prudkou ránu v řadě už byl krátký – 0:4.

Výborně! Středočechům nakonec zazpíval kanár

Demolice domácího celku pokračovala ve ŠKOENERGO Aréně i nadále. Přesilovou hru bleskově využil svou druhou trefou v zápase kapitán Hradce Králové Štěpán Matějček, kterého nestačili boleslavští obránci pokrýt – 0:5. Středočeši se ve třetí třetině trochu zlepšili a dvanáct minut před koncem dorážel několikrát Dušan Kerda, jenže reprezentační brankář Vomáčka odolal.

V jedné z přesilovek znovu výrazně zahrozili Hradečtí. Matějček byl u pravé tyče nepokrytý a mohl dorážet do prázdné branky, Krofta se ale dokázal přesunout a vyrazit, následně převedl ještě jeden další vynikající zákrok, kdy doslova skočil zpět mezi tři tyče a zabránil gólu.

Boleslavského brankáře se později snažil vymíchat ještě Filip Moník, gólman si ale prostor kolem pravé tyče ohlídal. Na přesnou ránu z hole Patrika Mašína, který se trefil po zemi, už byl krátký. Hradec Králové tedy letos porazil Mladou Boleslav poprvé, a rovnou jednoznačným poměrem 6:0!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 25
Michael Gaspar 1 0 1 1 0
Jakub Hašek 0 1 1 1 0
Martin Hejna 0 0 0 0 0
Patrik Hidveghy 1 0 1 1 25
Kryštof Hroudný 0 2 2 3 0
Filip Jirásek 0 1 1 0 0
Tomáš Kynčl 0 1 1 3 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Patrik Mašín 1 1 2 2 0
Štěpán Matějček 2 2 4 3 0
Dominik Matouš 0 1 1 2 0
Filip Moník 1 0 1 1 0
Jakub Moník 0 0 0 0 0
Jakub Muška 0 0 0 0 0
Kryštof Pažourek 0 1 1 1 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 1 1 1 2
Martin Štohanzl 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 30 0 30 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Zörkler (BK Mladá Boleslav):
Sehráli jsme asi nejhorší utkání v probíhající sezóně. Teď je jen na hráčích, jestli si z toho vezmou ponaučení a sednou si na zadek. Poslední zápasy jsme totiž odehráli dobře. Nyní to ale působí, jako by si hráči mysleli, že to půjde samo, což samozřejmě nikdy nejde. Hradec hrál výborně, což jsme čekali, ale my jsme mu to hodně zjednodušili.

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Říkali jsme si, že nás Mladá Boleslav počtvrté už neporazí, chtěli jsme uspět za každou cenu. Hráli jsme to, co bylo po hráčích požadováno na tréninku, což bylo z naší strany sympatické. Navíc jsme dobře bruslili, měli jsme lepší pohyb a konečně se nám dařilo i střelecky. Jednalo se o zasloužené a jednoznačné vítězství, protože jsme hráli víc než na sto procent.