Zápasy mládeže
pá 4.12.2015 | Daniel Kinc, Lukáš Štěrovský

V souboji prvního s druhým starší dorost Kometu přestřílel, tři body ale nezískal

Zápasové menu

V důležitém utkání prvního týmu skupiny Střed s druhým rozhodly oslabení a hlavně brněnský gólman. Hradečtí totiž dvakrát inkasovali ve vlastní přesilovce, na brankáře Dostála vyslali neuvěřitelných čtyřicet sedm střel, přesto se z vítězství neradovali. Mrzet je může hlavně druhá perioda, kterou prohráli poměrem 1:3.

Kometa udeřila ve vlastním oslabení

Utkání dvou nejlepších celků skupiny střed přineslo v úvodu neurovnanou hru, ve které byli aktivnější hosté, nicméně všechny jejich pokusy spolehlivě kryl Lukáš Dostál. V 6. minutě měl velkou příležitost hostující Mašín, jenž se dostal ke dvěma pokusům z hranice pravého kruhu, s nimiž si však brankář domácích dokázal poradit. Úvodní možnost si za pár vteřin připravili také domácí, když se k puku na brankovišti natlačil Havlát, ale jeho dorážka byla nepřesná.

V 9. minutě dostali hosté možnost v podobě přesilové hry, přičemž to ale byli domácí, kteří se radovali z úvodní branky. Ihned po buly v útočném pásmu a nedorozumění obránců Hradce pláchl všem Matěj Novák, který si zkušeně položil Vomáčku a poté kličkou do forhendu zavěsil – 1:0. Brněnští byli od té doby výrazně aktivnější, další dobrou možnost měl Havlát, ovšem ani tentokrát netrefil puk přesně z hranice brankoviště, a když necelých pět minut před koncem úvodní periody neuspěl se svoji dorážkou do prázdné branky Frydrych, odcházeli domácí do kabin s jednobrankovým náskokem.

Další inkasovaná branka v přesilovce Hradce

Do druhé třetiny vletěli hosté jako velká voda, nicméně Dostál převedl znovu skvělé zákroky, když se vyznamenal především proti Šaldovi a následně také proti na brankovišti volnému Mašínovi. V 28. minutě usedl na trestnou lavici Frydrych a hosté jeho přestupek potrestali. Po kombinaci na levé straně napřáhl Patrik Hidveghy a tvrdou ranou propálil Dostála – 1:1. Radost hostů však nevydržela ani čtvrt minuty, když si před branku sjel Jan Süss a střelou mezi betony brankáře Hradce vrátil domácím ztracený náskok – 2:1.

Posléze dostali hosté k dispozici další přesilovku, při níž se ale opakovala opět stejná situace jako při první početní výhodě. Hradci tentokrát pláchl Robert Havlát, jenž si vyčekal Vomáčku a poté nikým neatakován zavěsil do horních pater branky – 3:1. Přesně za dvě minuty završil hrůznou tříminutovku hostí Adam Gajarský, jenž si najel před brankoviště a mířil přesně mezi ruku a tělo brankáře celku z východu Čech – 4:1! Po na branky bohaté pasáži se hra uklidnila a domácí si do kabin odnášeli komfortní tříbrankový náskok.

Vyhraná třetina Lvům na body nestačila

Do úvodu třetí části vstoupili opět aktivněji hosté, nicméně první šance závěrečné dvacetiminutovky přišla na opačné straně, když Gajarský hledal v přečíslení Süsse, ale ten na jeho žabičku před odkrytou svatyní nedosáhl. Vzápětí přišel trest, kdy se po kombinaci za brankou opřel do přihrávky zpoza domácí svatyně Radim Šalda a přesně mířenou ránou dal hostům naději do závěrečných minut - 4:2. Brněnští ale již za třiatřicet sekund ukázali, že jsou dnes v bleskových odpovědích neomylní. Po vyražené ráně Ferdy si ke kotouči sjel od modré čáry domácí obránce Aleš Trnka a z ostrého úhlu procpal puk do odkryté svatyně – 5:2!

V pokračující třetině se opět činil Lukáš Dostal, jenž vytáhl několik skvělých zákroků, nicméně v 48. minutě mu příliš nepomohli obránci, kteří trestuhodně ztratili kotouč, jehož se zmocnil Filip Jirásek, najel si před domácího brankáře, naznačil kličku doprava a poté zavěsil do odkryté sítě – 5:3. Po polovině poslední třetiny vzplály na ledě velké emoce, když se do nefalšované pěstní výměny pustili Mlynář s Hroudným. Domácí borec sice vyhrál na body, nicméně oba kohouti byli nakonec vyloučen na pět minut plus do konce utkání. V závěru měl ještě tutovou šanci Havlát, který se rozjel proti Vomáčkovi, ale jeho pokus zastavilo břevno a poté se kotouč od brankové čáry odrazil zpět do hry. V samotném závěru klání hosté sevřeli svého soka, avšak Lukáš Dostál skvělými zákroky, kterých si během utkání připsal až 47, podpořil tříbodovou výhru celku z města pod Špilberkem.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 -1 0
Michael Gaspar 0 0 0 -3 0
Jakub Hašek 0 0 0 1 2
Martin Hejna 0 0 0 0 0
Patrik Hidveghy 1 0 1 -3 0
Kryštof Hroudný 0 1 1 0 25
Filip Jirásek 1 0 1 0 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Patrik Mašín 0 1 1 1 0
Štěpán Matějček 0 1 1 -2 0
Mikuláš Matouš 0 1 1 0 0
Dominik Matouš 0 0 0 -3 0
Jakub Moník 0 0 0 -1 0
Jakub Muška 0 0 0 -3 2
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 2
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 0
Radim Šalda 1 0 1 0 0
Martin Štohanzl 0 1 1 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 32 5 27 84,38 0 0

Ohlasy k utkání

Marek Moskal (HC Kometa Brno):
První třetina velmi kvalitní proti nejbližšímu pronásledovateli, zápas na úrovni play off. Utkání bylo z našeho pohledu vyrovnané, v úvodní třetině nám pomohla branka v oslabení. Ve druhé dvacetiminutovce hosté často nahazovali kotouče na branku, v úvodu jsme byli pod tlakem. Utkání rozhodly naše bleskové reakce, když jsme dvakrát rychle zareagovali na inkasovanou branku. Z naší strany dobrý výkon a kluci si za něj zaslouží pochvalu.

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Z naší strany nepovedené utkání. V začátku jsme se sami dostali do kolen, když jsme chybovali při přesilovce a soupeř naše zaváhání potrestal. Vyrovnání nám dalo naději, nicméně z dalšího protiútoku přišla opět rozdílová branka. Domácí následně zasadili další údery, které nás více dostaly do kolen. Poslední třetina byla z naší strany velmi dobrá, rychle jsme snížili, ovšem znovu přišla rychlá kontaktní branka, která prakticky rozhodla zápas. Z naší strany nepovedení utkání, nicméně musíme se soustředit na další zápas.