Zápasy mládeže
so 12.12.2015 | Tomáš Lysý, Lukáš Štěrovský

I přes prohru v Jihlavě má starší dorost vše stále ve svých rukou, jistota play off je blízko

Zápasové menu

Základní část NOEN extraligy staršího dorostu vrcholí a Hradec Králové se pohybuje na pomezí postupových příček do nadstavby, která zajišťuje přímou účast v pozdějším play off. Jistotu postupu do vyřazovacích bojů mohl Mountfield získat už v Jihlavě, ale na ledě tamní Dukly, kterou přestřílel poměrem 41:19, nakonec bodovat nedokázal. Rozhodne až tak sobotní kolo, ve kterém Východočeši přivítají Letňany.

I přes šance Hradce šla do vedení Jihlava

Již po minutě hry byl vyloučen Rašín, ovšem hosté si v přesilovce vypracovali pouze střelu Hroudného od modré, která rozezvučela tyčku. Již v plném počtu hráčů mohli dorážet puk do branky Strnad s Čermákem, ale gólman Vomáčka byl proti.

Co se Jihlavě nepodařilo v této šanci a v následné přesilové hře, to zvládl v desáté minutě Dominik Adam. Získal puk, objel branku a mazácky zasunul puk k levé tyči – 1:0. Odpovědět mohl Hidveghy, to by však zblízka nesměl minout branku. Hradečtí poté nevyužili další přesilovou hru a již při hře pět na pět střílel po chybě v domácí rozehrávce mezi kruhy zcela volný Matějček, ovšem gólman Dukly byl proti.

Mountfield nedokázal zužitkovat vytvořený tlak

Asi jedinou slabší chvilku v zápasu si vybral Daniel Šťastný v dvaadvacáté minutě, kdy neudržel střelu Dvořáka z levé strany a Kryštof Pažourek zblízka šťastně dorazil puk do branky. O minutu později mohl vrátit svému týmu vedení Čermák, který se prodral po levé straně do pásma a Vomáčka měl s jeho střelou mezi betony spoustu práce. Platilo nedáš dostaneš. Hradečtí zahodili akci tři na jednoho, když si Hejna ze středu pásma vybral přihrávku před branku na levou stranu pro Štohanzla, jenž zblízka vůbec netrefil branku.

Na druhé straně totiž předvedl hezké sól Aleš Heinrich, po kterém se dostal až před Vomáčku a bekhendem mu procedil puk mezi betony – 2:1. Mountfield mohl litovat dalších dvou zahozených přesilovek, i když v druhé početní výhodě měl slibnou šanci. Maršíkovu tečovanou střelu totiž vyrazil Šťastný, který se bleskově přesunul k levé tyči a vychytal i Pohla. Další výborný zákrok si jihlavský strážce svatyně schoval do poslední minuty této části. Filip Moník přihrál před branku puk na Hidveghyho, jenž tentokrát tři tyče neminul, leč gólmana nepropálil.

Scénář z předchozích třetin se opakoval

Hned ve druhé minutě třetí části se Dukla přiblížila třem bodům. V nepřehledné situaci před brankou se nejlépe zorientoval Vladimír Oščádal a šťastnou dorážkou zvýšil domácí vedení. Hosté zlobili i při přesilovce Jihlavy. Hidveghy zavezl puk do pásma a znovu nepřekonal gólmana, stejně jako zblízka Jakub Moník. Červenožlutým se vzápětí naskytla 52 vteřin dlouhá přesilovka pět na tři, jenže Vomáčka nemusel čelit téměř žádné střele. Říká se, že kdo nevyužije dvojnásobnou početní výhodu, nemůže vyhrát, a Dukle se to málem nevyplatilo.

Střelecky aktivní Gaspar tentokrát přihrál podél modré na Radima Šaldu a bek hostí propálil vše, co mu stálo v cestě. Vyrovnání mohlo být na světě po tom, co branku objel Štohanzl. Šťastný si s jeho zasunutím puku k levé straně věděl rady a zneškodnil i pokus Jiráska. V závěru zápasu se hosté tlačili před branku a zkusili to i bez gólmana, ale vyrovnat už nedokázali. I tak ale stále mají postup do nadstavbové skupiny, která zajišťuje přímou účast v play off, ve svých rukou.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 1 1 0 0
Michael Gaspar 0 1 1 1 2
Jakub Hašek 0 0 0 -1 0
Martin Hejna 0 0 0 0 0
Patrik Hidveghy 0 0 0 0 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 -1 0
Filip Jirásek 0 0 0 1 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 0 2
Václav Maršík 0 0 0 -1 0
Patrik Mašín 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 0 0 0 0 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 -1 0
Jakub Moník 0 0 0 -1 0
Filip Moník 0 0 0 -2 0
Jakub Muška 0 0 0 -1 0
Kryštof Pažourek 1 0 1 -1 2
Mikuláš Pohl 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 1 0 1 1 0
Martin Štohanzl 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 59 19 3 16 84,21 0 0

Ohlasy k utkání

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava):
Jsme rádi za tři body. Bylo to pro nás hodně šťastné utkání, a jak jsme měli v posledních zápasech smůlu, tak dnes se nám to dvojnásobně vynahradilo. Z minima jsme vytěžili maximum. Dnes nás podržel gólman Dan Šťastný, který chytal výborně. Jsme sice za výhru rádi, ale jsme také hodně nespokojeni za nějaké herní situace, přesilové hry a podobně, kde máme hodně co zlepšovat. Nicméně na závěr základní části je to hezké povzbuzení do nadstavby.

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Zápas jsme dnes nezvládli možná psychicky. Odehráli jsme špatné utkání. Hráli jsme akorát posledních deset minut, a to je strašně málo na to, abychom udělali něco s výsledkem. Bohužel dělali jsme přesně pravý opak toho, co jsme si řekli. Hráči nezvládali situace a navíc jsme si dali tři góly vlastně sami. Z naší strany to bylo opravdu nepovedené utkání a nezbývá nám nic jiného než se soustředit na poslední zápas. Hrajeme ho doma a musíme jej zvládnout mnohem lépe než ten dnešní.