Zápasy mládeže
ne 27.9.2015 | Klára Petrásková, Lukáš Štěrovský

Mladší dorost poprvé padl, přesto ze zápasu s Jihlavou vytěžil alespoň bod

Šesté kolo ELIOD extraligy mezi Hradcem Králové a Jihlavou ukončilo sérii pěti vítězství v řadě východočeského mladšího dorostu. Jenže díky tomu, že svěřenci trenéra Karla Soudka dotáhli zápas s Duklou po vyrovnaném průběhu až do samostatných nájezdů, byť v nich nakonec prohráli, pokračuje jiná šňůra. A to v počtu utkání, v nichž Hradečtí bodovali. Ta má momentálně hodnotu šesti duelů.

Hradec začal aktivněji, branka ale nepadla

Začátek utkání se nesl v duchu mnoha nepřesností. Kotouč putoval mezi oběma týmy napříč kluzištěm a gólmani mnoho práce neměli. K vidění byly také časté souboje u mantinelu. První vážnější šance přišla až ve čtvrté minutě, kdy hostující Brož prověřil Dvořákovu vyrážečku. V následujících minutách se několikrát zaskvěl jihlavský gólman Juřička, jenž postupně zlikvidoval pokusy Moronga a Jakubce.

Skvělou příležitost k otevření skóre dostal Petr Poppel, který upaloval sám na Juřičku. Bekhendová střela ale skončila nad bránou. Byť obhájci mistrovského titulu měli navrch a útočné pásmo moc neopouštěli, většina jejich pokusů končila ve výstroji hostujícího gólmana nebo nad bránou. Úvodní třetina nabídla také mimo jiné velmi disciplinovaný hokej, první vyloučení zápasu přišlo až se sirénou.

Vyrovnaná hra přinesla po gólu na obou stranách

Dukla sice třetinu začínala ve čtyřech, mohla se však dostat do vedení. Musil ale trefil jen Dvořákovu masku a kotouč poté doklouzal mimo domácí svatyni. Mountfield početní výhodu sice nevyužil, ale těsně po jejím vypršení vystřelil od modré kapitán Denis Martinec a otevřel skóre zápasu. A za minutu mohlo být vyrovnáno, nebýt pohotového Dvořákova zákroku lapačkou.

Jihlava vyrovnala hru a vytvářela si gólové příležitosti. Po velkých šancích Trávníka a Filipa přišel čas 30:45 a s ním srovnání skóre na 1:1. Jindřich Kardoš tečoval Úlovcovo nahození do horní poloviny brány a Dvořák byl prakticky bez šance. Dukla tlačila i v následné přesilovce, ale hradecký gólman tentokrát odolal. Ke konci druhé dvacetiminutovky se ještě šikovně proháčkoval do zakončení Pokorný, ale Juřička kotouč ukryl do bezpečí své výstroje.

Přesilovky zůstaly bez využití, skóre se nezměnilo

Třetí dvacetiminutovka začala velice pasivně. Mnoho nepřesností a ztrát puku vedlo k tomu, že první střela přišla až v sedmačtyřicáté minutě. Následovala série vyloučení, kdy Jihlava měla k dispozici nejprve přesilovku čtyři na tři, poté dokonce šedesát tři vteřin pět na tři. Nedokázala ale žádnou z nich využít, naopak mohla ještě inkasovat! Vojtěch Síla však nadvakrát nedokázal Juřičku překonat a pokračovalo se za nerozhodného stavu.

Početní výhoda byla posléze nabídnuta i Hradeckým, ale Štěpán Pokorný tváří v tvář Juřičkovi nastřelil jen bližší tyč. Útočné akce na obou stranách zůstávaly bez gólové odměny a stejně tomu bylo i v případě Miroslava Judy, který ani dvěma pokusy nedokázal překonat fantasticky zasahujícího Dvořáka. A jelikož skóre zůstalo až do třetí sirény stále 1:1, zápas pokračoval prodloužením.

Osud zápasu zpečetily až samostatné nájezdy

V něm ohrozily bránu postupně oba týmy, největší šanci si ale připsal v polovině nastaveného času Petr Poppel, po krásném průniku hřištěm však našel jen připravenou lapačku hostujícího brankáře. Prodloužení skončilo bez vstřelené branky a tak následovaly samostatné nájezdy. Již první nájezd jihlavského Tomáše Valy se posléze ukázal jako vítězný, jelikož Královéhradečtí nedokázali překonat Juřičku ani jednou ze dvou pokusů, a druhý nájezd Jihlavy byl taktéž úspěšný. Dukla tak získala bonusový druhý bod a Hradec si připsal první porážku sezóny.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Duben 0 0 0 0 4
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Jan Klodner 0 0 0 0 0
Jan Krištof 0 0 0 0 0
Jakub Kynčl 0 0 0 0 2
Denis Martinec 1 0 1 0 0
Matěj Morong 0 0 0 0 0
Štěpán Pokorný 0 0 0 0 0
Petr Poppel 0 0 0 0 0
Štěpán Růta 0 0 0 0 2
František Řehák 0 0 0 -1 0
Matěj Síla 0 0 0 0 0
Vojtěch Síla 0 0 0 -1 0
Dominik Šedivý 0 0 0 1 0
Tomáš Šlaicher 0 1 1 0 0
Daniel Vaňát 0 0 0 0 0
David Voňka 0 0 0 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dvořák 65 31 1 30 96,77 0 0

Ohlasy k utkání

Karel Soudek (Mountfield HK):
Byl to docela dobrý dorostenecký zápas. Odehráli jsme slušně první a třetí třetinu, ale druhou velice špatně. Tam jsme měli velké štěstí a také nás podržel brankář. Prohráli jsme, ale i takové utkání je pro kluky důležité, aby viděli, že i když se dobře začne, tak nesmí vypustit určité věci, jinak soupeř přebere iniciativu. A to se nám právě stalo ve druhé periodě. Třetí dvacetiminutovka už byla zase lepší a měli jsme tam nějaké gólové příležitosti, ale na vítězství to dnes nestačilo.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava):
Kdybych zhodnotil první třetinu, tak Hradec byl jasně lepší a my jsme nestíhali pohybem. Tam a vlastně po celý zápas nás podržel gólman, za což mu podle mě patří velký dík. Ve druhé třetině jsme se zvedli, pomohl nám k tomu vyrovnávací gól. Pak už byly šance na obou stranách, ale ani jednomu z týmů to tam nepadlo. Myslím si, že to dnes byl kvalitní výkon od obou mužstev. V nájezdech jsme pak byli šťastnější.

Fotogalerie