Zápasy
so 18.2.2006 | Jan Wirkner, Daniel Višňák

Energetici vyhráli v Jindřichově Hradci a zajistili si tak sedmé místo

Zápasové menu

Poslední utkání v základní části na hřišti soupeře hradečtí zvládli a zajistili si tak do play-off jistotu sedmého místa. Utkání na ledě posledního Jindřichova Hradce se pro Východočechy nevyvíjelo dobře, hned na začátku zápasu prohrávali 0:1. Ve druhé třetině dokázali hosté ale čtyřmi góly průběh zcela otočit a prakticky zápas rozhodnout ve svůj prospěch, k obratu nasměroval hosty jejich kapitán Jaroslav Roubík. V závěrečné části přidaly oba celky po jedné brance což znamenalo konečný výsledek 5:2 pro Energetiky. V posledním kole základní části přivítají hradečtí v pondělí na svém ledě od 18:00 Havířov, který přijede do Hradce Králové bojovat o čtvrté místo. Závěrečné kolo také určí hradeckým soupeře pro play-off, bude to buď Mladá Boleslav a nebo Jihlava.

Hned ve druhé minutě zápasu udělal hrubku domácí obránce Procházka, tu však Koudelka nepotrestal. O minutu později prudce vystřelil Michal Nedbálek, hostující gólman Dušek jen vyrazil touš a Martin Davídek ho doklepl do branky. V 5. minutě pykal Horák a obrovskou šanci spálil hostující Vondráček, když ho Petr Jež parádně vychytal. V polovině úvodní třetiny protáhl Ježe i Volráb. O dvě minuty později v rohu kluziště vybojoval kotouč jihočeský Bílek, přihrál do jízdy Fialovi a ten trefil připravenou Duškovu lapačku. Přesilovku si zahrál i Vajgar, během které chytře zapracoval Zdeněk Šperger, když našel Jana Starého, ten však nápřahem střílel jen těsně mimo tři tyče. V 16. minutě hosté nepříjemně zahrozili Divišem ve vlastním oslabení, i tentokrát byl brankář Jež na místě.

První akce druhé třetiny byla cítit gólem. Sám před Duškem se zjevil Horák, ale v rozhodujícím okamžiku mu kotouč přeskočil hůl. Ve 25. minutě na domácí branku vypálil prudce Michal Šeda, Jež pouze vyrazil kotouč před sebe a Jaroslav Roubík neměl problém vyrovnat. O minutu později Petr Mocek orazítkoval Ježovu pravou tyč. V zápětí se Vajgar musel bránit v oslabení, to ustál, avšak v okamžiku, kdy se Nedbálek vrátil na led inkasoval podruhé. Toužimského střelu tečoval za bezmocného Ježe Patrik Fořt. Ve 33. minutě hrstce domácích diváků zatrnulo. Mocek nahazoval na Ježe a ten chvíli nekontroloval puk poskakující v brankovišti. O minutu později to bylo již o dvě branky. Z úhlu už Ježe překonal bekendovou střelou Petr Domin. V minutě 36. za brankou Východočechů vybojoval kotouč Zdeněk Šperger, našel volného Jana Starého před brankou, jehož ale Dušek skvělým reflexivním zákrokem vychytal. Aby toho nebylo pro domácí ve druhé části hry málo, v závěru třetiny se prosadil v přesilové hře Jan Blanár a bylo to už 4:1 pro Východočechy.

Do třetí třetiny nastoupil do domácí branky mladík Tomáš Štůrala a hned měl plno práce. Vajgar se musel bránit 1:15 dlouhé dvojnásobné přesilovce hostů. Patrik Fořt ale ani nadvakrát nenašel recept na zlínského odchovance v brance Vajgaru. Hradec Králové nakonec přesilovku využil, když velice aktivní Fořt projel podél mantinelu celým kluzištěm a nezištně našel Miroslava Fišera a ten už se nemýlil. V polovině třetí části hry se do brejku dralo duo Bílek a Šperger, první jmenovaný byl zastaven nedovoleně Richardem Divišem a Vajgar tenhle prohřešek dokázal potrestat. Nedbálek na modré našel u mantinelu Davídka, jenž krásně přihrál najíždějícímu Janu Kolářovi a bylo to 2:5. Pět minut před koncem utkání měl na holi třetí branku Vajgaru Kašpárek, Dušek byl ale proti. V závěru měli domácí ještě jednu výhodu přesilové hry, ale byli to opět hosté, kteří si dokázali vypracovat šanci ke skórování. Patrik Fořt projel domácí obranou jako nůž máslem, kličkou se protáhl až před branku a jeho pokus jen o centimetry minul levou Štůralovu tyč. Definitivní tečkou za sobotním utkáním byl brejk jihočeského obránce s kapitánským céčkem Jiřího Vašíčka, který přihrál Romanu Bílkovi, ale ani tento pokus brankou pro domácí neskončil.

Po 52. kole je tak jasné, že Energetici skončí na sedmém místě, kdo bude jejich soupeřem v prvním kole play-off ukáže až závěrečný zápas mezi Mladou Boleslaví a Jihlavou, právě vítěz tohoto duelu vyzve ve středu 22. února hradecké k prvnímu kolu letošního čtvrtfinále.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Blanár 1 0 1 0 0
Aleš Černý 0 0 0 0 0
Richard Diviš 0 0 0 0 0
Petr Domin 1 0 1 0 0
Miroslav Fišer 1 2 3 0 0
Patrik Fořt 1 1 2 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 1 1 0 0
Petr Mocek 0 1 1 0 0
Ondřej Potůček 0 0 0 0 0
Petr Přeučil 0 1 1 0 0
Jaroslav Roubík 1 0 1 0 0
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Jan Šeda 0 0 0 0 0
Michal Šeda 0 1 1 0 0
Zdeněk Toužimský 0 1 1 0 0
Daniel Volráb 0 1 1 0 0
Roman Vondráček 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Dušek 60 26 1 25 96,15 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Veber (hlavní trenér Jindřichova Hradce):
Náš výkon byl hodně špatný. Kapitán Kocar měl dnes volno. Před zápasem se ozvaly záda Vojty Mrkvičky a po první třetině odstoupil i Fiala s menším otřesem mozku. Úvodní dvacetiminutovka se vcelku povedla, ke druhé třetině jsme však přistoupili katastrofálně, třetí třetina už pak vůbec nic neřešila. Přístup hráčů opět nebyl podle mých představ.

Jiří Mička (asistent trenéra Hradce Králové):
Do zápasu jsme vstoupili vlažně, po první třetině jsme prohrávali 0:1. V kabině byl trochu rozruch a do druhé části jsme vstoupili lépe, dali jsme 4 góly, byl tam z naší strany vidět rychlejší pohyb a aktivnější bruslení. Třetí třetina se dohrávala v poklidu, aby se hlavně nikdo nezranil.