Zápasy mládeže
čt 24.9.2015 | Lukáš Foff, Lukáš Štěrovský

V přestřelce s Mladou Boleslaví nakonec byli šťastnější hradečtí junioři

Dramatický průběh mělo utkání DHL extraligy juniorů mezi Hradcem Králové a Mladou Boleslaví. Východočeši totiž hned dvakrát prohrávali, ještě deset minut před koncem zápasu navíc bylo skóre vyrovnané. O výhře Mountfieldu rozhodl po chybě v rozehrávce hostů až v čase 50:04 Patrik Miškář, který prostřelil Dominika Groha v brance Středočechů – ještě vloni strážce svatyně hradeckého staršího dorostu.

Bojovný hokej svědčil v první třetině více Boleslavi

Hradečtí hokejisté vstoupili do první třetiny velice slušně a kapitán Radek Pilař vyzkoušel, jestli je Dominik Groh plně koncentrován na utkání. Ten v této zkoušce obstál a dal domácím hokejistům jasně najevo, že na jeho překonání budou muset vynaložit velké úsilí. V hradeckém kádru nastoupili i Radovan Pavlík a Filip Hronek, kteří mají zkušenosti se seniorskou extraligou, a právě na prvního jmenovaného byl spáchán ostrý faul kolenem. Místo potrestání ze strany Lvů však přišel únik dvou Mladoboleslavských v oslabení a Vojtěch Sedmík bekhendem zavěsil – 0:1.

Důrazné obraně Bruslařů se dařilo držet hradecké útočníky u mantinelů a nenechávala jim prostor pro plnohodnotnou kombinaci. V čase 13:35 se přece jen podařilo dostat puk za záda Groha. Havránek od mantinelu nahodil kotouč a David Chalupa jej holení ztečoval mimo dosah boleslavského gólmana – 1:1. Jenže to ještě nebylo vše. O dvacet vteřin později Pilař fauloval unikajícího Ďurače, ten dostal možnost trestného střílení a nenechal se rozhodit ani tím, že Veselého v bráně vystřídal Bechný. Puk procedil mezi nohama hradeckého brankáře – 1:2.

Hradec byl aktivnější a zaslouženě otočil

Druhá třetina patřila jasně domácím hokejistům, kteří si hned na začátku vybojovali přesilovou hru, kterou dokázali proměnit. David Košař tvrdě vypálil po ledě a nejblíže k dorážce byl Aleš Krátoška, který uklidil puk pod horní tyč – 2:2. Nabuzení Východočeši mohli přidat další branku, ale puk, který se odrazil od ramene Groha, skončil pouze na tyči. Na druhé straně se vyznamenal také Veselý skvělým zákrokem betonem.

Hradec nadále „bušil“ do svého soupeře, a co bylo důležité, dokázal se vyvarovat individuálních chyb. Dalších několik šancí Hradeckých zůstalo nevyužitých. Za zmínku určitě stojí šance Radovana Pavlíka, na kterého zívala prázdná brána, ale puk se mu svezl z čepele, anebo tutovka Miškaře, který se ocitl úplně sám před hostujícím brankářem, ale napálil puk pouze do jeho výstroje. Gólu se tak hradecký tým dočkal až ve 38. minutě, kdy Filip Hronek vystřelil od modré čáry a puk zastavila až síť za Grohem – 3:2.

Třetina téměř bez šancí, ale přesto padly dva góly

Svěřenci Aleše Krátošky nastupovali do poslední třetiny s jasným úkolem – neinkasovat a případně přidat pojišťovací branku. Jejich plány však záhy zhatil Denis Pätoprstý, který sice přišel ke gólu trošku jako slepý k houslím, ale i to se počítá. Sražená rána, na kterou reagoval i brankář Veselý, boleslavskému hráči přistála přímo na hokejce a ten již neměl problém poslat puk do odkryté klece – 3:3.

Hradečtí fanoušci však dostali ještě jeden důvod k tomu, aby vstali ze sedadel. Patrik Miškář zachytil slabý výhoz hostujícího obránce, udělal dva rychlé kroky a z mezikruží vystřelil na lapačku Dominika Groha, který nedokázal puk lapit – 4:3. Hrdinou posledních okamžiků se stal František Veselý, který dvě minuty před koncem utkání vypíchl kotouč při samostatném úniku vedeném na jeho bránu a i díky němu se domácí mohli radovat ze zisku třech bodů.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Drašnar 0 1 1 0 0
David Gančarčík 0 1 1 1 0
Štěpán Havránek 0 1 1 1 0
František Hnik 0 0 0 0 0
Tomáš Hofman 0 0 0 1 0
Filip Hronek 1 0 1 0 2
David Chalupa 1 0 1 0 0
Lukáš Junek 0 1 1 2 0
David Košař 0 1 1 -1 0
Aleš Krátoška 1 0 1 0 0
Daniel Lier 0 0 0 -1 0
Patrik Miškář 1 1 2 0 0
Jakub Orság 0 0 0 1 2
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 1 0
Aleš Suda 0 0 0 1 0
Vlastimil Šeda 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Bechný 0 1 1 0 0,00 0 0
František Veselý 60 24 2 22 91,67 0 0

Ohlasy k utkání

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
Jsou to pro nás důležité body, soupeř byl hodně kvalitní. Ale ty naše první třetiny… Pokaždé vstupujeme do utkání, uděláme spoustu hrubých chyb a soupeř to vždycky dokáže proměnit. Každý zápas si říkám, že nebudu řvát, ale ještě nikdy se nestalo, abych vydržel. Po první třetině jsme museli trochu zvýšit hlas, ale řekl bych, že potom už jsme byli hodně aktivní a proměnili jsme i přesilovku. Nakonec si myslím, že jsme si zasloužili vyhrát. Konec jsme sehráli hodně dobře a zkušeně, udrželi jsme puk v pásmu Boleslavi za bránou a vůbec jsme ji nepustili do power-play.

Jan Křivohlávek (BK Mladá Boleslav):
Chtěli jsme navázat na předchozí domácí utkání s Libercem, které se nám povedlo. Ale to dnešní nás vrátilo zpátky. Výsledek je pro nás možná i lichotivý, soupeř byl minimálně dvě třetiny agresivnější a vítězství šel víc naproti. Shodou okolností jsme tady mohli bodovat, ale bohužel jsme urazili štěstí a soupeř vyhrál zaslouženě. Věděli jsme, že má kvalitu, navíc nám chyběli někteří zkušení hráči. Takže jsme si chtěli pohlídat, aby nás nepřečísloval. Ale ani to se nám v určitých momentech nedařilo, a hlavně v obranném pásmu jsme si komplikovali život a soupeři jsme asi dva góly darovali naší neschopností v rozehrávce.

Fotogalerie