Zápasy mládeže
so 26.9.2015 | Lukáš Foff

Bravo! Junioři zvládli souboj s Libercem o čelo tabulky a vedou extraligu!

Zápasové menu

Tak tohle se povedlo! Na led Mountfieldu HK přicestoval v sobotu celek třetího Liberce, který měl stejně bodů jako druzí domácí, a tak bylo jasné, že oba mančafty svedou přímý boj o přední příčky. Rozhodující náskok si vypracovali Východočeši ve druhé třetině, kde odskočili na rozdíl třech branek, a herně předváděli bojovnější a takticky vyzrálejší výkon. Všechny tři body zůstaly zaslouženě v Hradci, který se tak posunul DO ČELA EXTRALIGY!

Hradečtí v závěru třetiny otevřeli skóre

Od začátku utkání bylo vidět, že v sázce je hodně a ani jeden z týmů nechce svému soupeři dopřát lepší gólovou příležitost. Brankáři převážně kontrolovali střely, které létaly mimo bránu, a příliš zasahovat nemuseli. Do jediné větší příležitosti se přesně v polovině třetiny dostal hostující Zachar, ale ze slibné šance trefil pouze brankovou konstrukci.

Obě mužstva měla k dispozici dvě přesilové hry, ale ani v jedné nedokázala téměř vystřelit na bránu, ani vymyslet pohlednou kombinaci, která by vedla k ohrožení svatyně. Když už to vypadalo, že třetina skončí smírně, tak v čase 19:26 Tomáš Drašnar nahodil od mantinelu do betonů Hosnedla a Vlastimil Šeda byl přesně tam, kde měl být a otevřel skóre – 1:0.

Mountfield zaslouženě odskočil

Druhá třetina bylo jednoznačně v režii domácího mužstva. Ve 22. minutě ještě Miškař napálil jen hostujícího strážce svatyně, ale o dvě minuty později už se skóre měnilo. Při hře čtyři na čtyři si Lukáš Junek vybruslil mezi kruhy a překrásnou bekhendovou střelou zavěsil přímo do šibenice – 2:0. Hradečtí nabyli sebevědomí, což dokázal gólman Veselý, který s přehledem rozehrál před dotírajícím libereckým útočníkem.

Hradečtí přeřadili na další rychlostní stupeň a bylo to znát. Hofman a Gančarčík se snažili propasírovat kotouč za Hosnedla, ale ten předvedl sérii několika výborných zákroků a držel pro Liberec přijatelný stav. Domácí borci doslova zamkli hosty v jejich pásmu a vypracovali si místy až enormní tlak. Pět minut před koncem druhého dějství se dočkali dalšího zaslouženého gólu. Přesilovou hru dokázal bleskově využít Tomáš Drašnar, který umně ztečoval střelu Košaře mezi betony libereckého gólmana – 3:0. V čase 39:59 byl faulován unikající Solenský a dostal možnost trestného střílení, ale Veselý vymrštil svoji hůl a černou pryž mu vypíchl.

Liberec mohutně finišoval, ale na vyrovnání to nestačilo

Do poslední třetiny se vstupovalo za zdánlivě rozhodnutého stavu, ale s tím se rozhodně hosté smířit nechtěli. Výborně chytajícího Veselého překonal z dorážky v čase 46:40 Ondřej Černý a snížil tak na 1:3. Liberečtí se dostali na koně a tlačili hradecký Mountfield hluboko do jeho třetiny. Odměnou jim bylo snížení v ponechané výhodě šest na čtyři, kdy se krásnou střelou pod víko prezentoval kapitán Michael Klinger – 2:3.

Bylo zaděláno na pořádné drama. Liberec měl k dispozici dvouminutovou přesilovou hru, kterou ještě vylepšil odvoláním svého gólmana. Po chybě na modré čáře se však do úniku dostal Hnik, který ještě předložil puk Danielu Lierovi, jenž zrovna vyskočil z trestné lavice a ten již v poklidu dovezl kotouč až do brány – 4:2. Hradecký tým se tak díky třem bodům vyšplhal na úplně čelo extraligové tabulky!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Drašnar 1 1 2 1 0
David Gančarčík 0 0 0 1 0
Štěpán Havránek 0 0 0 3 0
František Hnik 0 1 1 0 0
Tomáš Hofman 0 0 0 0 0
David Chalupa 0 0 0 0 0
Lukáš Junek 1 0 1 3 0
David Košař 0 1 1 0 0
Daniel Lier 1 0 1 1 2
David Malík 0 0 0 1 0
Martin Matějček 0 0 0 -1 4
Patrik Miškář 0 2 2 1 0
Jakub Orság 0 0 0 -1 0
Radek Pilař 0 0 0 0 2
Aleš Suda 0 0 0 -1 0
Vlastimil Šeda 1 0 1 1 0
Emil Veselý 0 0 0 0 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 20 2 18 90,00 0 0

Ohlasy k utkání

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
Nám vlastně letos nikdy nevyšly první třetiny, a díky tomu, že jsme 34 vteřin před koncem skórovali, se jednalo o naší nejvydařenější první třetinu v sezóně. Soupeř byl hodně kvalitní a má spoustu reprezentantů, takže jsme museli podat bojovný výkon podpořený výkonem gólmana, což se nám podařilo. Některé fauly byly zbytečné, ale myslím si, že jsme si celkově zasloužili vyhrát. Tři body jsou hodně důležité zrovna proti soupeři, jako je Liberec.

Valdemar Jiruš (Bílí Tygři Liberec):
Věděli jsme, že Hradec je soupeř, který nás bude chtít dostat pod tlak rychlým napadáním. Hráče jsme na to připravovali, ale opět jsme soupeři darovali dvě branky po našich hrubých chybách a tím se Hradec dostal do zápasu. Ve druhé třetině jsme se dostali pod tlak, který jsme relativně ustáli, ale pak nás znovu srazila do kolen hradecká přesilovka. Ve třetí třetině jsme se trošku dostávali do zápasu, ale opět jsme po hrubé chybě nechali soupeře odskočit. Takže pro nás to bylo dost nešťastné utkání a nezbývá nám než Hradci gratulovat k bodům.