Zápasy mládeže
so 3.10.2015 | Martin Voltr

Skvěle! Junioři se pomstili Pardubicím, výhru ve druhém derby trefil Filip Hronek

Zápasové menu

Přestože hradečtí junioři ve čtvrtek přišli o vedení v extraligové tabulce, nezaháleli a o dva dny později si došli pro sladké vítězství. Ve druhém východočeském derby vrátili Pardubicím porážku, když na jejich půdě získali cenné dva body! Tuhý boj nerozhodlo ani 65 minut hry, v samostatných nájezdech se z deseti střelců trefil jediný – obránce Mountfieldu Filip Hronek.

Hradecké vedení zvládli domácí vymazat

První minuty byly ve znamení oboustranného oťukávání, silně z nich ale vystoupila pardubická dvojšance z brejku, kterou skvěle uhasil František Veselý. Hradečtí se postupem času ujali aktivity a krátce po ubráněném oslabení dostali sami možnost přesilovky, kterou využili. Nahození Filipa Hronka krásně tečoval Jakub Orság a exhradecký brankář Červený se natahoval marně – 0:1.

Vedení ale Mountfieldu do přestávky nevydrželo. Se štěstím sice odrazil pardubické přečíslení, které už už cílilo do prázdné branky, nicméně potom se ze strany domácích ujala střela Václava Berana od modré čáry – 1:1.

V samotném závěru třetiny ještě hokejisté Mountfieldu projevili sportovního ducha, když přiznali teč pardubického vyhození a odvolali zakázané uvolnění. Odměnou jim mohla být ve druhé početní výhodě další povedená teč, tentokrát v podání Tomáše Hofmana, tu ale gólman zastavil.

Zklidněnou hru rozjely chyby na obou stranách

Druhá třetina toho hokejovým fajnšmekrům příliš nenabídla. Pardubice předváděly na domácí půdě velmi bázlivý výkon, Hradec toho ale využít nedokázal. Napadání přidělávalo oběma týmům velké potíže a oba začaly ve své rozehrávce tvořit chyby.

K vidění byl však třeba i únik Drašnara s Miškářem poté, co první jmenovaný skvěle vypíchl puk ve vlastním oslabení. Přečíslení dva na jednoho o chvíli později nevyužilo ani Dynamo. Stejně tak nezměnili skóre František Hnik po ideálním námazu soupeře a domácí Filip Zadina, kterému deset sekund před sirénou pro změnu do gólovky přihráli Hradečtí.

Možností bylo dost, ale nikdo souboj nerozhodl

Nejmladší hráč na ledě Zadina po přestávce nevyužil ani další obrovskou šanci, místo hradecké sítě trefil jen tu za brankou. Třetí třetina byla střelecky nejúrodnější, celkem přinesla skvělých 27 pokusů! Mountfieldu nevyšlo třeba přečíslení Orsága s Junkem, potom si pro sebe scénu vyhradil František Veselý. Z levé strany se před něj prohnali Pipek a o pár minut později Panna, jenže hradecký gólman oběma bekhendové blafáky vychytal.

Stejně tak na druhé straně neuspěl ze sóla Tomáš Zahradník, který se následně porval s Martinem Hlaváčkem. Utkání pro sebe mohl rozhodnout kterýkoli ze soupeřů, v závěru základní hrací doby toho bylo k vidění víc než dost. Hradečtí litovali nevyužité přesilovky, ale po siréně mohli být naopak rádi, že Dynamo v posledních sekundách nepotrestalo jejich chyby.

Jediný gól trefil v nájezdech obránce Hronek

V prodloužení vrátili domácí mladíci Hradci gesto přiznání tečovaného kotouče. Oba soupeři tak v sobotu potvrdili, že některé zásady by měly platit i v tak důležitých zápasech, jako je derby. Ještě před nájezdy mohl zápas rozhodnout Patrik Miškář, jenže ani on svůj únik neproměnil.

A tak došlo na penaltový rozstřel. Čtyři série se marně čekalo na prvního úspěšného zakončovatele, bývalí spoluhráči z hradeckého dresu Patrik Červený a František Veselý byli neprůstřelní. Až v páté sérii to vyšlo. Hokejista A-týmu Mountfieldu Filip Hronek za modrou čarou zpomalil, aby následně pověsil puk nad lapačku Červeného a rozhodl – 1:2 po samostatných nájezdech!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Drašnar 0 0 0 0 0
David Gančarčík 0 0 0 0 0
Štěpán Havránek 0 1 1 0 0
František Hnik 0 0 0 -1 0
Tomáš Hofman 0 0 0 0 12
Filip Hronek 1 1 2 -1 0
David Chalupa 0 0 0 0 0
Lukáš Junek 0 0 0 0 0
David Košař 0 0 0 0 0
David Malík 0 0 0 -1 6
Martin Matějček 0 0 0 0 2
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Jakub Orság 1 0 1 0 0
Radek Pilař 0 0 0 -1 0
Aleš Suda 0 0 0 -1 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 0 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 65 30 1 29 96,67 0 0

Ohlasy k utkání

Richard Král (HC Dynamo Pardubice):
Nastoupili jsme do zápasu hodně špatně, přitom tým měl být nabuzený i motivačním videem. První třetina byla z naší strany velmi špatná, druhá o trošku lepší, měřítko ale snesla pouze třetí lajna, která si dokázala vypracovat šance. Ve třetím dějství jsme už hráli poměrně dobře, oba týmy měly šance získat zápas na svou stranu, ale bohužel jsme žádnou neproměnili. Když nedáme z pěti nájezdů ani jeden gól, nemůžeme vyhrát ani na penalty. Pochvalu zaslouží brankář Patrik Červený, který chytal velmi dobře.

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
Každé derby je vyhecované, ať už v přípravě, nebo v mistrácích. Tohle jsou zápasy, ve kterých se kluci z obou týmů zlepšují. Šli jsme do vedení, potom jsme dostali nešťastný gól. Nicméně bych řekl, že jsme si ten bod navíc zasloužili, protože myslím, že jsme byli aktivnější a měli víc šancí. Je pravda, že hlavně ve třetí třetině jsme dělali spoustu chyb v obraně, ale nakonec jsme to zvládli. Za dva body jsme určitě rádi, bylo to pro nás hodně důležité utkání.