Zápasy mládeže
čt 3.3.2016 | Radek Kozel

Mladší dorost Hradce nestačil na Pardubice, prohrál 2:5

Zápasové menu

Derby nemá favorita! Tato léta stará pravda se pod Bílou věží opět potvrdila a v tabulce hůře postavení mladší dorostenci z města perníku svého soupeře udolali 5:2. Zcela zásadní vliv na výsledek zápasu měla především nedisciplinovanost domácích hokejistů. Lvi byli za své prohřešky proti pravidlům desetkrát vyloučeni, přičemž v následujících oslabeních inkasovali hned tři góly! Nutno však podotknout, že hned několik výroků rozhodčích bylo přinejmenším sporných.

Po jedné brance na každé straně

Do zápasu vstoupily oba východočeské celky velice opatrně a brankáři byli dlouhou dobu bez práce. Na nepříliš atraktivní podívanou se nejspíš nemohli dívat ani rozhodčí a tak začali horlivě vylučovat na obou stranách hřiště, což hru výrazně oživilo a dostavily se i šance. Od modré čáry pálící hradečtí beci si však na hostujícího brankáře nepřišli a jistými zákroky se přítomným divákům představil i domácí gólman Dvořák.

V okamžiku, kdy tempo hry začalo opět upadat, dostal Mountfield možnost další přesilové hry a tu ve 12. minutě zužitkoval z mezikruží střílející Matěj Morong – 1:0. Lvi se však z vedení neradovali dlouho, neboť již o dvě minuty později se dělovkou do růžku Dvořákovy klece prosadil Filip Koffer – 1:1. Avšak namísto toho, aby se začal hrát svižný a oku lahodící hokej, přibylo spíše osobních soubojů a šarvátek. Z nastoleného trendu tak po zbytek úvodní třetiny vybočila pouze šance pardubického Zemana, jenž orazítkoval tyč domácí brány.

Hradečtí doplatili na svou nedisciplinovanost

Vstup do druhé periody lépe vyšel hostujícímu celku, který udával tempo hry. Lvi navíc Pardubicím situaci značně usnadnili svou nedisciplinovaností, neboť byli vylučováni častěji, než by bylo bývalo zdrávo. Třebaže strážce domácí svatyně Dvořák hrdinně odolával pardubickým střelám, na dorážku Dominika Cháry do odkryté části klece ve 29. minutě byl již krátký – 1:2. Pardubický nositel slavného hokejového jména Dominik Chára byl i nadále při chuti a svou ranou mezi Dvořákovy betony poslal o tři minuty později hosty již do dvoubrankového vedení – 1:3. Hradecká odpověď na sebe však nenechala dlouho čekat a po 57 vteřinách snížil nahozením kotouče od modré čáry Tomáš Duben – 2:3.

Přítomné diváky zdvihla ve 37. minutě ze sedadel bitka mezi domácím Šedivým a Kofferem, přičemž hradecký bijec si počínal podstatně lépe a svého soka poslal brzy k ledu. Nutno však podotknout, že celé šarvátce předcházel ostrý faul domácího Pokorného na Zemana, který opustil ledovou plochu za lékařského doprovodu na nosítkách a byl okamžitě transportován do fakultní nemocnice. Dle předběžných zpráv utrpěl hostující útočník otřes mozku. Pro účastníky šarvátky a faulujícího Pokorného utkání skončilo, protože inkasovali osobní tresty do konce utkání. Mladíci z Pardubic zákeřný faul na svého spoluhráče dokázali v následné přesilové hře potrestat střelou Radka Šíra z 39. minuty – 2:4.

Pardubice završily bůra v hradecké kleci

Závěrečnou dvacetiminutovku zahájili Lvi pouze ve čtyřech mužích, avšak pardubičtí mladíci této výhody využít nedokázali. Hokejisty Mountfieldu ale ani ubráněné oslabení nenakoplo a k zakončení se dostávali pouze sporadicky. Mnohem více práce měl tedy brankář Dvořák, jehož výkon v derby snesl to nejvyšší měřítko. Byl to právě strážce hradecké svatyně, který při další pardubické přesilové hře podržel svůj tým výborným zákrokem lapačkou.

V 53. minutě měli možnost hry v početní převaze i svěřenci trenéra Karla Soudka, ale hostujícího brankáře ohrozit prakticky nedokázali. Následně hra postupně ztrácela tempo, třebaže hokejisté obou týmů se nezapomněli počastovat hned několika tvrdými zákroky. Mountfield se pokusil o zdramatizování duelu v závěrečné power-play, ale výsledkem byla pouze pátá branka v hradecké kleci po střele Jiřího Bucka – 2:5. Pardubičtí mladíci se tak mohli radovat z překvapivého, ale zcela zaslouženého vítězství.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Duben 1 0 1 1 0
Denis Hladík 0 0 0 0 4
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Šimon Junek 0 0 0 1 2
Jan Klodner 0 0 0 -1 0
Jan Krištof 0 0 0 -1 0
Denis Martinec 0 0 0 -2 0
Matěj Morong 1 0 1 0 4
Tomáš Müller 0 0 0 0 0
Štěpán Pokorný 0 0 0 -1 27
Petr Poppel 0 1 1 0 0
František Řehák 0 0 0 0 0
Vojtěch Síla 0 2 2 0 0
Matěj Síla 0 0 0 -2 2
Martin Soukup 0 0 0 0 0
Dominik Šedivý 0 0 0 -1 25
Daniel Vaňát 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dvořák 59 32 4 28 87,50 0 0

Ohlasy k utkání

Karel Soudek (Mountfield HK)
Nedodrželi jsme koncept hry a soupeř nás za to ztrestal. Byla tam řada vyloučení, která nás oslabila. Rozhodně si ale nemyslím, že by naše vyloučení pramenila pouze z toho, že jsme byli nedisciplinovaní. Kdo zápas viděl, tak ví, že utkání nebylo vedeno tak, jak mělo být, za což ale nemůžeme ani my, ani soupeř. To však nic nemění nic na tom, že jsme prohráli zápas, který jsme chtěli vyhrát. Utkání se nám hrubě nepovedlo.