Zápasy mládeže
čt 3.3.2016 | Martin Voltr

Starší dorostenci v Liberci marně dotahovali, v osmifinále jsou pozadu

Zápasové menu

Jako první ze všech hradeckých mužstev vstoupili do vyřazovacích bojů starší dorostenci. Na ledě Liberce jim bohužel nevyšly první dvě třetiny, po nichž prohrávali už 0:3. Ve třetí části si ale vytvořili tlak i celou řadu šancí a snížili na 2:3, což rozhodně nemuselo být všechno. Bílí Tygři jim však v nečekanou chvíli zasadili čtvrtý úder a v osmifinálové sérii se ujali vedení.

Tygři se šťastnou trefou ujali vedení

Úvod play off podle očekávání doprovázelo oboustranné očekávání i nervozita, s čím vyrukuje soupeř. Hradec byl zpočátku aktivnější, navíc po dvou minutách dostal první přesilovku série. Tu ale využít nedokázal a v čase 5:57 přišel nepříjemný trest. Na modré čáře dostal příliš místa Václav Burda a jeho nahození tečoval ze vzduchu Jan Jeník do branky – 1:0.

Hradecké mladíky to zaskočilo, brzy měli Tygři velkou možnost na druhý gól, ale Vomáčka s obětavou obranou ji přežili. Rozlet východočeského týmu pak hodně příbrzdila dvojice slepených oslabení, nicméně v nich se ubránil úspěšně a stav 1:0 neznamenal nic zásadního.

Druhá část nevyšla Hradci ani rozhodčím

Klíčem k výsledku se později ukázala být druhá třetina. Hokejisté Mountfieldu se v rozehrávce dopustili řady chyb, pod tlakem soupeřů měli několikrát namále. Když ve 30. minutě zachytil kotouč Petr Wiencek, v přečíslení ho nabídl Tomáši Nezbedovi, a ten zvýšil skóre – 2:0. Domácí se vzápětí radovali ještě jednou, ale rozhodčího tím neoklamali, neboť Vomáčka udržel puk před brankovou čarou.

Hradec poté ožil, navíc dostal přesilovku. Jenže ta měla přesně opačný účinek. Václav Burda vystihl kombinaci, vydal se po pravé straně dopředu a co se nepovedlo jemu, to dokonal v pádu Jiří Průžek. Přestože puk dorazil do branky rukou, rozhodčí gól uznal – 3:0.

Hlavní sudí pak podivně rozsoudil i šarvátku, která vznikla, když protihráč držel Radimu Šaldovi hokejku. Hradecký obránce dostal 2+2 minuty, stejně jako Jan Eichler, jenž na něj nesportovně skočil zezadu. Přestože tedy situace k přesilovce nevedla, dvě minuty před sirénou trefil hradecký Jaroslav Dvořák tyč.

Hradečtí sahali po vyrovnání, jenže marně

Po návratu do hry čas plynul až příliš rychle a hradecká bojovnost dlouho nevedla k úspěšnému cíli. Až předvedl v 50. minutě další nádherné sólo Jaroslav Dvořák. Svým zakončením do bližšího růžku využil přesilovku a pořádně nabudil hradeckou střídačku, najednou bylo o co hrát – 3:1!

Mountfield sice vzápětí zachránila tyčka proti Nezbedovi, ale jinak byl ve třetí třetině jasně lepším a aktivnějším týmem. Po několika šancích přišla v 56. minutě střela Radima Šaldy, kterou přesně tečoval kapitán Dominik Matouš, a už chyběl jenom gól! Hradečtí věřili v obrat, jenže už po minutě přišla stejná situace i na druhé straně. Do Nezbedovy rány sáhl Vítek Turský a Vomáčka byl bez šance – 4:2.

To byla pro Hradec velká rána. Další nepříjemnost znamenalo oslabení, jenže i v nevýhodné situaci měla lví parta přečíslení, které ji skvěle zlikvidoval brankář Žajdlík. Vstup do play off se tak svěřencům Jiřího Slabého nevydařil, ale už v pátek budou mít na ledě Liberce druhý pokus.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 1 0 1 0 0
Michael Gaspar 0 0 0 -2 0
Jakub Hašek 0 1 1 1 0
Martin Hejna 0 0 0 -1 0
Patrik Hidveghy 0 0 0 -1 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 -1 0
Filip Jirásek 0 0 0 -2 2
Tomáš Kynčl 0 0 0 0 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Patrik Mašín 0 0 0 -3 0
Štěpán Matějček 0 0 0 -1 0
Dominik Matouš 1 0 1 0 0
Filip Moník 0 0 0 1 0
Jakub Moník 0 0 0 -1 0
Jakub Muška 0 0 0 0 2
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 1 1 0 6
Martin Štohanzl 0 0 0 -4 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 0 29 4 25 86,21 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Kudrna (Bílí Tygři Liberec):
Hradec je houževnatý soupeř. Připravovali jsme se na něj a utkání bylo přesně takové, jaké jsme ho čekali. Myslím, že jsme až na desetiminutovku ve třetí třetině, kdy jsme zůstali trochu pasivní a soupeř se dostal do hry, odehráli duel perfektně. Kluci dřeli a bojovali, jsem pyšný na jejich výkon. Jsme spokojení, ale zítra nás čeká další těžké utkání. Jsem velmi rád i za atmosféru, protože zápasy vyřazovacích bojů jsou pro každého hokejistu svátkem. Jsem rád, že přišlo hodně lidí či hrála muzika, protože to každého nakopne.

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Nezačali jsme dobře, nevím, proč byli kluci tolik nervózní, ale velmi nás to svázalo. Možná si toho na sebe hráči naložili moc. Byla to škoda, protože jsme si první tři branky nechali dát velmi laciné. Čtvrtý gól Liberce byl pěkný, ale ostatní jsme vůbec nemuseli inkasovat. Je to z naší strany nepovedený zápas, nicméně je to play off. Jdeme do dalšího utkání, zítra se pokusíme se sérií něco udělat a hlavně ze sebe sklepat tu naprosto zbytečnou nervozitu.