Zápasy mládeže
po 7.3.2016 | Petr Šatalík

Starší dorostenci obrat nedotáhli a po třetí prohře s Libercem jim sezóna skončila

V těžké situaci se nacházeli hradečtí starší dorostenci, když se osmifinálová série s Libercem přesunula na jejich led. Za stavu 0:2 na zápasy už bezpodmínečně potřebovali zvítězit. Třetí bitva nabídla nevídaný průběh – domácí hokejisté prohrávali ve 32. minutě už 0:5, jenže pak se neuvěřitelně zvedli a ztracené utkání málem otočili! K vyrovnání však hradeckému týmu bohužel jeden gól chyběl, a tak mu po porážce 4:5 skončla sezóna. Příliš brzy...

Bílí Tygři šli brzy do vedení

Mountfield si byl dobře vědom úkolu, který před ním stojí, a do utkání se pustil s vervou. Hrálo se rychle a důrazně, jak se sluší na zápasy play off. Lvi si vytvořili tlak, jehož zásluhou hráli přesilovku. Udeřilo však na druhé straně. Korecký vyslal Jana Jeníka do úniku, ten předvedl parádní blafák a Liberec šel do vedení – 0:1.

Severočeši pak přejali aktivitu a po dvou hradeckých faulech si krátce zahráli ve dvojnásobné početní výhodě. Nepříliš dlouhá byla především proto, že ji po deseti vteřinách využili. Juščák vypálil na bránu, odražený kotouč našel Tomáš Nezbeda a náskok Bílých Tygrů se zdvojnásobil – 0:2. Ačkoliv si oba týmy ještě vytvořily nějaké šance, skóre se již do konce první fáze hry nezměnilo, a tak si Liberečtí nesli do kabin dvougólové vedení.

Ve druhé třetině padlo šest branek, tři na každé straně

Východočeši se chtěli vrátit do zápasu. Pěknou stahovačkou a následnou střelou to prezentoval Jaroslav Dvořák. Žajdlík však chytil puk do lapačky. Na druhé straně naopak znovu udeřilo. Jeník vyslal vpřed Jiřího Průžka, jehož rána z pravého kruhu na vzdálenější tyč prosvištěla nad betonem Vomáčky a stav byl již 0:3.

Neuběhla ještě ani polovina střetnutí a Bílí Tygři vedli již o čtyři branky. V přesilovce si vyměnili role aktéři předchozího gólu. Průžek nahrál mezi kruhy Janu Jeníkovi, který svou střelou a druhou trefou zasadil Lvům čtvrtý direkt. A tento tandem neměl dost. Jeník nahodil puk na klec Hradeckých, tam se znovu zjevil Jiří Průžek a svou dorážkou zvýšil již na 0:5. Málokdo by si v tuto chvíli pomyslel, že Hradečtí ještě dokáží duel zdramatizovat.

Ale přesně to se následně stalo. V nepřehledné situaci před svatyní protivníka se nejlépe zorientoval Filip Jirásek a z nulového úhlu se postaral o snížení – 1:5. Hradecké zmrtvýchvstání dokumentovala i trochu šťastná trefa. Václav Maršík nahazoval puk před svatyni Liberce, kde si ho do sítě srazil jeden z obránců Bílých Tygrů. Na rozdíl dvou branek pak snížil svou druhou trefou Filip Jirásek po přihrávce Mušky – 3:5. Z jednoznačného zápasu se tak bleskově stalo drama!

Lvi dotahovali, ale vyrovnání se nedočkali

A stíhací jízda Hradce pokračovala také na začátku třetí periody. V přesilovce si Jaroslav Dvořák vyjel z rohu kluziště na střed hřiště, vypálil a ačkoliv Žajdlík dokázal rukou let puku zpomalit, zastavit jej nedokázal. Lvi díky tomuto gólu ztráceli již jen jedinou branku – 4:5!

Snaha Východočechů však byla marná. Ve druhé polovině utkání byli sice výrazně aktivnějším týmem, ale vyrovnávací branky nedosáhli. Liberec dobře zorganizovanou obranou uhájil na konci třetí třetiny vítězství. Pro Mountfield tak play off skončilo v nejkratší možné době, když podlehl Bílým Tygrům 0:3 na zápasy a sezóna mu skončila.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 1 0 1 0 0
Michael Gaspar 0 0 0 1 2
Jakub Hašek 0 0 0 0 0
Martin Hejna 0 0 0 0 0
Patrik Hidveghy 0 0 0 -1 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 1 0
Filip Jirásek 2 0 2 2 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 0 0
Václav Maršík 1 0 1 1 0
Štěpán Matějček 0 0 0 -1 2
Mikuláš Matouš 0 0 0 -1 0
Dominik Matouš 0 0 0 0 0
Filip Moník 0 0 0 -1 0
Jakub Moník 0 0 0 0 0
Jakub Muška 0 1 1 0 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 2
Mikuláš Pohl 0 0 0 -2 2
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Vomáčka 60 35 5 30 85,71 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (Mountfield HK):
Myslím, že kluci byli přemotivovaní a přehnali to s chutí. To nám ublížilo, byli jsme v křeči a nemohli se vzpamatovat. Bohužel to z nás spadlo až za stavu 5:0, kdy najednou jako by ta křeč odezněla. Dali jsme gól a najednou jsme zjistili, že by se to dalo hrát. Nakonec moc nechybělo a mohli jsme srovnat. Už v základní části jsme prohráli spoustu utkání, a tím se připravili o lepší umístění v tabulce. Jsem přesvědčený, že kdybychom začínali doma s kýmkoli jiným, bylo by to určitě lepší. Liberec jsem si moc nepřál, je to nepříjemný soupeř, a navíc jsme ho v sezóně čtyřikrát porazili. To vždycky může působit jinak, než by si člověk přál.

Jako další důvod porážky si myslím, že v Liberci jsme taky začali ustrašeně, nevím, čeho jsme se báli. První utkání jsme nezvládli a druhé jsme hráli fakt dobře, ale potopila nás hrubá individuální chyba. Soupeř byl pak psychicky hodně nahoře a vyústilo to až v dnešní stav 5:0. Sezóna pro nás končí ohromným zklamáním. Říkal jsem i klukům, když mám být upřímný, že jsem z toho měl obavu. Někdy je úspěch jedna věc, ale je potřeba na něj navázat, a to se nám nepovedlo. Asi jsme si byli až moc jistí, že to půjde samo, ale bez té dřiny a bojovnosti to nejde. Někteří hráči se už viděli někde jinde, než doopravdy jsou. A to byla chyba. Mužstvo určitě mělo na víc, než dokázalo.

Jiří Kudrna (Bílí Tygři Liberec):
Utkání bych rozdělil na dvě poloviny. V první jsme hráli velice dobře a dostali se do velikého náskoku, ve druhé jsme ale dostali jeden dva góly a Hradec to neuvěřitelně nakoplo. Musím říct, že druhou půlku byl lepší. Ubránili jsme to s vypětím všech sil, s přispěním výborného výkonu brankáře Žajdlíka a kolikrát i se štěstím. Celý tým Hradce má ale můj hluboký respekt a obdiv, jsou to velcí bojovníci. Věděli jsme, že tihle kluci play off hrát umí a něco v něm vyhráli. Byl to pro nás možná vůbec nejtěžší protivník, kterého jsme mohli dostat, i vzhledem k hodně záporné bilanci ze základní části.

Důležité bylo, že jsme začínali doma. Jako hodně důležité se jeví druhé vítězství, kdy jsme vyrovnali chvilku před koncem a pak vyhráli na penalty. Stav 2:0 v sérii byl už pro Hradec dost kritický, ale všechny tři zápasy byly obrovsky vyrovnané a těžké. Máme charakterově výborné a pracovité mužstvo a jsem rád, že jsme to prokázali i v play off. Náš tým umí strašně moc zabrat a kolektivním dílem vyhrát velké zápasy. Jsme na kluky pyšní.

Fotogalerie