Zápasy mládeže
st 9.3.2016 | Martin Voltr

Druhý bod je doma! Junioři proti Liberci stoprocentně využili vlastní prostředí

Zápasové menu

Skvělým způsobem naložili hradečtí junioři se startem play off. V osmifinálové sérii s Libercem totiž zvládli oba domácí duely a chybí jim jediná výhra k postupu mezi nejlepší osmičku! Po vítězství 3:2 přidali výsledek 4:1, když dva góly vstřelili už v prvních sedmi minutách a vynikající brankář František Veselý přišel o čisté konto až v samém závěru. Na víkend se série stěhuje pod Ještěd, kde ji Mountfield bude chtít v sobotu či neděli ukončit.

Už začátek Bílé Tygry dost nahlodal

V první třetině úvodní bitvy padly rovnou čtyři góly, což ve druhém utkání aktéři „nezvládli“, ale i tak byla od začátku k vidění strhující bitva. A domácí v ní šli velmi rychle do vedení. Jeden ze starších dorostenců v týmu Patrik Hidveghy vybojoval puk a předložil ho Davidu Gančarčíkovi, který bekhendem mezi betony brankáře Hosnedla otevřel skóre – 1:0.

Hradec následně přestál první oslabení a po záchranné brzdě Bureše proti úniku Chluma následovalo druhé. To dopadlo pro domácí ještě líp! Radek Pilař protlačil puk z pásma a na útočné modré ho předložil Filipu Hronkovi, který – byť obránce – své sólo zakončil nádhernou střelou do růžku – 2:0!

To všechno stihli Východočeši za sedm minut. Hned vzápětí mohl snížit Marek Zachar, ale vychytal ho František Veselý. Ve zbytku první třetiny dostali Hradečtí hned tři přesilovky, jenže ani v jedné z nich nedokázali potvrdit skvostný nástup. Velkou šanci měl snad jen tečující a dorážející Krátoška. Víc ostrých ran šlo v úvodním dějství na hradeckého gólmana.

Veselý držel stav, Hradec zase neproměnil brejky

Na rozdíl od první bitvy se tentokrát dlouho hrál zcela férový a čistý souboj, přesto trestů přece jenom trochu přibylo. Před polovinou utkání v přesilovce nebezpečně tečoval a dorážel slovenský reprezentant Paločko, Hradci naopak v početní výhodě chyběla přesnějsí střelba. Jakmile Veselý skvěle zasáhl proti Solenskému, zavelel svým spoluhráčům zpátky do útoku.

V rozmezí minuty totiž měli hned dva nájezdy! Nejdřív našel Hronek skvostným pasem Krátošku unikajícího z trestné lavice, ten ale Hosnedla neprostřelil. Potom měl stejnou šanci Michálek a liberecký gólman zachránil stav špičkou pravého betonu. Závěr druhé části tak zase patřil Tygrům, jenže František Veselý byl nepřekonatelný. Nejdřív rozesmutnil dorážejícího Hrníčka, pár sekund před sirénou v oslabení vytáhl Huňovu bombu jen pár centimetrů vedle tyčky.

Mečířův faul nabídl pojistku, emotivní závěr nic nezměnil

Dvougólový rozdíl ještě neznamenal nic rozhodnutého. Hradec však v úvodu třetí části přežil dvě oslabení a potom už přišla pasáž, která přesvědčila všechny přítomné o vítězi. Mečíř sundal Krátošku a rozhodčí ho okamžitě poslal do sprch, jeho faul potrestal z přesilovky po Pilařově akci sám Aleš Krátoška parádní bombou na 3:0.

Další hřebíček mohl přidat starší dorostenec Jaroslav Dvořák, zblízka ale Hosnedla neprostřelil. Tygři ještě toužili po menším zázraku, šest a půl minut před koncem totiž odvolali brankáře! Stejně jako v celém zápase se ale potýkali s Veselým, dvakrát na něm ztroskotal kapitánský náhradník Jozef Huňa. A jakmile v čase 56:48 trefil od červené čáry prázdnou klec Radek Pilař, bylo jasno – 4:0.

Závěr ovšem ještě přinesl zbytečné emoce. Jan Michálek tvrdě atakoval Klingera, kterého jel okamžitě pomstít Radek Hubáček, a pro Michálka i Hubáčka zápas skončil. Bílí Tygři dohrávali závěr v přesilovce pěti proti třem a přece jenom se dočkali čestné branky. 32 sekund před koncem neodmítl zívající svatyni Marek Zachar a František Veselý po 37 zákrocích přišel o čisté konto. Ovšem pomoc týmu k druhému bodu v sérii je pro něj mnohem cennější – 4:1!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 0 1 1 1 4
Tomáš Drašnar 0 0 0 0 0
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
David Gančarčík 1 0 1 1 0
Michael Gaspar 0 0 0 0 2
Štěpán Havránek 0 1 1 0 2
Patrik Hidveghy 0 1 1 1 0
František Hnik 0 0 0 1 0
Filip Hronek 1 0 1 2 4
David Chalupa 0 0 0 0 0
David Košař 0 0 0 0 2
Aleš Krátoška 1 0 1 2 6
Daniel Lier 0 0 0 1 0
Dominik Matouš 0 0 0 2 0
Jan Michálek 0 0 0 0 27
Jakub Orság 0 0 0 0 0
Radek Pilař 1 2 3 2 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
František Veselý 60 38 1 37 97,37 1 0

Ohlasy k utkání

Petr Haken (Bílí Tygři Liberec):
V první třetině jsme nabídli soupeři dva laciné góly. Myslím, že to hodně ovlivnilo zápas, protože pak už se to spíš jenom mlátilo, jako vždycky tady. Vyvrcholení asi v závěru všichni viděli. Chci uklidnit situaci, a úplně zničehonic tam přijede rozjetý hráč. Prohráli jsme, domácí byli hladovější po gólech, to asi rozhodlo. Ať se těší u nás doma.