Zápasy
ne 11.9.2016 | Lukáš Foff | Foto: Ivo Dostál

A zase nic. Hradec podlehl Kometě 1:3 a prokletí nezlomil

Zápasové menu

Mountfieldu se nepovedlo přerušit šestizápasovou šňůru proher na brněnském ledě a na pomyslnou šňůru navlékl sedmý korálek. Vyrovnané utkání se lámalo ve třetí třetině, do které nastoupil Hradec výborně, avšak skórovat se podařilo Kometě, která své vítězství navíc pojistila do prázdné brány. Po dvou zápasech mají Východočeši na svém kontě jediný bod.

Hradec Králové vycestoval ke svému prvnímu venkovnímu zápasu v totožné sestavě, jako nastoupil proti Mladé Boleslavi. Záda Ondřeji Kacetlovi kryl Jaroslav Pavelka a osmým bekem byl Štěpán Havránek.

Hradec znovu inkasoval v oslabení

Sotva zápas začal, už měl nepříjemnou pachuť krve pro hradeckého obránce Zdeňka Čápa. Ten dostal hokejkou do obličeje a Hradec dostal příležitost čtyřminutové přesilovky. V té se ovšem Východočechům vůbec nedařilo. Jedinou šanci měl Červený, který však nevyzrál na Čiliaka. V šesté minutě se do hry vůbec poprvé dostal Tomáš Vincour a hned to bylo cítit. Beton Ondřeje Kacetla byl však na správném místě.

Kdo čekal pohledný a otevřený hokej, byl zřejmě v prostřední pasáži první třetiny zklamán. Šancí bylo pramálo. Oba týmy velmi chybovaly v rozehrávkách. Jednu takovou velkou hrubku udělal za bránou Stanislav Dietz a Roman Kukumberg při snaze uhasit nebezpečí fauloval. Bohužel, stejně jako v prvním zápase proti Mladé Boleslavi nedokázali Hradečtí oslabení přečkat. Dvě vteřiny před jeho koncem totiž na modré čáře napřáhl Peter Trška a kotouč se zastavil až o síťovinu za hradeckým brankářem. V 15. minutě tak byl stav 1:0 pro Kometu.

Tento direkt byl asi přesně to, co svěřenci Václava Sýkory potřebovali, aby zabojovali. Potulny s Jarůškem připravili šanci pro Šimánka, jenž zvedl puk z brankoviště až do ochranné sítě. Najednou byly Lvi všude! Trojlístek v první formaci perfektně vymíchal brněnskou obranu, jenže Rudolf Červený stojící u tyče Čiliakovy brány nečekal přihrávku od Bednáře, takže nedokázal skórovat. Vzápětí se to nepovedlo ani hradeckému kapitánovi, což znamenalo, že do kabin se šlo za stavu 1:0 pro domácí.

Prokletí DRFG Areny zlomeno po 140 minutách!

Druhé dějství začalo pořádně zhurta. Haščák s Němcem ujížděli dva na jediného beka, ale k úspěšnému zakončení nedošlo. Podruhé v zápase navíc došlo k vyloučení v hradeckých řadách, což značilo nejvyšší stupeň pohotovosti, vzhledem k velmi tristní bilanci ubráněných oslabení. Kometa se však nedostala k žádné šanci, naopak Dej vybojoval puk a snažil se jej předložit Kukumbergovi, jenže Kováčik mu v tom zabránil.

Stejná situace se opakovala na druhé straně. Tentokrát měl přesilovku Hradec, ale mnoho nechybělo, aby v ní inkasoval. Erat naštěstí špatně přihrál Zohornovi, takže k zakončení vůbec nedošlo. Šance k vidění v další části třetiny rozhodně nebyly. Jediné vzrušení tak způsobovala častá vyloučení na obou stranách. Ani jeden mančaft však své šance nezúročil.

Mountfield zlomil prokletí DRFG Areny po neuvěřitelných 140 minutách! Přesně taková doba totiž uplynula od poslední mistrovské branky, kterou dokázali královéhradečtí hokejisté v této aréně vstřelit. Stalo se tak z velmi nenápadné akce a úspěšným střelcem byl Tomáš Knotek, jemuž stačilo nastavit hůl z bezprostřední blízkosti a tečovat ukázkovou příhru Rastislava Deje – 1:1.

Hradec začal aktivněji, radovala se však Kometa

Pokud si diváci mohli stěžovat na nedostatek gólových příležitostí během prvních dvou třetin, tak začátek té třetí byl úplně z jiného soudku. Aktivní Hradec na Kometu nastoupil ve velkém tempu a hned zkraje měl velkou šanci Kukumberg, který však promáchl. Hokejisté z východních Čech těžili zejména z velmi vysokého forčekingu, jenž zjevně dělal hráčům v modrobílých dresech problémy.

Jeden ze zlomových okamžiků přišel ve 45. minutě. Nejčerstvější posila Ryan Potulny byl faulován v samostatném úniku a dostal příležitost si celou situaci zopakovat v klidu. Kotouč mu však sjel z hole a ze zakončení sešlo. O chvíli později se tak vyprodaná DRFG Arena hromadně zvedla, neboť Marcel Haščák využil příhodného odrazu a utěšenou pumelicí poslal svůj tým do vedení.

Královéhradečtí byli zjevně opaření trošku krutým brněnským zásahem. Marcel Haščák byl při chuti a málem se trefil znovu. Jeho bekhendovou kličku však Kacetl přečetl a skvěle vybruslil. Mountfield v závěru ještě odvolal gólmana, ale ten si možná ještě nestihl ani sednout a už viděl, jak se do útočné třetiny Komety řítí dva Němcové. Nebyli to však státní příslušníci sousedního státu, ale asistující Ondřej, jenž našel před odkrytou svatyní Vojtěcha Němce a ten definitivně stvrdil vítězství domácího týmu – 3:1

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jindřich Barák 0 0 0 0 0
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Tomáš Bulík 0 0 0 -1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 1 1 1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 2
Andris Džerinš 0 0 0 0 2
Blaž Gregorc 0 0 0 -1 2
Richard Jarůšek 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 1 0 1 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 1 2
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Karel Plášil 0 0 0 0 2
Ryan Potulny 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 2
Martin Štajnoch 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 25 2 23 92,00 0 0

Ohlasy k utkání

Martin Pešout (HC Kometa Brno):
Já si myslím, že jsme výborně začali. Čtyři minuty jsme soupeře k ničemu nepustili, oslabení jsme hráli výborně celé utkání a v tom se ten zápas rozhodl. Od půlky zápasu jsme trošku začali ztrácet půdu pod nohama, ale hlavně díky Čiliakovi a díky fanouškům kteří nás podrželi, jsme utkání zvládli a nakonec i zlomili a pak už se projevilo, že máme zkušenější mužstvo a dovedli jsme zápas do úspěšného konce. Prvních šest sedm kol se body počítají dvojnásob, protože tým dostane sebevědomí. Šest bodů je krásných, ale jsme si vědomi, že i ve Zlíně, i dnes doma jsme měli pasáže, na kterých musíme pracovat.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
My jsme hráli s Kometou dvakrát v přípravě, věděli jsme, co zhruba můžeme očekávat a připravovali jsme se na to, ale začátek nebyl úplně podle našich představ. Hráli jsme čtyřminutovou přesilovku a nenaložili jsme s ní dobře, jako se všemi dalšími přesilovkami v zápase. To byla negativní stránka našeho výkonu. Přesto, že se dostal domácí tým do vedení tak náš výkon postupně gradoval a rozhodující byla třetí třetina, kde si myslím, že když jsme v úvodu ubránili oslabení tak jsme začali mít navrch, Kometu jsme přehrávali a měli jsme i trestné střílení, ale nepřeklopili jsme skóre na svoji stranu. V téhle době kdy jsme se nadechovali, tak Kometa vstřelila druhý gól. Pak už jsme zkoušeli hru bez brankáře a dostali jsme třetí branku, ale jako rozhodující vidím, že Kometa využila přesilovku a my ne.