Zápasy
pá 16.9.2016 | Radek Kozel, Jan Vavřina

Venku stále bez bodu. Hradec padl ve Vítkovicích těsně 2:3

Zápasové menu

Ještě před nedělním derby vyrazila družina Václava Sýkory do Vítkovic, aby v Ostravar Aréně sehrála letošní utkání s pořadovým číslem čtyři. Vyrovnanou první třetinu zvládli výsledkově lépe domácí, Mountfield ale ve druhém dějství skóre otočil zásluhou Jarůška a premiérového extraligového střelce Radovana Pavlíka. Jenže v téže části předvedli obrat také Moravané a svůj těsný náskok 3:2 už do závěrečného hvizdu nepustili.

Trenéři Mountfieldu mohli do utkání proti pozměněným Vítkovicím počítat se službami Martina Pláňka, jenž ve třetí obranné dvojici nahradil Karla Plášila. K jiným změnám v sestavě Hradce oproti předchozím duelům nedošlo.

V závěru třetiny uhájily Vítkovice nejtěsnější vedení

V dobrém rozmaru zastihl začátek utkání oba celky. Před Kacetlem se po pár vteřinách zjevil osamocený Szturc, ale dopadl obdobně jako Jarůšek z následné protiakce, neuspěl. Další nebezpečnou situaci musel řešit strážce hradecké svatyně v 6. minutě, kdy pravým betonem vyrážel tečovaný kotouč.

Svěřenci Václava Sýkory měli v polovině úvodního dějství k dispozici přesilovou hru, avšak více než Dietzovu dělovku od modré z ní vytěžit nedokázali. To se však nedalo říci o spolupráci vítkovických posil Davida Květoně a Ondřeje Romana, kdy prvně jmenovaný vybruslil před Kacetlovu bránu a skvělou přihrávkou vyzval navrátilce z KHL ke skórování – 1:0.

Vyrovnání měl na holi o chvilinku později Knotek, jemuž překazil radost skvělým zákrokem Bartošák. O poznání větší šanci však spálili domácí v 16. minutě, kdy Szturcovu střelu vyrazil Kacetl pouze před sebe, avšak dorážející Zdráhal zcela odkrytou klec trestuhodně přestřelil. Třebaže se v závěru třetiny usídlili Východočeši před Bartošákem, žádná šance zavánějící brankou z jejich snažení nerezonovala. Střely Štajnocha od modré čáry totiž byly spíše propagačního rázu a Dej mezi tři tyče nezamířil vůbec.

Třetina plná zvratů přinesla čtyři branky i premiérový gól

Živelný hokej pokračoval i ve druhé periodě, avšak ujíždějícího Zdráhala zastavil obranným zákrokem z kategorie last minute Čáp. Při následné početní výhodě mnoho nechybělo Šimánkovi, avšak jeho snahu zmařil padající obránce. Mountfield však přesilovku přeci jen dokázal využít, neboť z prostoru mezi kruhy procedil za Bartošákova záda kotouč důrazný Richard Jarůšek – 1:1.

Zážitek na celý život pak bude mít královéhradecký Radovan Pavlík na 32. minutu utkání. Osmnáctiletý útočník dorazil na brankovišti puk do odkryté vítkovické klece, což potvrdil až videorozhodčí, a zaznamenal tím tak svou premiérovou trefu v extralize – 1:2. Oslabení Mountfieldu nastalo o pár minut později, kdy byl za zásah do oblasti hlavy a krku vyloučen Martin Štajnoch. To však Lvi bez potíží ubránili a z hlediště Ostravar Arény se začal ozývat nesmělý pískot.

K další premiérové trefě neměl Hradec daleko při přesilové hře, ale Potulny orazítkoval pouze brankovou konstrukci. A tak udeřili domácí v oslabení, kdy se po krásné individuální akci prosadil výborně hrající Roman Szturc, kterému asistoval Patrik Zdráhal – 2:2. O další zvrat v utkání se postaral přesnou střelou do růžku branky Lukáš Klok, což probudilo i domácí fanoušky, kteří po většinu zápasu za hradeckým kotlem zaostávali – 3:2.

Očekávaný tlak Mountfieldu se nekonal

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupili lépe Východočeši, ale několik slibně vyhlížejících situací do zdárného konce dotáhnout nedokázali. Nepříjemné starosti vyvstaly Kacetlovi po Klokově dělovce, kterou vytěsnil do bezpečí maskou. Stoprocentní gólovou šanci následně zlikvidoval hradecký brankář Květoňovi při jeho forhendové kličce.

Do protiútoku vyrazili domácí ve 46. minutě poté, co zlomil hůl střílející Štajnoch, avšak přečíslení dva na jednoho vyřešit nedokázali. Po faulu Deje se již po několikáté v zápase vyznamenal proti Szturcovi Kacetl, jenž předvedl výborný reflexivní zákrok lapačkou. Oproti předcházejícím třetinám ubrala ta závěrečná na atraktivitě, neboť Ostravané se soustředili téměř výhradně na obranu, z níž vyráželi do nebezpečných brejků.

Hokejisté od soutoku Labe a Orlice se přes bránící val dostávali pouze sporadicky, a když už se jim to přeci jen podařilo, narazili na připraveného Bartošáka. Ve střehu však zůstával i Kacetl, což potvrdil zákrokem proti chirurgické teči Szturce. Blízko ke gólu měl v 55. minutě Balán, ale hradecký muž v masce se stihl přemístit a zakročit. A protože nejtěsnější rozdíl ve skóre zůstal i po hradecké power-play, odjel Mountfield z Ostravy poprvé od prosince 2014 bez bodu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jindřich Barák 0 0 0 0 0
Jaroslav Bednář 0 0 0 -1 0
Tomáš Bulík 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 -1 4
Rastislav Dej 0 0 0 -1 2
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 0
Andris Džerinš 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 -2 0
Richard Jarůšek 1 0 1 -1 2
Tomáš Knotek 0 2 2 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 1 0 1 1 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Ryan Potulny 0 0 0 -3 0
Jiří Šimánek 0 1 1 -1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0 12
René Vydarený 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 59 31 3 28 90,32 0 0

Ohlasy k utkání

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera):
Bylo to hodně podobné utkání jako se Spartou a Chomutovem. Jsem rád, že se mužstvo především v úvodní dvacetiminutovce prezentovalo aktivním hokejem, bylo tam rychlé posouvání kotoučů na našem konci hřiště. Dařilo se nám rychle přecházet střední pásmo, takže plán, který jsme před zápasem měli, se nám dařilo plnit. Dostali jsme se do vedení, pak ale přišla klasická druhá třetina a soupeř skóre otočil. Naše mužstvo přesně potřebovalo ten úsek, který se stal ve druhé části. Je dobře, že se nám ta dvouminutovka povedla, klukům narostla křídla a najednou jich byl plný led. Sedm minut před koncem jsme začali být trochu pasivnější, odstupovali jsme do středního pásma. Ale myslím, že jsme to defenzivně zvládli. Děkuji skromné návštěvě a těm věrným, kteří nás přišli povzbudit.

Pavel Hynek (Mountfield HK):
I když tady byla skromná návštěva, mohli diváci vidět hodně bojovný hokej s bruslením a řadou soubojů. Vzhledem k vývoji utkání a výkonu, který jsme předvedli, je pro nás výsledek krutý. Minimálně bod jsme si zasloužili. Zápas jsme měli dobře rozehraný, soupeř ho ale dokázal ve dvou minutách otočit. Mrzí nás inkasovaný gól v naší přesilovce, kdy jsme domácím umožnili srovnat a za dvě minuty přišel další protiúder. Ve třetí třetině jsme se snažili vysunout forčeking, hrát aktivněji, nějaké šance a střely tam byly, ale domácí hráli dobře do obrany. V závěru jsme se ještě o větší tlak připravili čtyřminutovým vyloučením.