Zápasy
pá 24.2.2017 | Martin Voltr

Hradec složil Kohouty podesáté v řadě a pojistil si čtvrtfinále!

Hokejisté hradeckého Mountfieldu i ve čtvrté sezoně přímo postupují do čtvrtfinále play off! Definitivu jim přisoudila výhra 4:3 v prodloužení nad Olomoucí. Po druhé třetině vedli po gólech Picarda, Bednáře a Jarůška už 3:1, jenže tříbodovou výhru ztratili, když soupeř srovnal v čase 59:59. Doma zůstaly alespoň body dva, které vystřelil v přesilovce čtyř proti třem Tomáš Knotek. Lvi tak porazili Kohouty už podesáté za sebou.

Hradecká sestava po měsíci přivítala zpátky Andrise Džerinše, který naposledy naskočil shodou okolností právě do dohrávky s Olomoucí. Lotyšský reprezentant se postavil na centr prvního útoku, do čtvrtého tak odsunul Michala Dragouna. Branku tentokrát hájil zase Patrik Rybár, nemocný Ondřej Kacetl zůstal po povedeném výkonu z Liberce mimo.

Hokejová šeď v první třetině

Úvod se nesl ve znamení oboustranné aktivity, ale jednoznačně spokojenější s ním byli hradečtí hokejisté. Nahození do útočného pásma dobruslil jako první Alexandre Picard, jenž poslal puk do brankoviště, situaci pak dojel a se štěstím došťouchl kotouč za záda Konráda. Psal se teprve čas 1:27 a domácí už vedli 1:0!

Jenže rychlá trefa jako by je pro zbytek úvodní části trochu uspala. Rybár musel dávat pozor proti tečované střele od modré čáry, Laš potom v dobré pozici trefil puk špatně. Svěřenci Václava Sýkory si v osmé minutě zahráli první přesilovku, ale tam začaly jejich obrovské útrapy s rozehrávkou. Jako trest přišlo v čase 10:25 vyrovnání, když Jan Jaroměřský nahodl kotouč od mantinelu na branku a Rybárovi propadl výstrojí – 1:1.

Z nepříliš záživné podívané první části, o níž svědčil i střelecký poměr 6:7, vystoupila snad už jedině Šimánkova pobídka zpoza branky na Köhlera, který byl v poslední chvíli zablokován obráncem. Mountfield se pak bez výraznějších potíží ubránil prvnímu oslabení po zbytečné hře v šesti, ale věděl, že se potřebuje zlepšit.

Šance střídala šanci, ale Hradec převládal

A to bylo znát. Druhá třetina už nemohla nikoho ve FORTUNA aréně nechat chladným! Hradečtí vletěli do hry pořádně nažhaveni a na nic nečekali. Tentokrát jim stačila přesně minuta, aby zase vedli! Jemně tečovanou střelu Gregorce vyrazil Konrád do strany a Jaroslav Bednář se nemohl mýlit – 2:1. Přímočařejší hokej domácích přidělával soupeři velké problémy, málo chybělo v sólu Knotkovi.

Jenže Mora se nenechala zahanbit, sedmadvacátá minuta odstartovala parádní hokejovou podívanou. Do sóla v ní ujel Eberle, Jaroslav Bednář ho fauloval, ale sudí naštěstí pro Hradec sáhl jen k menšímu trestu. V přesilovce se parádním tygřím skokem blýsk Patrik Rybár a jakmile byl jeho tým kompletní, gólovky měli po nádherném sólu znovu Bednář či ve dvojšanci Knotek. Hradecký kapitán ve svém dalším střídání zastavil Konrádovu rozehrávku a nabíjel Kukumbergovi, ten ale trefil jenom tyč odkryté klece.

Na druhé straně hrozil aktivní Jakub Matai, Rybárův výkon ovšem rostl s každou minutou. Než strážce lví svatyně zlikvidoval i přečíslení zakončené Mikúšem, domácí už byli napřed o dva góly. Ve 35. minutě si Tomáš Knotek počkal na druhou vlnu v podobě Richarda Jarůška, jenž Konrádovi tváří v tvář nedal šanci! Gól na 3:1 byl v tu chvíli pořádně důležitý.

Hradečtí klopili zraky vteřinu před koncem

Hráčům Mountfieldu dopřál potřebnou porci klidu, po přestávce se nikam nemuseli hnát. Kohoutům sice chuť rozhodně nescházela, ale z pozice dvanáctého týmu tabulky jim přece jenom chybělo něco, čím by dokázali čtvrtý Hradec překvapit. Pochvalu za aktivitu směrem dopředu si od trenérů určitě zasloužil Jakub Galvas, člen zlaté osmnáctky z loňského Memoriálu Ivana Hlinky.

To „něco“ však soupeři nabídl Hradec sám, když šel za hrubost pykat Michal Dragoun. Hanáci se téhle šance chopili a vrátili se zpátky do zápasu. Martin Vyrůbalík využil zakrytého výhledu gólmana, jenž zaregistroval jeho přízemní střelu až v síti – 3:2. Hradečtí pak zase začali tvořit, parádním uvolněním se blýskl Jarůšek, následovala přesilovka. Z té ale nezapršelo a naopak po Newtonově chybě musel Rybár vyrážet Vlachovu švihovku.

Přesto už se zdálo, že si domácí dojdou pro tři body. Jarůšek ani Knotek navíc mohli výhru potvrdit z přečíslení. Místo pojistky ale přišel finiš Olomouce, která spustila před hradeckou svatyní několik obrovských závarů a snad si i zasloužila vyrovnání, jež doopravdy přišlo. Vyrůbalíkovo nahození dorazil do brány Vilém Burian pouhou sekundu před sirénou – 3:3!

Prodloužení rozhodl Tomáš Knotek

Dílo hradecké zkázy mohlo být dokonáno hned 17 sekund po startu prodloužení, naštěstí Jan Knotek ze svého průniku trefil „jen“ břevno a tyč, což po delší prohlídce potvrdil i videorozhodčí. Prodloužení tři na tři však trhalo nervy dál! Picard v úniku střílel mimo, na druhé straně neuspěl Holec, při Dietzově (možná gólové) bombě pomohl Konrádovi obětavý obránce.

Pak se ale Mora dopustila osudové chyby. Špatně střídala, domácím nabídla přesilovku čtyři na tři, a ta už měla vytoužený konec. Lvi se o pár milimetrů udrželi v pásmu, Bednář pak vymíchal obránce, nabídl puk jako na zlatém podnose Tomáši Knotkovi, a ten prázdnou brankou nepohrdnul. Prosadil se tak i poslední člen třetí formace, která má od reprezentační pauzy opravdu parádní formu. Rozhodující gól navrch poslal Východočechy do čtvrtfinále – 4:3 po prodloužení!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 1 2 0 2
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 1 1 1 0
Michal Dragoun 0 0 0 -1 2
Andris Džerinš 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 1 1 1 0
Richard Jarůšek 1 1 2 2 0
Tomáš Knotek 1 1 2 2 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 -1 0
Jake Newton 0 0 0 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Alexandre Picard 1 2 3 2 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 63 31 3 28 90,32 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Hynek (Mountfield HK):
Všechna utkání s Olomoucí v této sezóně jsme měli vyrovnaná, byly to urputné boje, a to platilo i dneska. Neodehráli jsme dobré utkání, ztratili jsme vední 3:1. V závěru jsme měli v power-play dva puky na vyhození, to se nám ale nepodařilo. Chyběla nám jedna vteřina. Na druhou stranu musím ocenit výkon soupeře, hrál výborně, měl výborný pohyb a byl agresivní po celé ploše. Nemám rád, když se říká, že si bod zasloužili, nebo nezasloužili. Myslím, že jsme to měli dotáhnout do vítězného konce. Nakonec jsme byli rádi za ty dva body.

Jan Tomajko (HC Olomouc):
Nezačali jsme dobře. Míjely nás začátky třetin, v první i druhé jsme dostali gól hned ve druhé minutě. Dá se říct, že v poslední vteřině se k nám trochu přiklonilo štěstí ve hře šest na pět. Ale myslím, že jsme neodehráli špatný zápas. Kluky musím pochválit, že ani za stavu 1:3 jsme nesložili zbraně, bojovností jsme srovnali na 3:3. V prodloužení jsme bohužel špatně vystřídali. Pustit Hradec do přesilovky čtyři na tři je obrovská chyba, to se potvrdilo a získali jsme jen jeden bod.

Fotogalerie