Zápasy mládeže
so 10.9.2016 | Petra Pilbauerová, Martin Voltr

Junioři si na Spartě nechali ujet vlak, ztrátu už doháněli marně

Zápasové menu

Třetí soutěžní utkání zaválo juniory na led pražské Sparty, bohužel z venku ale znovu žádný bod nepřivezli. Rozhodla o tom už první třetina. Pražané ji vyhráli 3:0 a i když od té doby byli mladíci Mountfieldu o kus aktivnější, gólmana soupeře zasypali 42 střelami, tak na vyrovnání nedosáhli. Zahradník s Kynčlem nejprve snížili na 3:2, ovšem na čtvrtou trefu sparťanů odpověděl Patrik Hidveghy další kontaktní brankou až v power-play 13 sekund před koncem.

První třetina se Lvům vůbec nepovedla

Královehradeckého gólmana domácí tým nejprve prověřil opatrnější střelou, aby mu záhy nato zasadil smrtící zásah. V páté minutě se jako první prosadil Tomáš Jandus a rozjásaný rudý mančaft měl v následujících okamžicích ze hry podstatně více než jeho východočeský protivník – 1:0.

V následujících minutách hradecké šance připomínaly jen malé drobky, ze kterých hostující mančaft nesvedl nic uvařit. Únik Hidveghyho skončil v sevření domácí defenzivy a u osiřelého puku v mezikruží byl Chalupa příliš pozdě. Naopak přesun domácích do útočné třetiny byl zakončen střelou Jakuba Wojnara z nízkého úhlu, která prosvištěla nad Bechného betonem – 2:0.

I přes to, že sparťané byli na ledě jasně dominantní, Hradečtí se přece jen nachomýtli ke dvěma šancím. Nejprve se před nechráněným Wolfem objevil Hidveghy, který ale svůj počin zakončil střelou mimo. Poté se jeden ze sparťanů ocitl na trestné lavici. Ještě v osmnácté minutě však vystřelil v samostatném úniku z hranice pravého kruhu přímo za Bechného záda Tomáš Jandus a svěřenci Aleše Krátošky tak do kabin odešli s nepříjemným mankem – 3:0.

Hradec se nevzdal a zabojoval o vítězství

Druhá třetina, to už byla jiná písnička. Přesto ještě přišla šance i pro sparťany. Rozhodčí jim věnovali trestné střílení, ale Bechný si Tomáše Janduse tentokrát už pohlídal a touš nabral do své výstroje. Hosté si následně vytvořili velmi nebezpečnou šanci, kdy Hofman před brankovištěm přenechal puk spoluhráčům a na jejich počínání reagoval Wolf velmi překvapeně.

Hradečtí evidentně přidali na tempu a ze svého nepříjemného stylu hry vytěžili první branku. Ve 28. minutě dal Tomáš Zahradník jasně najevo, že jejich dny ještě nejsou sečteny – 3:1. Matouš se pak pokusil prostřelit mezeru mezi Wolfovým betonem a pravou tyčí, sparťanský gólman byl ovšem pozorný.

Východočeši následně trefili tyčku, ale ze svého tempa neslevili ani poté. Zřejmě sami cítili, že jsou další šanci velmi blízko. Branka byla na spadnutí a ve 39. minutě přišla z hole Tomáše Kynčla – 3:2!

Sparta trestala, další snížení přišlo pozdě

Zkraje třetí části Sparta zase odskočila na rozdíl dvou branek, když chybnou rozehrávku brankáře Bechného vystihl Vojtěch Kulda – 4:2. Žádný hradecký ústup se ale nekonal. Do velké šance se připletl Šalda, který od modré vypálil parádní metelici, se kterou si však ostražitý Wolf poradil. O nic větší problém neměl ani se střelou Gaspara, která přišla o chvíli později.

Pokud by se zápasy hrály na tyčky, sparťanský útočník Chlouba by svému týmu vysloužil pátý gól. Atmosféra pod krovem Tipsport Areny pořádně zhoustla, když Wojnar tvrdě zakročil proti jednomu z hradeckých hráčů. Za svůj ostrý počin si vysloužil osobní trest.

Hradečtí před samotným závěrem vsadili na poslední zbraň a zkusili to na ledě v šesti. To se jim nakonec i vyplatilo. Třináct vteřin před koncem se prosadil Patrik Hidveghy, který Wolfa pokoušel téměř po celý zápas. Lvi se tak radovali potřetí, ovšem na prodloužení to bylo málo – 4:3.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 0 0 0 0 0
Aleš Dufek 0 0 0 -2 2
Jaroslav Dvořák 0 1 1 0 0
Michael Gaspar 0 0 0 -1 0
Štěpán Havránek 0 1 1 -1 0
Martin Hejna 0 0 0 -1 0
Patrik Hidveghy 1 0 1 1 2
Tomáš Hofman 0 0 0 -1 2
Kryštof Hroudný 0 1 1 1 0
David Chalupa 0 1 1 0 0
Tomáš Kynčl 1 0 1 1 0
Daniel Lier 0 0 0 0 0
David Malík 0 0 0 0 0
Vojtěch Maštera 0 0 0 -1 0
Dominik Matouš 0 0 0 1 0
Filip Moník 0 0 0 0 2
Radim Šalda 0 0 0 -2 0
Tomáš Zahradník 1 0 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Bechný 58 31 4 27 87,10 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Geffert (HC Sparta Praha):
Myslím si, že Hradec trošku podcenil první třetinu. Málo bruslil, my jsme toho využili a dali jsme tři góly. Od půlky druhé třetiny nás začal přehrávat. Potom jsme dali šťastný gól na 4:2, i když moc na štěstí nevěřím, zkrátka jsme zvýšili na 4:2, a to rozhodlo. Třeba se v současné situaci, po tom úvodu sezony, kluci tímto vítězstvím uklidní a nebudou už hrát v takovém stresu. I když nemají z čeho, je to jenom sport.

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
Z naší strany určitě špatný začátek, soupeř odskočil na 3:0. Ve druhé třetině jsme se sice do zápasu vrátili tím, že jsme dali dost důležité dvě branky, ale myslím, že nás zase trochu setnul ten čtvrtý gól. Na začátku třetí třetiny chtěl gólman rozehrát, ale byla smůla, že mu to sjelo, přihrál na hokejku sparťanovi a ten dával do prázdné brány. Snažili jsme se ještě skóre dorovnat, dali jsme gól na 4:3, ale bohužel se nám to nepodařilo. Podle mě rozhodla první třetina, která byla z naší strany hodně špatná.