Zápasy mládeže
čt 29.9.2016 | Martin Voltr

Sprint přišel pozdě. První třetina znovu stála juniory bitvu se Spartou

Zápasové menu

Poslední dobou jako by se hradeckým juniorům hrálo venku líp než doma. Po dvou výhrách na ledech soupeřů se vrátili před vlastní fanoušky a letos podruhé nestačili na pražskou Spartu. Důvod byl navlas stejný – tři góly inkasované už v první třetině a následné marné nahánění soupeře. Tentokrát se Hradečtí vzepjali až v samotném závěru, na víc než úpravu skóre jim bohužel nezbyl čas. Stínem celého utkání je zranění sparťanského útočníka Tomáše Kadlece, který odjel do nemocnice se zlomenou pažní kostí.

Pražané jasně ovládli první třetinu

Úvodní část hodně napověděla o tom, na čí stranu se nakonec body přikloní. Všechno začalo hned po 132 sekundách, kdy se Sparta ujala vedení. Vojtěch Kulda našel rozjetého Ostapa Safina, který v úniku nekompromisně zacílil na druhou tyč. Hradečtí pak sice ubránili první oslabení, jenže po útočném buly osudově propadli a přečíslení tří proti jednomu zakončil do stejného místa Tomáš Jandus – 0:2.

Až vzápětí se domácí celek zvedl a začal generovat vlastní šance. Pěkně se před gólmana probil David Chalupa, Wolf ale jeho bekhend zvedl nad bránu, a tak ze situace plynula jen přesilovka. Ta společně se zvýšeným hradeckým forčekingem přidělala sparťanům velké problémy, jenže ani možnosti Zahradníka s Dufkem se neujaly, a tak přišla třetí pohroma. Hosté totiž se svou početní výhodou naložili ideálně, když Vandasovu střelu krásně do růžku tečoval Vojtěch Kulda – 0:3.

Spartu však v první třetině potkaly i méně veselé okamžiky. Krvavý šrám v obličeji nejdřív utrpěl Patrik Sedlický, jenž v zápase pokračoval, což bohužel neplatilo o Tomáši Kadlecovi. Ten inkasoval u hrazení tvrdý hit a scénu opustil v nehokejové pozici na nosítkách.

Hradec se zmáhal, ale skóre nezměnil

Po přestávce se postupně rozjela oboustranně aktivní hra, ovšem bez vyložených gólových příležitostí. Hradečtí brzy ubránili další oslabení, postupem času se jim povedlo dostat Spartu pod tlak. Přečíslení v podání útoku starších dorostenců zakončoval Jirásek a po něm i Štohanzl, obránci však na poslední chvíli zabránili hradecké radosti. Řepíkovu střelu pak Wolf se štěstím vyrazil vedle tyčky.

Vzhledem k aktuálnímu rozložení sil mohla důležitý moment znamenat hradecká přesilovka v polovině utkání. Ta se však domácím vůbec nepovedla a před koncem druhé třetiny museli být naopak rádi, že vydržel stav 0:3. Daniel Bechný musel vychytat brejk zakončený Pejcharem a pak i další samostatný únik Safina.

Branková smršť přišla až v posledních minutách

Hokej se hraje šedesát minut a třetí třetina ukázala, že boj o body nebyl ještě ztracený. Jiskru naděje mohl vykřesat Jaroslav Dvořák, sám před gólmanem ale přestřelil bránu. Naopak po šesti minutách ujeli dopředu Kulda s Petrem Maršounem a druhý jmenovaný byl nekompromisní. To už byla těžká rána – 0:4.

Mountfield si následně aktivitou vysloužil dlouhou početní výhodu pěti proti třem, jenže nervozita na hokejkách udělala své. Vytoužená první trefa tak přišla až při klasickém poměru sil, kdy Štohanzlovu práci dokonal dorážející Filip Jirásek – 1:4. Letka hokejistů ročníku 1999 dostávala od trenérů čím dál víc prostoru, škoda že Martinu Štohanzlovi v další gólovce sjel puk z hole.

Přesto se ještě otevřela šance, kterou domácím nabídl Ostap Safin. Jeho tvrdý zákrok na Radima Šaldu, spoluhráče z Hlinkova memoriálu, ocenil rozhodčí trestem na pět minut a do konce utkání. To vyústilo v divácky parádní závěr! Petr Maršoun sice nejdřív zavezl puk do prázdné klece, ale dvěma góly pak ještě snížil David Chalupa. Hradečtí mladíci dřeli až do posledních sekund, v power-play měli i další šance, jenže čas byl neúprosný – 3:5.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Aleš Dufek 0 0 0 0 0
Jaroslav Dvořák 0 1 1 -2 0
Michael Gaspar 0 1 1 -1 2
Štěpán Havránek 0 0 0 0 4
František Hnik 0 0 0 -3 0
Tomáš Hofman 0 0 0 0 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 -1 0
David Chalupa 2 0 2 -1 0
Filip Jirásek 1 0 1 -1 0
Daniel Lier 0 0 0 -1 2
David Malík 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 0 0 0 -1 0
Jakub Moník 0 0 0 0 2
Dominik Řepík 0 0 0 -2 0
Radim Šalda 0 1 1 -2 2
Martin Štohanzl 0 3 3 1 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 -2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Bechný 58 30 4 26 86,67 0 0

Ohlasy k utkání

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
Opakoval se zápas, který jsme odehráli na Spartě. Ne že bychom nebyli připraveni, ale Sparta začala bruslit a první třetinu jsme prohráli 0:3. Proti takovému soupeři se to těžko obrací. Padesát pět minut bylo z naší strany špatných, chyběla nám finální nahrávka a měli jsme špatné zakončení. Až na konci kluci zjistili, že i Spartě se dají dát góly. Ještě bychom potřebovali pár minut. Ale jak říkám, náš výkon byl špatný, dělali jsme hodně chyb. Sparta vyhrála zaslouženě a gratulujeme jí. Musíme všichni začít u sebe a začít se zlepšovat, samo to nepřijde.

Pavel Geffert (HC Sparta Praha):
Myslím, že jsme hráli velmi dobře. Až na ten závěr, který jsme odehráli v oslabení, jsme dneska byli lepším týmem než Hradec. Vytvořili jsme si víc šancí a byli produktivnější než soupeř. Tomáš Kadlec má zlomenou pažní kost a čeká ho operace.