Zápasy mládeže
po 10.10.2016 | Lenka Jonešová, Matouš Soukup

Šalda dvěma góly srazil Vítkovice. Junioři vyhráli 2:1 v prodloužení

Zápasové menu

V dalším kole juniorské extraligy přivítal Mountfield na domácím ledě tým Vítkovic. Po těsné prohře v Mladé Boleslavi chtěl tým trenéra Krátošky znovu zvítězit, což se mu nakonec také podařilo. Jediné dva góly byly k vidění hned v úvodu. Zápas byl od začátku až do konce vyrovnaný, o čemž svědčí i stejný poměr střel na bránu. O vítězi tak muselo rozhodnout až prodloužení, ve kterém svým druhým gólem v zápase rozvlnil síť za vítkovickým gólmanem obránce Radim Šalda.

První třetina nabídla dva slepené góly

V úvodu utkání se mohl Mountfield rychle dostat do vedení, ale domácí Jirásek nedokázal proměnit ani jednu ze dvou slibných šancí. Po úvodní hektické pasáži se hra z obou stran uklidnila a k vidění byl vyrovnaný hokej. Ten však přerušil hostující protiútok a ideálně sehraná kombinace na jeden dotek v podání vítkovické trojice hráčů. Téměř do prázdné branky uklízel puk Dominik Raška – 0:1.Vítkovičtí se z vedení dlouho neradovali. Pouhých šestadvacet vteřin stačilo domácím k vyrovnání, o které se pohotově postaral Radim Šalda – 1:1!

To domácí očividně nakoplo a jejich hra začala hostujícímu týmu dělat potíže. K dalšímu gólu moc nechybělo při obrovském závaru před brankou vítkovického Dani, ale ze slibné situace vytěžili Hradečtí jen přesilovou hru, která zůstala nepotrestána. V samotném závěru ještě ujížděli hosté do protiútoku, jejich pěkně sehranou situaci tři na dva dokázal dobrým zákrokem zmařit Bechný. Za nerozhodného stavu také úvodní třetina skončila.

Šance obou týmu troskotaly na dobrých výkonech brankářů

Domácí tým vstoupil do druhé dvacetiminutovky s větším nasazením než soupeř. Dvakrát po sobě pálil tvrdě od modré čáry obránce Lier, na dobře chytajícího Daňu však nevyzrál. Po odehraných pěti minutách se probudili i hosté a málem bylo pro domácí zle. To když se jejich obranou jako nůž máslem protáhl Kmošek, jehož zastavil až faulující Šalda. Druhá třetina se nesla ve znamení rychlých protiútoků a bylo jasně patrné, že ani jeden z týmů nechce jen vyčkávat na chyby soupeře.

K vidění tak byl atraktivní hokej s šancemi na obou stranách, ale své příležitosti ke skórování neproměnil hradecký Štohanzl, ani hostující Baláž. Svůj tým mohl těsně před koncem třetiny dostat do vedení domácí Šalda. Ten se ze středního pásma prokličkoval až mezi kruhy a tvrdě vypálil, Vítkovické ale znovu podržel dobře chytající brankář.

Domácí se hnali za třemi body, rozhodlo až prodloužení

Do závěrečné části nastoupily týmy za nerozhodného stavu. Jako první zahrozily Vítkovice, konkrétně po celý zápas agilní Kmošek, který se dvakrát za sebou dostal k dorážce v brankovišti. V útočení jeho tým dlouho pokračoval a domácímu Mountfieldu se nedařilo vymanit z tlaku. Hra se začala postupně vyrovnávat až od druhé desetiminutovky. Se svým pokusem postupně neuspěl domácí Jirásek, když tečoval střelu svého spoluhráče, stejně tak Chalupa, který po nahrávce z rohu nedokázal usměrnit kotouč mezi tři tyče.

Závěr zápasu rozkouskovalo časté přerušování a bylo jasně patrné, že ani jeden z celků nechce za žádnou cenu chybovat. Větší chuť po vítězství předvedli jednoznačně Hradečtí, ale velký tlak v samotném konci třetiny ke gólu nevedl. Utkání tak po šedesáti minutách vítěze neurčilo, a nutno dodat, že zaslouženě dospělo až do prodloužení.

Pětiminutové prodloužení ve třech hráčích na obou stranách nabídlo velký prostor k útočení. Jako první zahrozil Dvořák svým krásným sólem, když se protáhl od mantinelu až před bránu, ale dlouhou kličkou nedokázal zasunout puk do brány. O vítězi celého duelu nakonec rozhodl Radim Šalda, který zužitkoval přesnou nahrávku od Hnika a propasíroval puk mezi betony vítkovického Dani - 2:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Aleš Dufek 0 2 2 2 0
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Michael Gaspar 0 0 0 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 1 2
František Hnik 0 1 1 1 0
Tomáš Hofman 0 0 0 -1 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 0 0
David Chalupa 0 0 0 0 2
Filip Jirásek 0 0 0 -1 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 -1 0
Daniel Lier 0 0 0 -1 0
David Malík 0 1 1 1 0
Dominik Matouš 0 0 0 0 0
Jakub Moník 0 0 0 0 0
Dominik Řepík 0 0 0 1 0
Radim Šalda 2 0 2 2 4
Martin Štohanzl 0 0 0 -1 0
Tomáš Zahradník 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Bechný 62 29 1 28 96,55 0 0

Ohlasy k utkání

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
Věděli jsme, že Vítkovice jsou hodně kvalitní soupeř. Začali jsme pro nás standardně, po hloupé chybě jsme dostali gól a zase prohrávali. Nicméně zavčas jsme vyrovnali. Dlouho to bylo vyrovnané utkání, měli jsme i vyložené šance, ale koncovka se nám pořád trochu vyhýbá. Vítkovice byly místy i lepší, ale díky trpělivé hře jsme to zvládli. Prodloužení je buď anebo, ale možná, že ten bod jsme si zasloužili víc. Moravské týmy to hrají trochu jinak. Vítkovice hrály jednoduše, dostávaly puky ze třetiny a měly rychlý přechod. Myslím ale, že jsme je docela pochytávali a hned to sami otáčeli. Nemuseli jsme mít ani jeden bod, nakonec jsme poctivou a trpělivou hrou získali dva. Třinec bude možná ještě lepším soupeřem.

Mojmír Trličík (HC Vítkovice Ridera):
Utkali jsme se s výborným soupeřem, který hrál agresivní nátlakový hokej. Skvěle bruslil, což nám v první třetině dělalo problémy. Ve druhé jsme se s tím částečně srovnali a vytvořili si šance. Myslím, že výsledek 1:1 neodpovídá šancím, které na obou stranách byly. Tím chci pochválit oba brankáře, chytali velice dobře. Co nás určitě mrzí, že jsme prohráli už třetí prodloužení ze čtyř, velice lacino a naivně. Ale za bod jsme rádi. Zápas určitě řadím k těm nejlepším v letošní sezoně, Hradec měl rychlý přístup, třeba v našich přesilovkách nám nedovolil vůbec nic. Byl to kvalitní hokej, rychlý, dynamický a přímočarý.