Zápasy mládeže
so 12.11.2016 | Martin Voltr | Foto: Karel Švec / ČSLH

Střelecká převaha 35:11, přesto nula bodů. Kometa dala juniorům lekci z produktivity

Zápasové menu

Doma to zkrátka nejde. Hradečtí junioři proti Kometě potvrdili, že na vlastním stadionu se jim letos nedaří. Stejně jako ve čtvrtek s Jihlavou, i tentokrát nabrali v první třetině dvougólové manko a museli dotahovat. Mladíci Mountfieldu spustili velkou stíhací jízdu, soupeře jasně přehráli, jenže v koncovce se obrovsky natrápili. Přestože druhý tým tabulky přestříleli nevídaným poměrem 35:11 a do samého konce bušili na bodový zisk, padli těsně 2:3.

Ve vyrovnané hře se dvakrát prosadili hosté

Čtyřikrát z předchozích osmi domácích zápasů hradečtí junioři prohráli první třetinu. A proti Kometě se jim to stalo popáté. Souboj se rozjel v atraktivním tempu, nicméně po pár střeleckých pozicích se na gólové šance čekalo až do 14. minuty. To se hosté vydali dopředu ve třech a ztečovaná přihrávka, kterou Horký hledal Trnku, se odrazila na hokejku Jakuba Čejky. Brněnský útočník se z úhlu trefil bekhendem za záda bezmocného Bechného a hosté vedli – 0:1.

Domácí naopak marně hledali moment překvapení. Povést se to mohlo Štohanzlovi s Malíkem, druhý jmenovaný ale v úniku nedosáhl na těžkou přihrávku. A tak soupeř udeřil podruhé během tří minut. Robert Havlát se s pukem probil od hrazení až k čárkám a zavěsil pod břevno – 0:2. Naději na úpravu skóre znamenala aspoň první přesilovka, kterou Lvi dostali půl minuty před sirénou.

Hradecké snížení vymazal třetí gól Komety

Těsně před koncem výhody vychytal Štohanzlovi velkou šanci Lukáš Dostál, před jehož bránou se ve druhé třetině hrálo jednoznačně víc. Po sedmi minutách šel Hradec dokonce na minutovou přesilovku pěti proti třem a Dostál se musel činit. Opora reprezentační sedmnáctky vytáhla Šaldovu dělovku, pak zastavila Malíka nataženým betonem. Když už byla Kometa ve čtyřech, domácí spálili naprostou tutovku – Kynčl našel před prázdnou klecí Dominika Řepíka, ale tomu kotouč sklouzl z hokejky.

Ve 37. minutě se hradecká parta přece jenom dočkala zaslouženého snížení. Havránek v přečíslení narýsoval krásný pas Aleši Dufkovi, jemuž nezbylo než zakončit do odkryté sítě a poděkovat – 1:2.

Jenže veškerá snaha ve druhé třetině nakonec vyzněla nulově. Minutu a půl před přestávkou vyrušili hosté rozehrávajícího Bechného minimálně na hraně pravidel a do prázdné brány tečoval kotouč opět Jakub Čejka. Opařenému Hradci mohlo být ještě hůř, musel totiž navíc čelit trestnému střílení, to ale Jajcay zakončil jen do tyče – 1:3.

Obrovský nápor k vyrovnání nestačil

Do třetí třetiny parta pod velením Aleše Krátošky vlétla jako uragán. Na domácích hokejkách byla od prvních sekund znát obrovká chuť a snaha se zápasem něco udělat. Hradečtí vybojovali druhou dvojnásobnou přesilovku, spustili obrovský tlak, jenže Dostál své brankoviště zaklel. Dominik Matouš krásnou střelou napálil tyč, pak neuspěli dorážející Hnik či ujíždějící Štohanzl.

Právě Martin Štohanzl figuroval i v dalších situacích. Nejdřív šel na trestnou a zpomalil hradecký nápor, po návratu ho naopak tvrdě fauloval Tomáš Mlynář. Jenže Mountfield těžko hledal recept na brněnskou obranu. Našel ho až v čase 54:44 Štěpán Havránek, jenž další chytrou přihrávkou vyzval Patrika Hidveghyho. Ten se mezi kruhy otočil kolem své osy a bekhendem zády k bráně nádherně snížil na 2:3!

Domácí cítili velké povzbuzení, jenže na vyrovnání už nedosáhli. 80 sekund před koncem odvolali brankáře, Kometě se ale dařilo dostávat puky z pásma. Proto uhájila vítězství, na které jí stačilo pouhých jedenáct střel, čímž se nepochybně přihlásila do tabulek rekordů. Pro Hradec ovšem smutných rekordů.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 0 0 0 -1 2
Aleš Dufek 1 0 1 1 0
Michael Gaspar 0 0 0 -1 0
Štěpán Havránek 0 2 2 2 0
Martin Hejna 0 0 0 -2 0
Patrik Hidveghy 1 0 1 0 0
František Hnik 0 0 0 1 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 -1 0
David Chalupa 0 0 0 1 0
Filip Jirásek 0 0 0 -1 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 0 0
Daniel Lier 0 0 0 1 0
David Malík 0 0 0 -2 0
Dominik Matouš 0 0 0 -1 0
Dominik Řepík 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 0
Martin Štohanzl 0 0 0 -2 2
Tomáš Zahradník 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Bechný 59 11 3 8 72,73 0 0

Ohlasy k utkání

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
Na dva góly se nevyhrává, to klukům říkám od začátku sezóny. Soupeř v první třetině po našich chybách odskočil na 2:0 a my jsme to horko těžko doháněli. Třetí gól zase padl po chybě, i když to možná byl faul, možná nebyl. Ale tyhle tři hloupé chyby nám zápas rozhodně neprohrály. Selhali jsme v koncovce. Měli jsme spoustu šancí, i vyložených a do prázdné brány. V zakončení jsme hodně špatní, a proto jsme dneska prohráli. Klukům nemůžeme upřít snahu, vyvarovali se i zbytečných faulů, mimo jednoho. Chyby se vyskytnou v každém zápase, ale neproměňujeme vyložené šance.

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno):
Myslím, že zápas rozhodla první třetina, ve které se nám podařilo prosadit a šli jsme do dvoubrankového vedení. To se nám pak dařilo udržet, i když domácí dotahovali. Důležitým bodem pro nás bylo, že jsme ubránili oslabení, domácí hráli dvakrát pět na tři. Je pravda, že celý zápas byli aktivnější a ve třetí třetině jsme byli pořád pod tlakem, ale na druhou stranu jsme je nepouštěli do velkých šancí nebo nájezdů.