Zápasy mládeže
so 7.1.2017 | Denisa Józsová, Klára Petrásková

Utkání plné zvratů pro Hradec! Junioři porazili České Budějovice 6:4

Zápasové menu

Tak to byl doslova infarktový zápas! Kdo v sobotu zavítal na juniorský zápas mezi Českými Budějovicemi a Hradcem Králové, rozhodně nemusel litovat. Krátce před polovinou klání vedl Mountfield již o tři branky, rozhodně však nebylo rozhodnuto. Během 50 vteřin totiž domácí vyrovnali a zkraje třetí periody šli dokonce do vedení. Východočeši však nic nevzdali a vzepjali se hned dvěma góly, jimiž během 9 sekund opět překlopili skóre na svou stranu! Lvi pak své vítězství ještě potvrdili trefou do prázdné brány a víkendový trip tak zakončili bez ztráty bodu.

Domácí začali utkání aktivně. Tejko se dostával do samostatného úniku, ale jeden z hradeckých obránců ho dokázal dojet a zakončení mu znepříjemnit. Největší šance první třetiny nastala v šesté minutě po odrazu puku od zadního mantinelu. Bechný, jenž si v brankovišti povyjel, si totiž málem srazil puk do vlastní brány. Nakonec to za něj dokázali vyřešit obránci, kteří zastavili kotouč u brankové čáry. Budějovičtí měli více nebezpečných šancí, ale žádnou z nich neproměnili ve vedoucí gól. Do kabin se tak šlo za vyrovnaného stavu.

Druhá třetina nezačala v takovém tempu jako ta první a k vidění byla spousta nepřesných přihrávek. Ani jeden z týmů se nemohl dostat skrze střední pásmo. Jako první se nakonec prosadil Mountfield. Po nečekaném odrazu kotouče se k němu dostal Hroudný a poslal pas na Filipa Moníka, který svou střelou poslal Hradec do vedení. Rázem mohlo být vyrovnáno. Doktor se natlačil k zakončení bekhendem a jeho střelu Bechný vyrazil ramenem před sebe. Puk nejrychleji našel jeden z útočníků domácího týmu, který trefil spojnici tyčí.

I druhý gól vstřelil Hradec. Štohanzl se zmocnil puku na modré, odkud ho posílal na bránu. František Hnik ho už po teči jednoho z beků jen zametl pod pod padajícího Němce. A pro domácí bylo ještě hůř. Třetí gól Mountfieldu vstřelil Patrik Hidveghy. To už na Němce bylo moc a své místo přenechal Ovsjannikovi. Jihočeši zápas nevzdali, když Jan Bárta po zaváhání východočeské obrany v rozehrávace překonal Bechného.

Hned nato se nechal vyloučit Šalda a Motor šel do přesilovky. Tu po osmnácti vteřinách zužitkoval Miroslav Tejko a vrátil Budějovice do hry. Posléze přišel další gól a vyrovnání stavu. Bárta zavezl puk do útočného pásma a naservíroval ho Lukáši Matysovi, který se svou střelou nemýlil. Došlo tak ke střídání gólmanů i na druhé straně, do hry se dostal Matěj Bartozel. Poté si ještě Kynčl málem vstřelil vlastní gól, ale do kabin se šlo znovu za vyrovnaného stavu, tentokrát 3:3.

Úvod třetího dějství se Motoru povedl a poprvé se v zápase dostal do vedení. Tejko vybojoval puk za hradeckou svatyní a poslal ho před bránu, kde byl úplně volný Jakub Káník, který se v zakončení nemýlil. V přesilovce mohli Hradečtí vyrovnat, to když nahození jen škrtlo Ovsjannikovu lapačku a puk se odrazil do horní tyče.

Nakonec se Mountfieldu přece jen podařilo srovnat. Špatné střídání domácích zapříčinilo, že se k puku dostal Tomáš Hofman, jehož střela zaplula do růžku brány domácího gólmana. A o devět vteřin dokázali Hradečtí zápas otočit ve svůj prospěch – jednobrankový náskok jim vrátil Radim Šalda. Motor to ještě zkusil v šesti, ale místo skórování inkasoval. Dufek získal puk v obranném pásmu, poslal ho na Hnika, který jel s Martinem Štohanzlem na bránu a druhý jmenovaný se puku dotkl jako poslední. Štohanzl tak určil stav dnešního utkání na konečných 6:4 pro Mountfield!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Nicolas Bureš 0 0 0 1 10
Aleš Dufek 0 1 1 2 0
Michael Gaspar 0 0 0 0 0
Patrik Hidveghy 1 0 1 1 0
František Hnik 1 1 2 2 2
Tomáš Hofman 1 0 1 0 0
Kryštof Hroudný 0 2 2 1 0
David Chalupa 0 1 1 0 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 1 0
Filip Moník 1 1 2 1 2
Kryštof Pažourek 0 1 1 1 0
Dominik Řepík 0 0 0 1 0
Radim Šalda 1 0 1 2 4
Martin Štohanzl 1 1 2 3 2
Tomáš Zahradník 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Bartozel 36 17 3 14 82,35 0 0
Daniel Bechný 24 9 1 8 88,89 0 0

Ohlasy k utkání

Luboš Rob (HC Motor České Budějovice):
Dneska se zápas pro nás nevyvíjel dobře, prohrávali jsme 0:3. Během pěti minut se nám to ale povedlo otočit, a nakonec jsme vedli o gól. Plno věcí se nám nedařilo a měli jsme kádr oslabený o dva hráče, takže jsme jich měli jen čtrnáct. Hlavně chyběl Patýs (Patera) a samozřejmě Guman. Bral bych i bod, bohužel kluci se nadřeli a jedním špatným střídáním jsme ten zápas na konci ztratili. Musíme se připravit na další utkání.

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
Tři předešlá utkání s Budějovicemi jsme prohráli. Dvě o gól a třetí zápas nám dali gól do prázdné brány, takže dneska jsme chtěli vyhrát. Stav utkání se pro nás vyvíjel velmi dobře, protože jsme šli do vedení 3:0. Budějovice pak dokázaly skóre otočit, ale my jsme, řekl bych až zázračně, následně také otočili. Vyhráli jsme 6:4, za což jsme samozřejmě rádi. Myslím, že dnes byli oba trenéři hodně vynervovaní, protože takovéhle obraty v utkání nesou těžce. Pořád žijeme na to osmé místo. Uvidíme, jak to bude dál.