Zápasy mládeže
so 25.2.2017 | Radek Staněk, Lukáš Štěrovský

Krok od čtvrtfinále! Starší dorost i přes dramatický závěr podruhé porazil Spartu

Zápasové menu

Dvě třetiny klidu bohatě vykompenzovala poslední dvacetiminutovka. Přesně tak by se ve zkratce dal shrnout druhý osmifinálový duel mezi Hradcem a Spartou. Východočeši si ještě v úvodu poslední části drželi pětibrankový náskok, jenže hosté zabrali a během necelých čtyř minut snížili na rozdíl dvou gólů. Závěr utkání okořenily potyčky, ve vypjatém konci ale Lvi prokázali vůli a finálním gólem na 7:4 rozhodli o svém vítězství. V osmifinálové sérii se tak ujali vedení 2:0 a jen poslední krůček je dělí od postupu do čtvrtfinále. Ten mohou udělat už během úterý na ledě Sparty.

Hradec vstoupil do zápasu třetinou snů

Utkání zahájila úvodním náporem Sparta, Arnoštovo nahození se však neujalo a trest přišel velice rychle. Hradecký protiútok proměnil Martin Štohanzl, který se po levé straně protáhl kolem sparťanského beka a už v první minutě překonal Mičána – 1:0. Hráči pražského klubu se snažil rychle odpovědět, aktivní byl především Kern, jeho nasazení ani šance v šesté minutě však vyrovnání nepřinesly. Opět se tak potvrdilo staré pravidlo „nedáš, dostaneš“. Mikuláš Pohl střílel od modré čáry, jeho ránu tečoval Tadeáš Jakubec – 2:0.

Dvoubrankové vedení přineslo na hole Hradeckých klid, který přetavili v další šance. Z tlaku Východočechů vyplynulo i první vyloučení, které na sparťanské straně obstaral Schwamberger. Mountfield se nenechal dlouho pobízet, přesilovkovou kombinaci zakončil prudkou střelou Mikuláš Pohl. Ve čtrnácté minutě tak náskok Hradce opět narostl – 3:0. Sparťanská střídačka si po tomto úderu vyžádala oddechový čas, ani ten však obraz utkání nezměnil a hradečtí hráči bez problémů udrželi vysoké vedení po první třetině.

Mountfield kontroloval hru i ve druhé třetině

Hradečtí si do druhé třetiny přinesli přesilovou hru, kterou ale Sparta dobře ubránila. Nevyužité šance však Východočeši nemuseli dlouho litovat. Tlak Sparty resultoval ve ztrátu kotouče v útočné třetině a Hradec se valil do přečíslení dva na jednoho. Maršík předložil puk Dominiku Šedivému, kterým bekhendovým blafákem nedal Mičánovi šanci – 4:0. Po tomto gólu se hra přece jen vyrovnala, šance Pražanů, ať už Kerna nebo Daniho, skončily na Koubovi v brance Mountfiledu.

Poté, co se neujala ani střela Schwambergera, přišla přesilovka a další zásah Hradce. Po asistenci Gaspara zvýšil Jaroslav Dvořák ve 34. minutě na 5:0. Tento gól vyhnal ze sparťanské svatyně Mičána, jeho místo zaujal Švehlák. Sparta přidala i na síle a velice brzy se dočkala prvního zásahu, akci na pravém křídle zakončil přesnou ranou Ostap Safin – 5:1. V závěru třetiny zůstal na ledě ležet domácí Šalda, s pomocí spoluhráčů se ale dostal zpět na střídačku.

Sparta tlačila, Mountfield přesto výhru udržel

Hradec nechtěl nic ponechat náhodě, už ve 43. minutě si Filip Jirásek najel mezi kruhy a svižnou střelou posunul skóre na 6:1. Tento gól však paradoxně nastartoval Spartu. Jan Kern využil zmatků v hradeckém brankovišti a korigoval na 6:2. Ve 47. minutě hostující Štěpán Čech nahodil puk, který překvapivě skončil za Koubou. Stačily další dvě minutky a Sparta byla ještě blíže, Patrik Tůma dostal nalito od Safina a střelou z první vrátil Pražany do hry – 6:4.

Sparta se nedechla k velkému tlaku a uzavřela Mountfield v jeho obranné třetině. Nasazení Pražanů vedlo i k tvrdému naražení Pohla na mantinel po odpískání ze strany Kropáčka. Následovala série bitek, po kterých putovali do sprch Sparťané Kropáček a Arnošt, za Hradec pak Pohl a Jirásek. Stupňující se tlak Sparty nakonec paradoxně vedl k brejku domácích. Jakub Hašek se dostal do úniku a i přes faul hostujícího beka dokázal skórovat – 7:4. Tento gól nakonec zlomil odpor Sparty, které nepomohla ani závěrečná power-play. Starší dorostenci Mountfieldu si tak do Prahy vezou vedení 2:0 na zápasy a v dalším střetnutí mohou slavit postup do čtvrtfinále.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 1 1 2 1 0
Michael Gaspar 0 1 1 -2 0
Jakub Hašek 1 1 2 1 0
Miroslav Havelec 0 1 1 -1 2
Tadeáš Jakubec 1 0 1 0 0
Filip Jirásek 1 1 2 0 25
Miroslav Kukla 0 0 0 0 4
Václav Maršík 0 1 1 1 0
Patrik Mašín 0 1 1 1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Jakub Muška 0 0 0 0 2
Kryštof Pažourek 0 0 0 1 2
Mikuláš Pohl 1 2 3 1 25
Dominik Sklenář 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 2 2 3 2
Dominik Šedivý 1 0 1 0 4
Martin Štohanzl 1 0 1 1 0
David Voňka 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Kouba 60 30 4 26 86,67 0 0

Ohlasy k utkání

Libor Pivko (Mountfield HK):
Byl to krásný zápas play off. Malinko jsme si to zkomplikovali ve třetí třetině, kdy jsme si za stavu 6:1 nechali trošku přiblížit Spartu na kontakt. Za stavu 6:4 jim asi zlomil vaz sedmý gól. Hlavně ale musíme obrovsky pochválit kluky, šli si za vítězstvím, bojovali jeden vedle druhého. Pro mě to byl krásný zápas, mělo to všechno, rychlost, góly i bitku, což asi k play off patří. Jsme šťastní za dva body, ale ten nejtěžší krok nás ještě čeká. Musíme zůstat nohama na zemi a začít další zápas zase od nuly.

Richard Žemlička (HC Sparta Praha)
Přistoupili jsme k zápasu naprosto nesoustředěně, hráli jsme hurá hokej. Vůbec jsme nedodrželi taktické pokyny, kvůli tomu hra taky vypadala, jak vypadala. Do stavu 6:1 to bylo na jednu bránu, pak jsme dali na 2:6 a trochu se vzchopili. Bohužel za stavu 6:4 bylo dvanáct minut do konce, zápas byl otevřený, ale dva naši klíčoví hráči se zbytečně porvali a šli jsme do oslabení. Pak už jsme neměli šanci otočit zápas.