Zápasy mládeže
út 28.2.2017 | Martina Nová, Lukáš Štěrovský

Starší dorost je ve čtvrtfinále! Na Spartě rozhodl ve dvanácté sérii nájezdů

Zápasové menu

Pořádné drama předvedli starší dorostenci Hradce a Sparty. Mountfield zajížděl na led soupeře s vědomím, že může už v prvním venkovním utkání rozhodnout o postupu do čtvrtfinále. V přetahované s Pražany dvakrát vedl, domácí ale necelých šest minut před koncem vyrovnali. Došlo až na samostatné nájezdy, které nabídly neuvěřitelných dvanáct sérií. Klíčový okamžik nastal, když se s pukem rozjel Patrik Mašín a mířil přesně – gólem stvrdil postup do čtvrtfinále, hradečtí borci přejeli Spartu 3:0 na zápasy!

Hradec se v první části ujal vedení

Zápas z důvodu porouchané rolby odstartoval se zpožděním. Lépe do utkání vstoupili Hradečtí, kteří si hned na začátku vyzkoušeli přesilovou hru. I když ji nevyužili, tak ve čtvrté minutě šli do vedení. Po faulu Tůmy bylo nařízeno trestné střílení a Jakub Hašek rychlým blafákem překonal brankáře Wolfa – 0:1.

Největší šanci domácího tábora v první třetině si vypracoval Čech, který se protlačil až před Dvořáka. Hradecký gólman zasáhl ramenem, ještě mu pomohla branková konstrukce a kotouč skončil před brankovou čárou. I přes další vyloučení v úvodní dvacetiminutovce se do kabin šlo za stavu 1:0 pro Hradec.

Lvi znovu odpověděli na vyrovnání

Ani druhá třetina se neobešla bez trestů a nyní již byla jedna z mnoha početních výhod zužitkována. Ze srovnání se radovali sparťané po gólu Miroslava Daniho – 1:1. V polovině zápasu mohli jít do vedení po akci Kerna, jenž střílel přes beka do horní poloviny branky, avšak zazvonila pouze levá tyčka svatyně hostů.

Zanedlouho se naopak vedení opět ujali Východočeši. Po chybné sparťanské rozehrávce zachytil puk Pažourek a poslal přihrávku na Filipa Jiráska, který kličkou do bekhendu trefil prostor nad lapačkou Wolfa. Přestože Sparta hrála více jak minutu i dvojnásobnou přesilovku, nevyrovnala a druhá třetina skončila za stavu 1:2.

Sparta zabojovala o prodloužení série

Ve třetím dějství mohli jít Lvi do dvougólového vedení. Wolf už ležel na ledě a bezmocně přihlížel akci zakončujícího soupeře, kterému však jeden z bránících hráčů zabránil v koncovce.

V 55. minutě naopak přišlo oživení sparťanských nadějí na prodloužení osmifinálové série. Dominik Arnošt si pohrál s kotoučem, z pravé strany propálil brankáře Dvořáka a vyrovnal na 2:2. Konec základní hrací doby přinesl ještě snahu týmů rozhodnout o vítězi, avšak další branka nepadla, tudíž se šlo do prodloužení.

Hrdina má jméno Patrik Mašín!

V desetiminutovém nastavení dostali nejprve domácí výhodu jednoho muže v poli, ale šanci nevyužili. Naopak Wolf po polovině nastavení zabránil Hradci, aby se již radoval z postupu. Přesilovku pak hráli i královéhradečtí hokejisté, nicméně i s pomocí Wolfa Pražané odolali. Šlo se tak do samostatných nájezdů.

Ty nabídly neskutečné drama, které opravdu nebylo pro slabé povahy! V úvodních pěti sériích se prosadili na každé straně hned tři střelci, za Mountfield Jirásek s Haškem a Mašínem. A právě poslední jmenovaný se nakonec stal hradeckým hrdinou. V osmé sérii musel Patrik Mašín vyrovnat, zato ve dvanácté už se trefil jako jediný a svým třetím gólem poslal Východočechy mezi osm nejlepších týmů – 2:3 po nájezdech!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 1 0
Michael Gaspar 0 0 0 1 0
Jakub Hašek 1 0 1 0 0
Filip Jirásek 1 0 1 0 2
Adam Jonáš 0 0 0 0 2
Miroslav Kukla 0 0 0 0 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Patrik Mašín 1 0 1 0 2
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Jakub Muška 0 0 0 1 4
Kryštof Pažourek 0 1 1 0 2
Mikuláš Pohl 0 0 0 -1 0
Dominik Sklenář 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 4
Dominik Šedivý 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dvořák 70 29 2 27 93,10 0 0

Ohlasy k utkání

Richard Žemlička (HC Sparta Praha):
Byl to nejlepší zápas série, odmakali jsme to. Musím celý tým pochválit. Bohužel byl šťastnější soupeř. V nájezdech je to otázka štěstí a tento zápas vyhrál šťastnější.

Libor Pivko (Mountfield HK):
Byl to pro kluky zase nádherný zápas play off. Myslím, že oba týmy hrály výborný hokej, utkání bylo vyrovnané. Spartě strašně dobře zachytal gólman, držel ji celý zápas. Mohli jsme ho rozhodnout i dřív, měli jsme vyložené šance. Dostali jsme trochu nešťastný druhý gól, Sparta srovnala a došlo to až do nájezdů, které jsou loterie. Musím vyzdvihnout hlavně brankáře Dvořáka, který nás v nájezdech opravdu podržel, chytal je výborně a patří mu dík. Jinak kluci bojovali, šli si za třetím vítězstvím. Myslím, že jsme chtěli víc než Sparta.