Zápasy mládeže
so 11.3.2017 | Martin Voltr | Foto: Karel Málek / Juniorský hokej

Starší dorostenci po výprasku na Kometě končí ve čtvrtfinále

Zápasové menu

Dvě vyrovnané bitvy, dvě těsná vítězství hostů. Třetí zápas čtvrtfinálové série starších dorostenců s Kometou už ale bohužel takový nebyl. Hradečtí mladíci v Brně vůbec nezachytili start, ve 12. minutě prohrávali 0:3, po dvou třetinách 0:7 a o výsledku bylo jasno. Mezi nejlepší extraligovou čtyřku postupuje po výhře 2:1 na zápasy obhájce titulu z Komety, Mountfieldu sezóna končí.

Už první minuty rozhodly celou sérii

Zatímco v prvním utkání na jihu Moravy měli hradečtí starší dorostenci vstup velmi dobrý, tentokrát jim nevyšel. Kometa jasně diktovala tempo hry a první gól stihla za čtyři minuty a čtyři sekundy. Marek Škvrně ze střední vzdálenosti propálil všechno včetně Daniela Dvořáka. Mise hradeckého brankáře bohužel skončila ani ne o pět minut později, kdy ho svižnou střelou na druhou tyčku překvapil rozjetý Jan Süss – 2:0.

Trenéři Mountfieldu si vybrali oddechový čas a do branky poslali Štěpána Koubu. Pro jeho spoluhráče to znamenalo impuls, od téhle chvíle byli aktivnější než domácí tým. Ve strkanici ale nevyšly dorážky Jiráskovi s Haškem, protiútok zakončil těsně mimo Šalda, a pak přišla třetí pohroma. Brňané se svým dalším brejkem naložili bezchybně, Karel Plášek nastavil do Střondalovy nabídky hůl před prázdnou brankou – 3:0.

Konec hned po startu druhé části

Snaha se hradeckému týmu rozhodně upřít nedala. Jenže Kometa pozorně bránila a za daného stavu jenom čekala na protiútoky, ze kterých hned po první přestávce zápas definitivně rozhodla. Do 26. minuty totiž přidala další tři branky.

Nejdřív se k odraženému puku dostal Jan Süss a zaznamenal svou druhou trefu v zápase. Ve vlastním oslabení pak skóroval Michal Kunc, jenž potrestal zaváhání Štěpána Kouby. A naopak v ponechané výhodě utekli hradecké sestavě Plášek a Marek Škvrně, druhý jmenovaný procedil puk do sítě a zvýšil na 6:0.

Nejblíž k čestnému gólu Mountfieldu měla teč Mikuláše Matouše, která se snesla na brněnské břevno. Jinak bohužel vyznívala velká hradecká bojovnost naprázdno. Závěr druhé části přinesl po delší době herní převahu Komety – Škvrně napálil tyč, Nováka v sólu parádně vychytal Kouba, jenže mezi tyto dva okamžiky se vešla přesná přesilovková rána Matěje Svobody – 7:0.

Zápas se dohrál víceméně bez šancí

Zázraky se v hokeji občas dějí, ale tady už hradečtí starší dorostenci věděli, že hrají poslední třetinu sezóny. Hokejisté obou týmů nehodlali v osobních soubojích ustupovat, i proto třetí část přinesla deset menších trestů, ale žádná z rozmíšek neměla dlouhého trvání. Diváci marně čekali víceméně na jakoukoli gólovou šanci, domácí brankář Martin Holík si 24 zákroky došel pro čisté konto.

Rozhodující čtvrtfinálový zápas tak skončil úplně jinak, než by si hradecký tým představoval. Starší dorostenci předvedli v prvním kole play off se Spartou velký potenciál, i nad Kometou po první bitvě vedli, jenže pak se jim naděje postupně rozplynuly.

Litovat musí především nevyužitého tlaku v závěru druhého zápasu, kdy měli skóre vyrovnat, ne-li otočit. Velkou ztrátu pro ně představovalo zranění Martina Štohanzla, jenž od druhé bitvy podporoval spoluhráče pouze se sádrou a berlemi. I takový je ale sport, proti hradeckým borcům přece jenom stál obhájce mistrovského titulu. Za odehranou sezónu se rozhodně nemusejí stydět.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 -1 2
Michael Gaspar 0 0 0 -2 0
Jakub Hašek 0 0 0 -2 0
Miroslav Havelec 0 0 0 -1 0
Tadeáš Jakubec 0 0 0 -1 0
Filip Jirásek 0 0 0 -2 6
Adam Jonáš 0 0 0 -2 4
Miroslav Kukla 0 0 0 -2 0
Jakub Kynčl 0 0 0 0 0
Václav Maršík 0 0 0 -2 0
Patrik Mašín 0 0 0 -1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 -2 0
Jakub Muška 0 0 0 -2 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 -2 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 -2 0
Matěj Síla 0 0 0 0 0
Dominik Sklenář 0 0 0 -1 2
Radim Šalda 0 0 0 -2 4
Dominik Šedivý 0 0 0 -2 0
Daniel Vaňát 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dvořák 9 8 2 6 75,00 0 0
Štěpán Kouba 51 26 5 21 80,77 0 0

Ohlasy k utkání

Jan Zachrla (HC Kometa Brno):
Podle výsledku to vypadá, že to byl jednoduchý zápas. Alfa a omega pro výhru 7:0 byly naše dobré vstupy do třetin, parádně jsme nasázeli góly a v utkání jsme dominovali. Kluci dodržovali všechno, co jsme si řekli. Tentokrát jsme byli úspěšnější v zakončování. První zápas jsme měli rovněž šance, ale dělali jsme chyby.

Libor Pivko (Mountfield HK):
Špatně jsme do zápasu vstoupili a první třetinu prohráli 0:3. Kometa hrála výborně a na co sáhla, to jí tam spadlo. Na kluky první třetina trochu dosedla, my jsme si po ní řekli, že něco změníme, ale ve druhé části jsme hned na začátku dostali dva góly. Ta deka na klucích byla. Odehráli jsme s Kometou vyrovnanou sérii a je škoda, že se play off staršího dorostu hraje od čtvrtfinále jen na dva vítězné zápasy. Pro kluky je to svátek a velký zážitek.