Zápasy mládeže
so 25.3.2017 | Martin Voltr | Foto: Karel Málek / Juniorský hokej

Konečně radost! Osmáci přetlačili Chomutov a na MČR mají první výhru

Zápasové menu

Velký kámen spadl ze srdce hradeckým starším žákům na domácím mistrovství republiky. Čtvrtý hrací den turnaje totiž získali první vítězství, když po obratu v závěrečných minutách zdolali Chomutov 3:2 po prodloužení. Ve 44. sekundě nastaveného času rozhodl o dvoubodovém triumfu domácích barev Lukáš Pajer, svěřenci trenéra Jiřího Janouška tak mají na dosah pátou příčku.

Vyrovnaná partie a vedoucí trefa Budiny

Oba dva soupeři šli do utkání bez jediného vítězství, alespoň bod na kontě měli hradečtí mladíci. Od úvodu bylo znát, že hokejisté na obou stranách potřebují získat sebevědomí a že žádné gólové hody k vidění nebudou. Po pěti minutách a solidním startu domácích přišla jedna šance na každé straně, když nejdřív střílel z mezikruží chomutovský Ondřej Čech a potom naopak ujel do sóla Marek Pelda.

Ani jeden z týmů následně nevyužil svou první přesilovku, nicméně tři minuty před první sirénou přece jenom přišla změna skóre. Domácí hokejisté se o ni zasloužili parádní kombinací. Marek Pelda našel od hrazení Lukáše Pajera, jehož střelu ještě zastavila tyč, ale Matyáš Budina ji dorazil do sítě – 1:0.

26 sekund před koncem třetiny ale Lvi ve vlastní přesilovce faulovali Ondřeje Príhodu, který si zopakoval nájezd z trestného střílení. Jakub Tichý však jeho kličkovanou s klidem vybruslil.

Živější Piráti otočili skóre

Nejtěsnější náskok bohužel Mountfieldu nevydržel příliš dlouho. Dvě minuty po návratu na led šel do čtyř a Chomutov dokázal přesilovku využít. Štěpán Němec udělal od modré pár temp dopředu, obkroužil svého strážce a ze střední vzdálenosti zamířil přesně do růžku – 1:1.

Další problémy hradecké sestavy přišly vzápětí, Piráti před sebou měli dokonce 58 sekund přesilovky pět na tři. O tu však rychle dalším faulem přišli a naopak museli být rádi, že v další ponechané výhodě zblokovali Budinovu střelu těsně nad břevno. Bohužel ani Lvům se pak z přesilovek nezadařilo a v čase 30:07 už prohrávali. Tadeáš Svoboda gólovou akci zahájil i zakončil, a to do stejného místa jako předtím Němec – 1:2.

Domácím se ve druhé části nedařilo podle představ, hodně je zbrzdila vyloučení – těch měli dokonce pět. Štěstí při nich stálo, když Filip Döring nejprve před brankou promáchl a pár sekund nato trefil z úniku tyč. Hradec se zvedl až v závěru třetiny a Martin Hrčka mohl srovnat, jenže ránu z první spíš jen poslal do výstroje brankáře Šatného.

Vyrovnání z nebes a finální tlak

Po domluvě v kabině si svěřenci Jiřího Janouška přenesli chuť i do třetí třetiny. Hned po dvou minutách se pěkným průnikem blýskl Adam Jirků, ale i jemu chyběla trochu přesnější tečka. Hradečtí dali do hry větší snahu, bohužel k žádným dalším gólovým možnostem nevedla.

O to radostnější pak ale bylo vyrovnání. Matyáš Sodomka nahodil puk na chomutovskou klec snad ještě ze středního pásma a Šatný ho k překvapení všech propustil za záda – 2:2! Pirátům pak mohl vrátit náskok Čech, ale jeho slalom zastavil Tichý, čímž zatroubil spoluhráčům do útoku.

Tři minuty před koncem šel Hradec na přesilovku, která byla v dosavadním průběhu utkání jeho nejlepší. Z úhlu ale přestřelil Budina, v témže střídání neuspěl z dorážky Kleštinec a pak ještě bušil na chomutovská vrata Lukáš Pajer. Jenže domácí nebyli za svůj tlak odměněni. V čase 59:58 ovšem dostali další početní výhodu a před prodloužením měli dost času, aby si řekli, co a jak.

Pajer bleskově rozhodl

I proto sehráli výhodnou přesilovku čtyři na tři skvěle. Hočevarova dorážka ještě mířila vedle, ale v čase 60:44 natáhl na levém kruhu Lukáš Pajer a po ledě mířil přesně – 3:2! Díky štěstí a díky velkému tlaku v závěrečných přesilovkách si tak lví parta vysloužila svůj první triumf před domácími fanoušky, v neděli ještě zkusí obrat o body pražskou Spartu, která bojuje o titul.

Ohlasy k utkání

Jiří Janoušek (Mountfield HK):
Od začátku to bylo trochu zvláštní utkání, ale postupem času gradovalo. Po první třetině jsme vedli 1:0, ve druhé to Chomutov otočil, tam jsme trochu spali. O druhé přestávce jsme si k tomu ale něco řekli a ve třetí třetině jsme začali bojovat. Tam se k nám snad poprvé na turnaji otočilo štěstí a dali jsme trochu náhodný gól. V prodloužení jsme dobře sehráli přesilovou hru a bereme dva body, za což jsme opravdu rádi. Z boje o medaile jsme vypadli, ale hrajeme doma a nemůžeme si dovolit něco tady vypustit. Zvlášť po té suprové sezoně, kterou kluci předvedli, co všechno dokázali vyhrát a jak se posunuli. Byla by škoda, kdyby se se svojí žákovskou kariérou rozloučili nějakým špatným výkonem. Proto jsem rád, že makali, a i když se nám hokejově tolik nedaří, bojovnost nám to vrátila. Zápas jsme hrozně moc chtěli vyhrát, což se nakonec povedlo, a klukům děkujeme.

Petr Jíra (Piráti Chomutov):
Jsem rád, že kluci ukázali, že hokej hrát umí a setřepali ze sebe nervozitu, která nás tady první zápasy provázela. Začali jsme hrát trochu víc kombinačně. Kluci odehráli parádní zápas. Myslím, že byl vyrovnaný nebo jsme byli i o kousek lepší. Bohužel ten nešťastný gól na 2:2 nás stál výhru a potom škoda vyloučení na konci zápasu.