Zápasy
čt 6.4.2017 | Lukáš Foff

Hradec opět ztratil lichý zápas a pustil Kometu do vedení 3:2 v sérii

Boj o mečbol nevyšel. Liché zápasy v této semifinálové sérii patří Kometě Brno. Tentokrát sice neplatilo, že jeden z brankářů udrží čisté konto, ale potvrdilo se to, že kdo dá první gól, vyhraje. Na úvodní branku hostů se podařilo zareagovat Tomáši Knotkovi, ale druhá přesná trefa Jakuba Krejčíka se ukázala být rozhodující. Do prázdné brány pak ještě vše pojistil Tomáš Vondráček. Kometa tak je krok od postupu do finále a Hradec bude v Brně odvracet konec sezóny.

Návrat do hradecké sestavy v pátém semifinále hlásil Andris Džerinš, který byl zraněn od prvního utkání v sérii. Postavil se do čtvrté řady po bok Ondřeje Kopty a Radovana Pavlíka, takže vystrnadil Lukáše Nedvídka. Jiné změny trenéři oproti vítěznému duelu v Brně neudělali.

Poprvé inkasovali v zápase oba brankáři – z přesilovek

Nástup do pátého semifinálového klání byl z obou stran velmi opatrný. První náznak šance přišel až v páté minutě, kdy dostal dost prostoru Alexandre Picard, ale byl příliš blízko Čiliakovi. Další šanci, tentokrát Richarda Jarůška, zastavil faul brněnské obrany, takže Mountfield HK měl první možnost přesilové hry, kterou však doslova promrhal. Až současně s návratem Vojtěcha Němce na led umně tečoval ránu Köhler, ale puk zamířil kousek nad

Poté se dostala ke slovu také Kometa. Nejdříve vybojovala faul Vydareného a potom provedl klukovinu Stanislav Dietz. Ten měl dost času na vyhození, ale z vlastního pásma trefil ochrannou síť nad Čiliakem. Hradec šel tudíž do tří a Brno trestalo. Po rychlé kombinaci vypálil Jakub Krejčík a křižnou střelou otevřel skóre – 0:1.

V pokračující přesilovce Moravanů se blýskl efektním zákrokem Patrik Rybár, jenž vychytal Martina Erata lapačkou. Lvi o chvilku později srovnali obraz hry, a dokonce se stali lepším týmem. Kopta svojí žabičku na Pavlíka v úniku dvou na jednoho nenasměroval správně, ani nabídka Vydareného na Dragouna nevyšla. Ujala se tak až přesilovka. Jaroslav Bednář našel zpoza brány Tomáše Knotka a ten zavěsil a srovnal na 1:1.

Brno z velkého tlaku vytěžilo vedoucí gól

Kometa nastoupila do druhého dějství ve velkém stylu a od počátku motala hlavy hradeckým hokejistům, kteří v obraně hořeli. První velkou šanci měl Alexandre Mallet, ale Patrik Rybár předvedl jeden ze svých skvělých zákroků. Další přidal proti šanci Martina Erata nebo jasné tutovce Ondřeje Němce. Vedoucí branka Brna visela ve vzduchu.

V tu chvíli ale začali hrát také domácí. První dobrou příležitost měl Bednář, jenž bekhendem usměrnil skákavý puk těsně vedle Čiliaka. Ten se poté taktéž vytáhl, a to proti teči Alexandra Picarda, které vystavil luxusní semafor. Druhá polovina druhé třetiny se hrála v parádním tempu. Newton na jedné straně minul svojí ranou tyč a Rybár na druhé krotil neposedný puk.

Pak ale FORTUNA aréna zmrzla. Od modré čáry totiž v čase 35:11 vystřelil Jakub Krejčík, jehož rána skončila přesně ve vinglu. Atmosféra zhoustla i na ledě a Martin Štajnoch s Marcelem Haščákem se do sebe pěkně pustili. Při hře ve čtyřech ujel dopředu René Vydarený, který se odhodlal k ráně, ale hostující bek ji holí srazil do ochranné sítě. Po druhé třetině tak vedli Moravané 2:1.

Brno si náskok pohlídalo a rozhodlo do prázdné

Nástup Východočechů byl naprosto ideální, jenom tomu chybělo proměnění šance. Jaroslav Bednář opět narýsoval skvostný pas, ale volný Rastislav Dej by potřeboval držet hůl obráceně. Další příležitosti přišly v přesilových hrách, které měl Mountfield hned dvě po sobě, ale Marka Čiliaka v bráně Hradečtí příliš neotestovali.

Po jejich skončení měl na holi srovnání Richard Jarůšek, ale z velmi dobré pozice poslal puk příliš nahoru. Kometa to však jinak hrála chytře. V obraně si počínala jistě a vyhazovala puky do středního pásma, případně zakládala brejky. Jeden takový měl na svědomí Martin Zaťovič, ale opět nechal vyniknout skvělého Rybára.

Lvi to zkusili necelé dvě a půl minuty před koncem v šesti lidech, ale nedařilo se jim vytvořit si souvislý tlak a dostat se ke střele. Definitivní pojistku navíc přidal třináct vteřin před konečnou sirénou Tomáš Vondráček střelou přesně doprostřed brány. Další vítězství v lichém zápase tak slavili Moravané a Hradec pojede v sobotu do Brna odvracet konec sezóny.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 -1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 2
Michal Dragoun 0 0 0 -1 0
Andris Džerinš 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 -2 0
Richard Jarůšek 0 0 0 -2 0
Tomáš Knotek 1 0 1 -1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 0 0 0 -2 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0 2
René Vydarený 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 58 36 2 34 94,44 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Začátek byl z obou stran opatrnější. Bohužel jsme hloupou chybnou dali soupeři výhodu hrát přesilovku 5 na 3 a ten ji využil, takže se dostal do vedení. My srovnali také v přesilové hře do konce třetiny. Soupeř byl do půlky druhé třetiny lepší, kolem 30. minuty jsme se zvedli, začali být daleko agresivnější a aktivnější v útočném pásmu. I my si vytvořili několik šancí, ale nepodařilo se nám vyrovnat. Bohužel se nám to nepovedlo ani v poslední třetině. Pátý zápas jsme ztratili, ale série pokračuje v sobotu v Brně. Chceme ji samozřejmě vrátit ho Hradce.

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno):
Jsme hodně rádi, že jsme zápas zaslouženě zvládli. V první třetině jsme se poučili z neúspěšných přesilovek 5 na 3 z předchozích duelů, dneska jsme z toho dali gól. Domácí ve své přesilové hře srovnali, my ve druhé třetině byli lepším mužstvem, měli jsme minimálně čtyři naprosto vyložené šance. Nakonec nám tam spadl gól od modré čáry a byl hodně důležitý. Ve třetí části jsme se snažili hrát dobře v defenzívě, trošku jsme si to ale zkomplikovali čtyřmi minutami v oslabení. Kluci to za přispění vynikajícího výkonu brankáře Čiliaka zvládli včetně nervózního závěru, kdy jsme dali gól do prázdné brány. Chceme celému mužstvu poděkovat za předvedený výkon.

Fotogalerie