Zápasy
ne 22.10.2017 | Lukáš Foff

Hradec promarnil třígólový náskok a podlehl Vervě 4:5 po nájezdech

Hradečtí hokejisté měli skvěle rozehrané utkání proti poslednímu Litvínovu, protože ještě téměř v polovině utkání vedli 3:0. Pak ale přišel kolaps a Chemici zvládli čtyřmi góly v řadě zápas překlopit na svoji stranu. Lvi se však odmítli smířit s osudem a v 50. minutě srovnal Petr Koukal. Napínavý zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých jednoznačně kralovali hosté a připsali si bonusový bod.

Hradeckým trenérům se poslední výsledky i předvedené výkony samozřejmě líbily, takže neměli důvod sahat do sestavy. Ta tedy zůstala totožná jako na zápas s Kometou Brno.

Hradec skvěle nastoupil, potom tempo trošku opadlo

Úvod utkání byl pro Východočechy hodně nešťastný. Zejména pro Jiřího Šimánka, neboť už po čtrnácti vteřinách byl dohrán u mantinelu a do první třetiny už nenaskočil. Ještě ale na střídačce mohl se svými spoluhráči oslavit první branku. Už v čase 1:20 ujel Martin Látal a jeho střelu vyrazil Michael Petrásek pouze k Richardu Jarůškovi, jenž nekompromisně zavěsil pod víko – 1:0.

Látal byl hodně aktivní a v páté minutě z podobné pozice jako při gólu opět prověřil litvínovského brankáře. Poté se ale hra zklidnila a oba týmy předvedly klidnější pasáž. I v ní ale přišly střely od modré čáry na Rybára, který je ale spolehlivě pochytal. Větší starosti mu způsobili až Jakub Černý společně s Karlem Pilařem. I proti nim ale zaúřadoval hradecký brankář.

Konec třetiny už zase nabídl podstatně lepší hokej. Nejprve Petr Koukal pohrdl loženkou z mezikruží, po něm opět velmi aktivní Látal našel pouze Petráskův beton. Bývalý hradecký bek Karel Pilař se na druhé straně cpal do brankoviště, kde ho na poslední chvíli nedovoleně zastavil Rudolf Červený. V osmnácté minutě další bývalý Hradečák Brian Ihnačák málem našel skulinku mezi rukou a tělem Rybára, ale puk se zasekl ve výstroji gólmana. Do kabin tak šli radostněji domácí.

Lvi měli utkání pod kontrolou, ale úplně přestali hrát

Hned na začátku druhé dvacetiminutovky si vysloužil dvě minuty za sekání Karel Kubát. Chemici oslabení zvládli vcelku bez problémů, ale 16 vteřin po návratu Kubáta na led udělali hrubku při rozehrávce, kterou beze zbytku potrestal Michal Dragoun – 2:0. Mountfield jasně dominoval, Látalovo nahození se odrazilo do vzduchu a spadlo jen pár centimetrů před brankovou čáru.

Ve 30. minutě jeli domácí tři na jednoho. Pláněk nejprve trefil Petráska, pak ale vrátil puk před bránu, kde jej pohodlně poslal do prázdné Lukáš Vopelka a Hradec zdánlivě v pohodě mířil za osmou tříbodovou výhrou v řadě. Jenže o 23 vteřin později vyrazil tvrdou ránu Pilaře Rybár pouze do výstroje Michala Trávníčka a kotouč od něj zaplul do sítě – 3:1.

Tříbrankové vedení mohl vrátit Východočechům slovinský bek Gregorc, ale nadvakrát neuspěl. Hrůzostrašná přesilovka Hradce, ve které se domácí nedostali ani do pásma, Litvínov definitivně nakopla. Verva svojí početní výhodu využila Peterem Jánským za 11 sekund a už to bylo pouze o gól – 3:2. Na konci 38. minuty navíc zpražil ČPP Arénu František Gerhát a definitivně smazal hradecké vedení. Pro Lvy desetiminutovka hrůzy neskončila. V krátkém časovém sledu předvedli Hradečtí dva fauly a do třetí části si hostující mužstvo přeneslo minutovou přesilovku 5 na 3.

Severočeši dokonali obrat, ale Koukal vrátil Hradec do hry

Oslabení Hradečtí zvládli a krátce poté měli naopak sami možnost zahrát si přesilovou hru. V té se o střelu na dlouhou tyč pokusil Roman Kukumberg, ale Petráskovi to nenadělalo velké potíže. V čase 45:43 byl navíc obrat dokonán. Střelu Jana Guly totiž hradecký gólman vyrazil pouze před Petera Jánského, který bez problémů uklidil puk do prázdné brány.

Jenže domácí hráči nesklopili hlavy. Ihned se vrhli do útočení a odměnou jim bylo vyrovnání v 50. minutě. O to se postaral po velké skrumáži Petr Koukal, který poslal puk do horní části branky – 4:4. Bláznivé utkání pokračovalo a takřka vzápětí vyslal Jarůšek Michala Dragouna, jehož forhendový blafák litvínovský brankář perfektně přečetl.

Na druhé straně měl na holi vedení pro změnu Peter Jánský, který označkoval pravou tyč Rybárovy brány. Pět minut před koncem zlikvidoval přečíslení Litvínova Oskars Cibulskis. Čím víc se blížil konec, tím víc se divákům tajil dech, protože poslední okamžiky patřily Chemikům. Už v poslední minutě nejprve Gerhát našel neomylně lapačku hradeckého gólmana a v poslední sekundě Vandas přestřelil branku jenom o kousek.

V nájezdech byla Verva jednoznačně lepší

Prodloužení bylo strhující na obou stranách. Šance měli Cingel, Lukeš, Köhler a taky Hübl. Ani jeden forvard ale nepřelstil gólmana soupeře. Zápas tak dospěl do nájezdů, které Hradci nechutnají. To se potvrdilo i tentokrát, když Chemici proměnili tři nájezdy z pěti, zatímco Hradečtí pouze jediný. O vítěznou trefu se navíc postaral Brian Ihnačák, který byl na jednu sezónu členem východočeského celku. Mountfield tedy přišel o sérii sedmi duelů bez porážky, ale na druhou stranu dokázal bodovat podeváté v řadě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 -2 2
Oskars Cibulskis 0 1 1 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 -2 0
Rudolf Červený 0 1 1 2 2
Michal Dragoun 1 1 2 1 0
Dominik Graňák 0 0 0 -1 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0 2
Richard Jarůšek 1 0 1 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 12
Petr Koukal 1 0 1 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -2 2
Martin Látal 0 2 2 3 0
Patrik Miškář 0 0 0 1 0
Martin Pláněk 0 1 1 2 0
Mislav Rosandič 0 1 1 -1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Lukáš Vopelka 1 0 1 1 0
René Vydarený 0 0 0 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 65 38 4 34 89,47 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Neodehráli jsme dobrý zápas. Litvínov měl už od začátku lepší pohyb, v první třetině jsme ale vytěžili z minima maximum a dostali se do vedení. V kabině jsme si říkali, že takový výkon nestačí a že musíme přidat, ale moc jsme si z toho ponaučení nevzali. Přesto jsme se poměrně snadno dostali do vedení 3:0. To nás ale možná ještě víc ukolébalo a potom byl sešup o to rychlejší. Litvínov snížil, vyrovnal a dokonce otočil. Pak už jsme to rvali ze všech sil, protože jsme nechtěli prohrát. Točili jsme tři lajny, kvůli zranění Jirky Šimánka i vyloučení Bédy Köhlera. Dosáhli jsme na bod, nájezdy líp zrealizoval Litvínov a zaslouženě získal dva body. Vzhledem k tomu, jaký výkon jsme podali, můžeme být rádi i za bod. Musím ale říct, že hráči za sebou mají extrémně těžký program a myslím, že se na nás už trochu projevila i únava. Jirka Šimánek má problémy na noze a podle prvního povrchního vyšetření to lékař vidí tak, že do přestávky už nebude k dispozici.

Darek Stránský (HC Verva Litvínov):
Když na tabuli svítil stav 3:0, nevypadalo to s námi vůbec dobře. Domácí byli v pohodě. Dali jsme ale gól na 3:1, poměrně rychle i na 3:2 a poměr sil se zaplať pánbůh změnil v náš prospěch. Získali jsme víc sebevědomí, pohyb, byli jsme agresivní, nepříjemní a zasloužili jsme si dva góly. Skóre jsme otočili, letos poprvé jsme dali víc než tři góly, a zase to vypadalo dobře pro nás. S respektem k soupeři ale musím říct, že domácí v pravý čas zarvali a z důrazu si zasloužili vyrovnávací gól. V nájezdech jsme byli šťastní, takže jedeme domů spokojeni se dvěma body.

Fotogalerie