Zápasy mládeže
so 9.9.2017 | Matouš Soukup

Stíhací jízda juniorů k bodům nevedla. V divokém utkání padli s Kladnem 5:7

Zápasové menu

Ke druhému zápasu juniorské extraligy nastoupili mladí Lvi na Kladně. Než se stihli vůbec zorientovat na ledové ploše, už prohrávali o čtyři branky a po celý zbytek zápasu tak museli soupeře dohánět. V polovině utkání dosáhli po sveřepé gólové jízdě vyrovnání, které ovšem dlouho nevydrželo. Kladno si závěr zápasu zkušeně pohlídalo a dokráčelo k vítězství.

Protrpěná první třetina přinesla čtyři inkasované góly

Hradečtí junioři nevstoupili do zápasu na ledě Rytířů příliš šťastně, když už po půl minutě inkasovali díky šikovné teči domácího Tomáš Vildumetze – 1:0. Postupem času se však začali Lvi osmělovat a v páté minutě zachránila domácí po Havránkově střele zvonící tyč. Hra měla slušné tempo a oba týmy se hojně dostávaly do brankových příležitostí. Závar hostí před brankou Stahla ale gólem neskončil, a když se tedy neprosadili Hradečtí, zaúřadovalo domácí Kladno. Po šťastném odrazu se ke kotouči na modré čáře dostal Vojtěch Svoboda a bez rozpaků poslal tvrdou ranou kotouč do sítě – 2:0.

Hradec dostal v závěru třetiny možnost přesilové hry, ale místo snížení přišla opět rána. V oslabení totiž dokázal ujet jeden z bránících hráčů, jehož pokus hbitě dorazil do sítě Petr Patyk – 3:0. Hradeckým juniorům se rozhodně nedala upřít snaha, jejich soupeř jim však v první třetině uštědřil pořádnou lekci z produktivity. Lvi už se nejspíše viděli v kabině, když přišel minutu před koncem ještě jeden úder. Pavel Husarik přesně tečoval kotouč za záda Bartozela a třetina hrůzy z pohledu Hradce byla dokonána – 4:0.

Hradecké znovuzrození a sedm gólů během druhé periody

Vstup do druhé části byl od prvního dějství diametrálně odlišný. Chvíli po vhazování obral soupeře o kotouč Dominik Řepík a na druhý pokus překonal kladenského muže v masce – 4:1. Uběhla však necelá minuta a půl a skóre se opět měnilo. Ukázkovou akci dvou proti jednomu zakončoval Petr Patyk a Kladno opět odskočilo na rozdíl čtyř branek – 5:1. I přes nepříznivý výsledek se hrál pěkný hokej z obou stran, za což byl Mountfield odměněn. Dva rychlé góly po pěkných ranách z holí Dominika Řepíka a Štěpána Matějčka přinesly nadějné snížení – 5:3!

Vypadalo to, že Hradečtí opravdu zaveleli k obratu a přidali další trefu, když se ve 27. minutě s pomocí teče prosadil po buly František Hnik – 5:4. Obrat byl dokonám ve 33. minutě během dvojnásobné početní výhody. Na konci pěkné akci stál opět František Hnik a dokonal tažení za vyrovnáním – 5:5. Kladno po prohospodaření výrazného náskoku evidentně znervóznělo a začalo dělat chyby. Pasáž kolem poloviny zápasu patřila jednoznačně Lvům, ale z ojedinělého protiútoku se po zakončení Tomáš Vildumetze opět prosadili domácí – 6:5. Atraktivní druhá pasáž tak nabídla sedm gólů.

Kýžený obrat se nekonal, Kladno si zkušeně udrželo vedení

Do Závěrečné periody vstoupily oba týmy o poznání opatrněji. Hradec v úvodu přežil přes tři minuty v oslabení a opět začal pomýšlet na vyrovnání. Šanci k tomu měl ve 48. minutě Hnik, ale jeho dorážku vykryl jeden z obětavých kladenských beků. Gólových příležitostí celkově ubylo a nervozita byla znát z obou stran. Hosté dobývali pevnou kladenskou obranu a usilovali o kýžený gól.

Místo závěrečného tlaku ale přišla pro hradecké hráče velká rána. Kotouče se na modré čáře zmocnil Křešimír Schildhabel a šikovnou kličkou překonal obránce i brankáře Bartozela – 7:5. Lvi ještě okamžitě zareagovali na vývoj utkání a zkusili hru se šesti hráči v poli, snížení už se však nedočkali. Velkolepá stíhací jízda se tak nakonec nepovedla, což může být pro mladé Východočechy poučení o tom, že zápas se má hrát od začátku až do konce.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jakub Hašek 0 1 1 1 0
Miroslav Havelec 0 0 0 0 0
Štěpán Havránek 0 0 0 0 2
Martin Hejna 0 0 0 -4 0
Patrik Hidveghy 0 0 0 -4 0
František Hnik 2 0 2 -1 0
Adam Jonáš 0 0 0 -1 2
Tomáš Kynčl 0 0 0 -1 0
Jakub Lelek 0 0 0 -1 0
Václav Maršík 0 0 0 0 0
Patrik Mašín 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 1 0 1 -2 2
Mikuláš Matouš 0 0 0 -1 0
Filip Moník 0 1 1 0 0
Jakub Muška 0 1 1 0 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 -2 0
Dominik Řepík 2 2 4 1 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Bartozel 58 38 7 31 81,58 0 0

Ohlasy k utkání

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno):
Bylo to vyrovnané utkání, Hradec hrál velmi dobře. Výsledek první třetiny vůbec neodpovídá průběhu, jenom jsme na rozdíl od nich dokázali proměnit nabídnuté šance. Ve druhé části na nás vlétli, my udělali zbytečné chyby, dostali je na koně a rázem bylo skóre 5:5. Nám se naštěstí podařilo dát gól na 6:5, hra se celkově uklidnila a konec zápasu jsme ubránili. Utkání ale mohl vyhrát Hradec stejně tak, jako my.

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
V první třetině jsme udělali čtyři chyby a inkasovali čtyři góly. Ve druhé třetině ale kluci zabrali a i se štěstím srovnali skóre. Bohužel přišla velká chyba u našeho obránce a Kladno šlo opět do vedení, stejná situace se pak opakovala i u sedmého gólu. Je to škoda, protože takový obrat si zasloužil víc.