Zápasy mládeže
so 18.11.2017 | Klára Petrásková, Matouš Soukup

Junioři byli v přestřelce úspěšnější. Po obratu doma porazili Motor 7:4

Zápasové menu

Sobotním domácím zápasem s Českými Budějovicemi uzavírali junioři svůj extraligový program v rámci poloviny základní části. Vstup do utkání se Lvům příliš nevydařil a ve 14. minutě zaostávali dvoubrankovým rozdílem. Ještě do pauzy ale dokázali snížit a po polovině zápasu už dokonce vedli. Divácky atraktivní utkání plné emocí a trestných minut nabídlo celkem jedenáct branek. A protože sedm z nich padlo do jihočeské klece, po závěrečné siréně mohl Mountfield slavit cenné vítězství 7:4.

Budějovice odskočili do vedení, Lvi se ale oklepali a snížili

Obě mužstva se s ničím nepárala a začala naplno hrát hned od první vteřiny. V rychlém sledu byly k vidění šance na obou stranách a dvojnásobná hradecká přesilovka, jako první se však radovali hosté. Vojtěch Brabec využil clony před hradeckým brankářem a od modré propálil vše, co mu stálo v cestě – 0:1.

Nedlouho poté přišlo na řadu neproměněné budějovické trestné střílení, jež bylo o šest vteřin později následováno druhou hostující brankou. Stanislav Dosek využil situaci po vyhraném buly ke střele na bližší tyč – 0:2. Hradecké ale nakopl tvrdý zákrok na Štěpána Matějčka a 71 vteřin před sirénou bylo sníženo. Martin Hejna zamířil na levém kruhu nejlépe, jak mohl, a bombou k bližší tyči dal první hradecké gól – 1:2.

Domácí pokračovali v aktivní hře a otočili vývoj duelu

Hradečtí navázali tam, kde předchozí třetinu skončili. Do hry vlétli jako uragán a Martin Březina se musel v bráně ohánět, aby pochytal jejich četné šance. Pak ovšem přišla přesilovková situace, na níž hostující gólman nestačil. Mikuláš Pohl se po ráně od modré zorientoval v závaru v brankovišti a procpal černou pryž do sítě – 2:2.

České Budějovice si nedlouho poté vzali oddechový čas, ani ten ale Lvy nezkrotil. Nadále ostřelovali soupeřovu bránu a neúnavně bruslili, až si v polovině základní hrací doby vynutili další faul. V přesilové hře pak František Hnik zamíchal s pukem na pravém kruhu a nechytatelně kolem bližší tyče zavěsil pod víko – 3:2. I díky budějovickým početním výhodám se poté hra trochu srovnala, skóre už se však do druhé přestávky neměnilo.

Východočeši přidali další góly a dokráčeli k vítězství

Vstup do poslední periody se gólově lépe vyvedl hostům. Jan Bárta využil dvojnásobnou přesilovku střelou do odkryté části brány a bylo opět vyrovnáno – 3:3. Jenže tento stav se nelíbil domácímu Kryštofu Pažourkovi, který se necelé tři minuty po budějovickém gólu zorientoval na brankovišti a čtvrtým hradeckým přesilovkovým gólem Lvy znovu do vedení – 4:3.

Horké chvilky posléze zažili oba maskovaní muži, nicméně po přelomu třetiny to byl Mountfield, kdo se radoval z dalšího přesného zásahu. Filip Jirásek si v mezikruží dobře počíhal na Pohlovu střílenou nahrávku a tečoval touš za záda soupeřova brankáře. Uplynulo však jen něco málo přes dvě minuty a bylo to znovu o gól, když se Jakub Doktor prosadil z levého kruhu – 5:4.

Budějovice zkusily k vyrovnání využít závěrečné power-play, jež byla dokonce zesílena o hradecké vyloučení, místo vstřelení vyrovnávací branky ale dvě inkasovaly. Prosadili se postupně Dominik Řepík a Patrik Hidveghy, přičemž u prvního gólu do odkryté sítě asistoval brankář Matěj Bartozel. Z emočně vypjatého duelu tak Mountfield po obratu ve skóre a dobré předvedené hře bral za výhru 7:4 tři body.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Michael Gaspar 0 3 3 2 0
Jakub Hašek 0 1 1 -1 0
Martin Hejna 1 0 1 0 0
Patrik Hidveghy 1 0 1 1 0
František Hnik 1 1 2 0 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 0 0
David Chalupa 0 0 0 0 0
Filip Jirásek 1 0 1 -1 4
Adam Jonáš 0 0 0 0 6
Patrik Mašín 0 1 1 0 2
Štěpán Matějček 0 1 1 1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Jakub Moník 0 0 0 -2 0
Filip Moník 0 1 1 0 0
Jakub Muška 0 1 1 -2 0
Kryštof Pažourek 1 0 1 -1 0
Mikuláš Pohl 1 2 3 2 2
Dominik Řepík 1 0 1 0 2
Dominik Sklenář 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Bartozel 60 29 4 25 86,21 1 0

Ohlasy k utkání

Aleš Krátoška (Mountfield HK):
První třetina nám vůbec nevyšla a z naší strany byla hodně špatná. Jsme moc rádi, že jsme to nakonec zvládli. Dokázali jsme odskočit na 5:3, ale stejně jsme si to znovu čtvrtým budějovickým gólem zkomplikovali. Za závěr zápasu ale musím všechny kluky pochválit. Od druhé třetiny jsme byli lepším týmem a myslím si, že jsme si i zasloužili vyhrát.

Ladislav Kolda (HC Motor České Budějovice):
Začátek jsme nerozehráli špatně a vedli jsme 2:0. Podle mého názoru to bylo hodně bojovné utkání plné agresivity a vyloučených. To si myslím, že rozhodlo o vítězství domácího týmu, protože v přesilovkách byl lepší a úspěšnější. My naopak nedokázali využít čtyřminutovou přesilovku. Hradci tak gratuluji k vítězství.