Zápasy mládeže
so 6.1.2018 | Petr Šatalík, Johan Čáp| Foto: Alena Zapletalová / HC Olomouc

Junioři zaváhali na Hané, Olomouci podlehli těsně 2:3

Zápasové menu

Svěřenci Aleše Krátošky z dvoudenního výletu na Moravu nepřivezou pod Bílou věž ani bod. Poté, co v pátek prohráli se Zlínem, nestačili ani na Olomouc, které podlehli 2:3. V utkání sice dvakrát zvládli dotáhnout těsný náskok soupeře, ale v 58. minutě inkasovali třetí branku z nájezdu a srovnat se jim již nepodařilo.

První branku vsítili Hanáci

Střetnutí mezi Olomoucí a Mountfieldem mělo být podle tabulkového porovnání obou týmů jasnou záležitostí pro Východočechy. Už od úvodního buly se však zápas místo jednoznačně vypadajícího duelu ubíral jiným směrem. Samotný úvod první periody byl rozvážnější, trenérské štáby z obou střídaček naordinovaly svým svěřencům jasnou taktiku, které se aktéři na ledě drželi. Počáteční období tak nakonec rozsekl až hradecký atak v přesilovce. Mohutná palba na Ovčařiho ovšem v síti neskončila, a to i přes to, že hostující Chalupa a Muška měli velké příležitosti.

Hanáci tlak protivníka ustáli bez úhony a poprvé se výrazněji mohli soustředit i na ofenzivní činnosti. První vážnější šance si připsal jediný muž. Zkušený Hajšman ovšem pozorného Dvořáka ani jednou nenachytal, hradecký strážce klece při střelách z předbrankového prostoru ukázal přehled a pohotovost. Právě tyto možnosti ale jen potvrdily fakt, že mladí Kohouti se nenechali sílou soupeře zahanbit. Předchozí tlak tak nakonec v překvapivou branku přetavil Filip Palička, když využil odrazu puku od Tomaníkových bruslí k jednoduché dorážce.

Hosté se však jednoduše porazit nenechali. Obrovskou energií a zápalem se hned po buly postarali o další enormní tlak na olomouckou defenzívu, která takový nápor nezvládla. Mountfield se tak krásnou kombinací, na jejímž konci stál Filip Jirásek, dostal znovu na úroveň soupeře. A na předchozí úspěchy navazoval i nadále, Hanáky prakticky do konce periody nepustil přes střední pásmo.

Lvi srovnali i podruhé

Zmíněný trend pokračoval i po přestávce. Olomoucké řady měly velké problémy s rozehrávkou a ofenzivní fází hry, tudíž jako blesk z čistého nebe přišel druhý domácí zásah. Hradecká obrana překvapená domácí rychlostí nestačila zabránit Josefu Podlahovi k dorážce tváří tvář Dvořákovi, což byla pro tým z elitní pětky celé soutěže další komplikace. Trefa nalila svěřencům kouče Petra Fialy znovu krev do žil, což jen vykrystalizovalo v další útočné manévry.

Ofenzivní představení ovšem nejprve předvedl Hradec, tutovku nicméně Hroudný pod tlakem neproměnil. Hned z protiútoku mohl toto zaváhání potrestat jeden z tahounů Hanáků, forvard Podlaha. Jeho brejk však skončil taktéž na umění muže v masce. Dvořák proti němu vytáhl fantastický zákrok. Fakt, že druhá třetina by se dala označit i jako souboj mezi Ovčařim a Dvořákem, podtrhl za malou chvíli domácí brankář, Hradci totiž ještě na pár okamžiků ukradl radost z branky, když zneškodnil i v leže ránu Mikuláše Matouše.

Hradec nicméně neustále tlačil, což se ukázalo nakonec pro Olomouc jako neudržitelný stav. V kontextu s vývojem na ledě, přišla celkem logická vyrovnávací trefa po dalším závaru před Ovčařim. Na bombu Dominika Matouše ještě dokázal reagovat, puk však spadl přesně na hůl Filipa Jiráska. Druhá branka v zápase byla pro osmnáctiletého borce jen formalitou. Hradec po tomto momentu znovu ožil, a dokonce donutil domácí střídačku k oddechovému času. Olomouc ale nakonec krizové momenty ustála, když si nerozhodný stav udržela i do druhé přestávky.

Duel rozhodl gól z nájezdu

Třetí třetina začala zostra, když se Mašín v samostatném úniku jen tak tak nedostal k hradeckému obratu. Hosté i nadále měli převahu, avšak trápilo je proměňování jednoznačných šancí. Zářným příkladem byla rána Mikuláše Matouše, která z nehlídaného prostoru pronikla jen do lapačky Ovčařiho. Zahazování tutovek se nicméně nevyhnulo ani Olomouci, Říčka kupříkladu svůj brejk do gólové radosti i díky fantastickému zákroku Dvořáka nedotáhl.

Hradečtí měli i nadále více ze hry, jenže obraz zápasu nedokázali přenést do statistik. Jen marně tak už poněkolikáté pálil Mikuláš Matouš na Ovčařiho, na domácí straně stálo štěstí. A právě to Moře výrazně pomohlo v 58. minutě. Z nenápadné akce vinou individuální chyby hostí vznikl obrovský závar, z něhož nakonec branka padla. Sudí jí však vinou posunuté klece neuznali, podle všeho se ale z ukotvení dostala po hradeckém úmyslu o přerušení hry.

Následně nařízené trestné střílení pak i přes obrovský psychický tlak dokázal Patrik Říčka využít v rozdílovou branku. Hosté se ještě sice snažili i při hře bez gólmana o vyrovnání, na něj už však neměli dostatek času. Mountfield tak prohrál druhý zápas ve dvou dnech a zkomplikoval si tak cestu do nejlepší nadstavbové skupiny.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Jakub Hašek 0 0 0 -1 0
Martin Hejna 0 0 0 0 0
František Hnik 0 0 0 -1 0
Kryštof Hroudný 0 0 0 1 2
David Chalupa 0 0 0 -1 0
Filip Jirásek 2 0 2 1 0
Adam Jonáš 0 0 0 -1 0
Miroslav Kukla 0 0 0 1 0
Tomáš Kynčl 0 0 0 0 2
Patrik Mašín 0 0 0 0 0
Štěpán Matějček 0 0 0 0 0
Dominik Matouš 0 2 2 2 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 0
Jakub Muška 0 0 0 0 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 -1 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 -1 0
Petr Poppel 0 0 0 0 2
Dominik Sklenář 0 0 0 -1 0
Dominik Šedivý 0 1 1 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dvořák 58 30 3 27 90,00 0 0

Ohlasy k utkání

Aleš Krátkoška (Mountfield HK):
Předvedli jsme velmi špatný výkon, od brankáře až po posledního hráče. Zahodili jsme obrovské množství šancí, nechali jsme se navíc zbytečně vylučovat. Rozhodující trestné střílení padlo taky po naší hloupé chybě. Vyhrát jsme si rozhodně nezasloužili. Určitě jsou pro nás poslední výsledky velkým varováním, neboť náš postup do nejlepší nadstavbové skupiny se začíná výrazně komplikovat. Menší herní vytíženosti v prosinci bych to spíše nepřičítal.