Zápasy mládeže
so 10.3.2018 | Tomáš Kouba, Jan Vavřina

Na závěr nadstavby nestačil starší dorost na Zlín v nájezdech, play off začne na Spartě

Zápasové menu

Ve velkou přetahovanou se změnilo závěrečné utkání nadstavby starších dorostenců mezi Hradcem Králové a Zlínem. Hosté se dostali do vedení 1:0, později vedli dokonce o dvě branky. Mountfieldu se sice povedl obrat, jenže přišel další gól Ševců, který poslal utkání za stavu 4:4 do nastavení. V nájezdech se prosadil hned první moravský střelec a vystřelil svému týmu bonusový bod. Východočeši tak zakončili druhou část sezóny na devátém místě a v osmifinále play off je čeká stejně jako před rokem pražská Sparta!

Pomalý rozjed obou celků a vyrovnané skóre

V úvodní třetině hosté ze Zlína dávali jasně najevo, že domácím nenechají nic zadarmo. V první velké příležitosti utkání se ocitl hradecký Sklenář, kterému ale v klíčovém okamžiku sjel puk z hole. Domácí svou šanci nevyužili a Ševci to v 6. minutě potrestali zásluhou Vojtěcha Dobiáše, který vymetl šibenici Vackovy klece – 0:1.

Příliš mnoho dalších výrazných příležitostí k vidění nebylo, oba týmy svazovala nepřesnost buď v koncové přihrávce, nebo v zakončení samotném. I přes vyrovnaný průběh první třetiny dokázali hokejisté Mountfieldu vyrovnat, když se 44 vteřin před koncem prosadil nejproduktivnější hráč domácího celku Petr Poppel, který po přesné přihrávce od Samuela Hrabčáka překonal brankáře Beranů přesnou střelou.

Gólové hody a obrat domácího Mountfieldu

V prostřední části byla k vidění daleko svižnější hra z obou stran. S vyrovnaným skóre zamávali hokejisté Zlína, kteří skórovali dvakrát během 33 vteřin. Nejprve od modré vypálil Jiří Suhrada, a když se chvilku poté prosadil podruhé v utkání Vojtěch Dobiáš, vypadalo to s domácími na ručník, načež trenér Hradce Králové sáhl po oddechovém čase. Domluva směrem k hráčům zapůsobila na výbornou, když se i Hradečtí prosadili dvěma rychle po sobě jdoucími brankami.

Nejprve se střelou nadvakrát prosadil Petr Kuboš a o 14 vteřin později se svým druhým gólem v utkání zapsal do statistik Petr Poppel a vyrovnal tak stav zápasu – 3:3. Hradečtí si vzali i poslední slovo druhé třetiny, když 9 sekund před sirénou dokázal Matěj Síla prosadit svůj důraz a dorazil kotouč za záda brankáře Zlína, který vypadl z jeho výstroje. Obrat byl tím pádem dokonán!

Hosté srovnali v 51. minutě, utkání dospělo do nastavení

Závěrečné dějství již nepřineslo takový spád hry, jako měla předchozí část, oba celky si přece jenom byly vědomy, že může rozhodovat jediná chyba. Když se ve 48. minutě nepodařilo Tadeáši Pinkasovi proměnit svou dvojitou šanci, kdy bušil do Kořénkova betonu, udeřili v 51. minutě hosté. Schovanou střelou přes několik hráčů vyrovnal Jáchym Janošek, brankář Hradce následně pouze pokrčil rameny, protože neměl nárok cokoliv vidět.

Následoval boj o každý centimetr ledu, kde obě mužstva nechala vynikat své brankáře. Vojtěch Dobiáš se snažil dokonat hattrick, ale proti jeho dvěma přesilovkovým projektilům vyslaným od modré čáry úřadoval domácí Vacek. Když nebezpečné nahození Petra Poppela a dobrá rána Dominika Sklenáře zůstaly nevyužity, bylo jasné, že se bude prodlužovat.

Promarněné šance Hradce potrestal Zlín v nájezdech

V prodloužení se do největších šancí dostávali Hradečtí. Konkrétně Petr Kuboš promarnil obrovskou šanci, když mu stačilo trefit odkrytou branku, jenže minul. Další adept na hattrick Petr Poppel také nedokázal utkání zlomit na stranu Mountfieldu. Ujížděl se svým spoluhráčem do přečíslení dvou proti jednomu, obdržel přihrávku, ale po zakončení už jen nevěřícně koukal, jak že ho vlastně Michal Kořének vychytal.

Utkání dospělo po nevyužitých šancích až do nájezdů, ve kterých se prosadil střelou nad lapačku pouze Jiří Suhrada a vystřelil svému mužstvu bonusový bod.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Samuel Hrabčák 0 1 1 1 0
Tadeáš Jakubec 0 0 0 1 0
Tomáš Janoušek 0 1 1 1 0
Šimon Junek 0 0 0 -1 0
Maxmilián Komma 0 0 0 0 0
Petr Kuboš 1 0 1 -1 0
Miroslav Kukla 0 1 1 0 0
Jakub Kynčl 0 0 0 0 2
Denis Martinec 0 0 0 0 0
Martin Pěnčík 0 1 1 -2 0
Tadeáš Pinkas 0 1 1 1 2
Petr Poppel 2 0 2 1 2
František Řehák 0 0 0 1 0
Matěj Síla 1 0 1 1 0
Dominik Sklenář 0 1 1 -2 0
Kryštof Šánek 0 0 0 1 0
Dominik Šedivý 0 0 0 -2 2
David Voňka 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Denis Vacek 65 34 4 30 88,24 0 0

Ohlasy k utkání

Pavel Suchý (Mountfield HK):
Byl to těžký a vyrovnaný zápas. Prohrávali jsme 0:1, pak jsme srovnali a chvíli nato dostali dva rychlé góly. Kluci se ale perfektně vrátili do zápasu a skóre jsme otočili až na 4:3. Nabádali jsme mužstvo, aby hrálo dobře odzadu a nedostali jsme gól, bohužel jsme si ale jeden puk tečovali do brány sami. Hrálo se hodně do těla, zápas trochu připomínal play off. Škoda poslední třetiny, nájezdy už potom byly loterie. Bohužel jsme v nich nedali ani jednu branku.

Zdeněk Sedlák (Aukro Berani Zlín):
Myslím si, že to byl krásný zápas z obou stran. Dostali jsme se do vedení, kluci hráli perfektně. Za stavu 1:3 přišla soupeřova přesilovka, smolný gól a rázem to bylo 3:3. Ukázali jsme charakter týmu, když jsme vyrovnali na 4:4 a na nájezdy jsme vyhráli. S výkonem kluků jsem spokojený a doufám, že nás to nakopne na play off.