Zápasy mládeže
pá 23.3.2018 | Jan Hausmann, Lukáš Foff

Staršímu dorostu končí sezóna. Spartě podlehl v pátém zápase 1:6

Zápasové menu

Starší dorostenci bohužel nenapodobili kolegy z juniorky a přes brány čtvrtfinále nepřešli. Měli sérii se Spartou slušně rozehranou a za stavu 2:1 měli na svém ledě mečbol. Ten se jim nepovedlo využít a i přesto, že v rozhodujícím pátém zápase šli do vedení jako první, prohráli v Tipsport aréně vysoko 1:6.

Lvi dobře začali, Sparta ale hned otočila

Úvodní dvacetiminutovka nabídla tři branky, z toho jednu ve sparťanské a dvě v hradecké síti. První šanci ke skórování dostali ve 4. minutě domácí, když na trestnou lavici odešel Pěnčík. Větší příležitost si ale Pražané při početní výhodě nevypracovali. V 9. minutě měl možnost otevřít skóre hradecký Hrabčák. Ocitl se sám na brankovišti před Mičánem, kam dostal prudký pas. Ke smůle Mountfieldu ale nedokázal puk nasměrovat do brány, a stav tak zůstal nezměněný.

V čase 10:59 se už ale Hradci zadařilo, když se z brejku parádní ranou do šibenice prosadil Petr Poppel – 0:1. Bohužel pro hosty ale zároveň šlo i o jejich poslední úspěšný zásah večera. Za 40 vteřin už navíc bylo opět srovnáno. Flídr nabil do mezikruží volnému Dominiku Arnoštovi, jenž propálil Vacka mezi betony. Další ránu dostali Královéhradečtí půl minuty před první sirénou. V čase 19:22 vyzrál podruhé na Vacka Dominik Arnošt a poslal Spartu do vedení 2:1.

Pražané pokračovali ve střílení branek

Ve druhé periodě odskočili sparťané do tříbrankového trháku. Šance k rozvlnění sítě ale měli i hosté, jenže na Mičána už nevyzráli. Třetí trefu přidali domácí dvě minuty po zahájení třetiny. Po dlouhém souboji o puk ve středu kluziště se dostali do útočného pásma, kde začali Vacka častovat svými projektily. Několik jich hradecký gólman pochytal, na střelu Patrika Prymuly z blízkosti už ale nestačil – 3:1.

Ve 25. minutě inkasoval Vacek počtvrté. Domácí trefou Ondřeje Pšeničky poprvé v duelu využili přesilovou hru a přisoudili si vedení 4:1. Mountfield měl ve druhé štaci dvě velké šance z brejků. Nejdříve pláchl po křídle Sklenář, své zakončení ale umístil mimo bránu. O několik minut později chyboval domácí kapitán Tůma na modré čáře a do samostatného úniku se v oslabení řítil Kuboš. Ani ten ale druhý hradecký zásah nepřidal, svou kličku totiž nasměroval pouze do Mičových betonů.

Gólový účet se zastavil na šesti domácích trefách

Závěrečná třetina už byla naprosto pod taktovkou Sparty. Vedení si pohlídala, dvěma brankami ho ještě navýšila a Hradec nepustila do jediné větší příležitosti. Ve 44. minutě se domácí Dani fantasticky prokličkoval až k Vackově svatyni, v gólovou radost svůj únik ale neproměnil. V té samé minutě využila Sparta početní výhodu, a to po zbytečném vyloučení Hradce. Arnošt vybídl křižným pasem Davida Vitoucha, jenž se nerozpakoval a nádhernou ranou z první nabombil puk pod břevno – 5:1.

Poslední hřebíček do hradecké rakve zatloukl v 51. minutě svou druhou trefou Ondřej Pšenička. V přesilovce šťastně tečoval Bláhovu střelu od modré, a uzavřel tak na konečných 6:1. Samotný konec klání ale zkazila rvačka po siréně. Jeden z hradeckých neudržel nervy na uzdě a vypěnil. Jeho zlobu odnesl nejbližší sparťanský hráč, který začal být častován pěstmi do hlavy. Oběma přijelo na pomoc několik spoluhráčů, rozhodčí ale peroucí se skupinku rychle roztrhli a k dobrému ještě rozdali několik trestů za hrubost. Do čtvrtfinále tak postoupila Sparta, hradeckým starším dorostencům naopak skončila sezóna 2017/18.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Samuel Hrabčák 0 1 1 1 2
Tadeáš Jakubec 0 0 0 -1 0
Šimon Junek 0 0 0 0 0
Maxmilián Komma 0 0 0 -1 4
Petr Kuboš 0 0 0 0 0
Miroslav Kukla 0 0 0 -3 0
Jakub Kynčl 0 0 0 -3 2
Martin Pěnčík 0 0 0 1 2
Tadeáš Pinkas 0 0 0 1 0
Petr Poppel 1 0 1 0 0
František Řehák 0 1 1 1 4
Matěj Síla 0 0 0 -1 2
Dominik Sklenář 0 0 0 -3 0
Kryštof Šánek 0 0 0 0 2
Dominik Šedivý 0 0 0 -2 0
David Voňka 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Denis Vacek 60 56 6 50 89,29 0 0

Ohlasy k utkání

Libor Plaček (HC Sparta Praha):
Za mě nejlepší zápas v téhle sérii, co jsem měl možnost vidět ze zápasů tady v Praze. Dnes rozhodla rychlá odpověď na úvodní gól Hradce a proměnění šancí ve druhé třetině. Důležité bylo, že to kluci po prohraném třetím zápase v Hradci nezabalili, ten čtvrtý vyhráli a srovnali sérii na 2:2. To je určitě nakoplo.

Libor Pivko (Mountfield HK):
Dneska jsme chtěli dát určitě první gól, což se povedlo. Potom nás ale malinko srazily individuální chyby. My jsme věděli, proti čemu stojíme. Sparta má výborné, vyrovnané tři pětky. Dnes se nám ani moc nepovedlo zůstat disciplinovaní, na což jsme chtěli sázet. Po první třetině jsme chtěli něco změnit, to se nepovedlo a dostali jsme rychlé dva góly. Na klucích bylo vidět velké zklamání, dnes opravdu moc chtěli vyhrát. Sparta byla dneska jednoznačně lepší, nedali nám možnost se dostat do nějakého tlaku. Celou sezónu se potýkáme s úzkým kádrem a bojujeme se zraněními. I do téhle série jsme šli se třemi pětkami. Hodně sil nám vzal třetí zápas, který jsme vyhráli po prodloužení. V tom čtvrtém bylo na klucích vidět, že toho mají plné zuby. Dnes jsme šli do toho s tím, že se to pokusíme Spartě co nejvíce zkomplikovat, což se nám bohužel nepovedlo.