Zápasy
pá 30.3.2018 | Petr Šatalík

Hradec se snažil do posledních chvil, Třinci však podlehl i podruhé, tentokrát 1:2

Nesnadná pozice pro tým z města na soutoku Labe a Orlice. Semifinálová série pro něj začala nejhůř, jak mohla. Oba domácí zápasy ztratil a nemá tak ani jistotu toho, že se hokej pod Bílou věž v této sezóně ještě vrátí. Slezanům v druhém duelu opět vyšel vstup do utkání, po dvaceti minutách vedli o dvě branky. Lvi se v druhé polovině souboje zvedli a bojovali o vyrovnání do poslední chvíle, kýžený gól však nepadl a měření sil se přesouvá na břeh řeky Olše.

Trenér Václav Sýkora zamíchal po prvním nezdařeném čtvrtfinále se složením svých útočných formací, a to měrou vrchovatou, pohromadě zůstala jen první letka. Na soupisku se tentokrát nedostali Jan Berger či Tomáš Zigo. Mezi zraněnými i nadále zůstal Oskars Cibulskis. Do sestavy se naopak vrátili Jiří Šimánek či Martin Látal.

Celek z města nad Olší znovu rychle skóroval

Východočeši vstoupili do utkání podstatně aktivněji než v předchozím duelu. Zámorský přejel útočnou modrou a už v první minutě prověřil Hrubce ranou přes beka, gólman Ocelářů však měl beton připravený. I přesto zvládl Třinec opět vstřelit rychlý gól. Roth vyslal dlouhým kolmým pasem kupředu Vladimíra Svačinu, jenž jel sám na Rybára. Jeho střela mířila na tělo gólmana Lvů, ale ten si puk nešťastně srazil lapačkou mezi betony a Slezané vedli.

Oceláře jejich první zásah nabudil a pokračovali v ofenzívních výpadech, Adamský dostal přihrávku na vrchol levého kruhu a z otočky vystřelil. Jeho pokus těsně nad ledem mířil na přední tyč, ale brankář Mountfieldu byl tentokrát se svým betonem připraven. Lvi odpověděli vlastní šancí, po ráně Köhlera, kterou Hrubec vyrazil před sebe, dorážel Šimánek. Ten však z bezprostřední blízkosti dobře postaveného gólmana Ocelářů nepokořil.

Třinečtí se poté prezentovali další šancí, Linhart si vyjel na levý kruh a vyslal dobrý projektil na zadní tyč, jenž však skončil v lapačce pozorného Rybára. Slezané zdvojnásobili své vedení krátce před druhou sirénou v početní výhodě. Svačina křižně přihrál na pravý kruh Eriku Hrňovi, jenž ranou z první trefil přesně k bližší tyči. Do druhého dějství tak Východočeši vstupovali s dvoubrankovým mankem.

Tentokrát se rychle prosadil Mountfield

Začátek druhého dějství vyšel Východočechům perfektně, Kukumberg vyhrál buly v levém kruhu přesně na hůl Andrise Džerinše, jenž ranou po ledě překonal Hrubce, jemuž puk prošel mezi betony do sítě – 1:2. Jen o chvilku později se ke střele z opačné strany odhodlal Vopelka a gólman Ocelářů měl spoustu starostí s tím, aby kotouč udržel ve své náruči.

Lvům narostly křídla a nadále se tlačili do zakončení. Zámorský zkusil pokus z krátkého nápřahu na vrcholu kruhů, ale Hrubec švihl lapačkou a kotouč v ní uvěznil. Oceláři sázeli na nebezpečné brejky, po pravé straně se dostal kupředu Ondřej Kovařčík a střelou přes Pláňka se snažil Rybára nachytat na švestkách, což se mu ale nepovedlo. Následně přišli s protiútokem Hradečtí, Graňák vypálil z pravého kruhu, gólman Třineckých vyrazil touš před sebe. Dorážejícímu Látalovi se pak nepodařilo přehodit jeho beton.

Slezané v závěru třetího dějství znovu zaútočili, po závaru před brankovištěm Mountfieldu se ke střele z pravé strany dostal Adamský, ale jeho projektil vzdálenější tyč klece Lvů minul. Několik sekund před sirénou srazil Červený v předbrankovém prostoru střelu Graňáka z levé strany od modré čáry. Touš však zasáhl beton Hrubce a odrazil se do rohu. Hradečtí tak i nadále ztráceli na svého protivníka jednu branku.

Vytoužené vyrovnání nepřišlo

Hned na začátku třetí dvacetiminutovky se Hrubec musel zapotit. Střílený pas Červeného z levé strany tečoval před bránou Koukal, a gólman Ocelářů ani nevěděl, jak zachránil svůj tým od inkasování. Lvi se cpali kupředu i nadále, touha po vyrovnání na nich byla znatelná. Látal projel po levé straně a na vrcholku kruhu napřáhl k ostré ráně, jenž však skončila na hrudi strážce třinecké svatyně. O chvíli později pálil z podobného prostoru Köhler, ale prostor tří tyčí netrefil.

I nadále bylo v brankovišti Slezanů horko, Hrubec však pokus Zámorského od modré vyrazil před sebe a poradil si i s dorážkou Smoleňáka. Mountfield byl na ledě o něco lepším týmem, Gregorc dobře počkal se střelou, nechal bránící hráče přejet hru a vypálil z mezikruží, brankář Ocelářů byl opět na svém místě. Další velkou šanci měl Smoleňák, který dostal přihrávku od zadního mantinelu do předbrankového prostoru, ranou na zadní tyč však minul. Třinec odpověděl šancí Ondřeje Kovařčíka, Rybár přední tyč ucpal.

Lvi se snažili, jenže je postupně začal tlačit čas a s ubývajícími silami se už ani do šancí příliš často nedostávali. Pěknou spolupráci ještě předvedli Gregorc a Džerinš, první jmenovaný krásně přihrál doprava na najetého spoluhráče, ten však ranou na zadní tyč Hrubce nepokořil. Východočeši v závěru odvolali Rybára a zkusili hru bez gólmana. Tolik potřebnou branku však vsítit nedokázali a do Slezska se vydají s dvouzápasovou ztrátou.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 1 0
Lukáš Cingel 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 1 0 1 1 0
Dominik Graňák 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0 2
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0 2
Roman Kukumberg 0 1 1 1 0
Martin Látal 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 2
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Lukáš Vopelka 0 0 0 -1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 58 26 2 24 92,31 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
V úvodu jsme hráli lepší hokej než v prvním utkání, přesto jsme inkasovali první gól. Výkon nebyl takový, jak by měl vypadat. To až od druhé třetiny, jenže jsme prohrávali 0:2. Potom jsme to honili, musím říci, že hráči zápas odmakali na sto procent. Ale sráží nás produktivita, z tlaku ve druhé a třetí třetině jsme dali jen jeden gól. A to je hrozně málo. Stačili jsme pouze zkorigovat výsledek, víc pro nás nevyplynulo. Do Třince jedeme za stavu 0:2, ale sérii chceme určitě prodloužit. Dokázali jsme, že soupeře umíme dostat pod tlak a vytvořit si šance. Věříme, že co se povedlo Třinci u nás, můžeme dokázat i my u nich.

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec):
Nás samozřejmě těší výsledek a odmakaný druhý zápas, který se nám až tak nevyvíjel jako ten první. Myslím, že to bylo zapříčiněno výkonem domácích. Tentokrát jsme byli šťastnějším týmem, ve třetí třetině jsme to zvládli dobře takticky. Hráči zblokovali spoustu střel, výborně nás podržel Šimon Hrubec. Těší nás vedení 2:0 v sérii, ale vnímám to tak, že ve třetím utkání se pojede od nuly. Nic nekončí, my k tomu takhle budeme dál přistupovat.

Fotogalerie