Zápasy
ne 8.4.2018 | Klára Petrásková

Hradec potřetí v prodloužení nerozhodl, po těsné prohře mu končí sezóna

Je konec. Sezóna 2017/18 napsala pro Hradec poslední kapitolu, v šestém semifinále se Třinci povedlo proměnit mečbol číslo tři. Opatrný začátek se na startu druhé třetiny proměnil v hradeckou aktivitu, z první branky se ale opět radovali Oceláři. Východočeši zabojovali a v přesilovce srovnali, potřetí v řadě ale nedokázali ovládnout prodloužení. Mountfield HK tak prohrál semifinálovou sérii 2:4 a v letošním ročníku Tipsport extraligy mu patří 4. místo.

Do semifinálové bitvy číslo šest poslalo hradecké trenérské trio stejnou sestavu, jaká v pátek vybojovala další prodloužení série. A to co se týká brankářského postu i složení jednotlivých obranných a útočných formací.

Poprvé v sérii Hradec neinkasoval v první třetině

Od samého začátku bylo jasné, že ani jeden z celků nechce inkasovat jako první. Jak Třinec, tak Hradec vsadili na zadní vrátka a hráči obou týmů bránili střední pásmo jako o život. V důsledku toho se útočným formacím příliš nevedlo dostávat za modrou čáru a nejčastější pokusy o usazení se v útoku vedly skrz nahození kotouče.

Nastolenému defenzívnímu stylu hry odpovídal i počet střel. V polovině třetiny byly ve statistických tabulkách zaznamenány dohromady pouze čtyři pokusy! Navzdory střeleckému půstu ale gólmani práci měli. Rybár musel dávat pozor na Douderovu tečovanou ránu od modré, při Hrubcovi stálo v závěru dvacetiminutovky i štěstí.

Látal totiž nabral neuvěřitelnou rychlost, v útočné třetině přebruslil obránce Rotha a forhendem zvedl puk na bližší tyč. Zblízka však trefil jen brankovou konstrukci a domácí si mohli oddechnout. A to rovnou dvojitě, protože chvíli po Látalově pokusu poslal puk na bránu ještě Džerinš, jenž ke své smůle trefil jen beton nic netušícího Hrubce. Úvodních dvacet minut hry se tak vůbec poprvé v sérii obešlo bez vstřeleného gólu.

Úvodní branka opět z třineckých hokejek

Do prostřední periody Hradec nastoupil ve velkém stylu. Hrál aktivně, vysoko forčekoval a svými kombinacemi okupoval třinecké obranné pásmo. Obrovskou příležitost měli Lvi v přečíslení tři na jednoho, zakončující Látal však nedokázal procpat skrz obránce Krajíčka puk do poloprázdné svatyně domácích.

Tři pokusy měl posléze Smoleňák, nedokázal ale do vymezeného prostoru dostat ani teč, ani dorážku, ani střelu z pravého kruhu. A když Východočeši pohrdli svými šancemi, radovali se na druhé straně Oceláři. Aron Chmielewski zůstal trestuhodně nehlídán před hradeckým brankovištěm a z první dokázal zvednout puk do vzdálenějšího vinglu – 1:0. V podobné pozici byl vzápětí ještě Petružálek, než však stihl zpracovat puk, už u něj byl hostující hráč.

Východočeská aktivita po inkasování lehce opadla a toho chtěli Třinečtí plně využít. Od zadního mantinelu se odrazil touš přesně na hůl Marcinka, na nějž zívala doslova prázdná brána, neposedný puk ale třinecký forvard napálil nad břevno. V závěru třetiny se také poprvé trestalo, a to dvakrát na hostující straně. První přesilovku Oceláři nevyužili, podstatnou část té druhé si přenesli do závěrečné třetiny.

Lvi srovnali a znovu poslali duel do prodloužení

Ani tentokrát ale domácí početní převahu nevyužili a pokračovalo se tak v klasickém počtu hráčů na ledě. V pohotovosti musel být Rybár, jenž nejprve čelil Ciencialově osamocené střele z mezikruží, o chvíli později likvidoval pokus Polanského. Ten se snažil proměnit Svačinův povedený bekhend, jeho ránu však dokázal hradecký gólman podržet pod betonem.

Jenže právě v této situaci Polanský ještě šťouchl do Rybárova betonu a vysloužil si pobyt na trestné lavici. Z jeho trestu ovšem uplynulo pouhých osm vteřin a Mountfield se radoval z vyrovnání. Červený posunul vyraženou střelu na Bednáře, jenž narýsoval krásnou křižnou nahrávku na Andrise Džerinše. Ten poklekl a z první trefil prázdné místo u bližší tyče, kam se Hrubec nestihl přesunout – 1:1.

Čas plynul, nervy přibývaly. Ani jedno z mužstev nechtělo být vyloučeno a defenzívním zaměřením připomínal konec třetí části začátek té první. I tak ale střelecké příležitosti k vidění byly. Smoleňák sám před bránou nedovedl sklepnout puk ze vzduchu, Látal z úhlu netrefil delší roh. Na druhé straně neuspěl z levého kruhu Dravecký, pár vteřin před sirénou zlikvidoval Rybár rybičkou Douderův pokus od modré. A tak se potřetí v řadě šlo do nastaveného času.

Hradeckou sezónu definitivně ukončil Ondřej Kovařčík

První větší příležitost měl na holi Rákos, jenž se protáhl do pozice na levém kruhu. Zkusil střelu do bližšího vinglu, Rybár ale zasáhl svým pravým ramenem včas. Z podobné pozice pálil na druhém konci kluziště i Koukal, také on ale minul. Třinečtí pak na delší dobu zamkli Východočechy do obranné třetiny, proti utaveným hráčům Mountfieldu ale gólovou ránu nevymysleli.

Aktivnější Oceláři se nakonec dočkali v 69. minutě. Špatné vyhození Lvů shrábl u mantinelu Polanský, který předložil puk do mezikruží nehlídanému Ondřeji Kovařčíkovi. Třinecký útočník si nejprve puk zpracoval a poté ho neomylně poslal do pravé šibenice – 2:1p. Slezané tak oslavili postup do boje o Masarykův pohár, Hradeckým naopak zavládl na tváři smutek. Stejně jako loni skončilo jejich tažení těsně před branami finále, také tentokrát svému soupeři podlehli 2:4 na zápasy.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 0 2
Oskars Cibulskis 0 0 0 -1 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 1 1 -1 0
Michal Dragoun 0 0 0 -1 0
Andris Džerinš 1 0 1 0 0
Dominik Graňák 0 0 0 0 2
Blaž Gregorc 0 0 0 -1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 0 -1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Martin Látal 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 0
Radek Smoleňák 0 0 0 -1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 69 33 2 31 93,94 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec):
Chci poděkovat Vaškovi za ta vřelá slova pro náš tým, velmi si jich vážím a děkuju, že série byla taková, jaká byla. Hradec nám to v posledních třech utkáních udělal extérmně těžké a opravdu jsme se museli vydat do maxima. Dnešní zápas byl z naší strany zpočátku velmi dobrý, měli jsme výborný pohyb, i když nás Hradec nepouštěl do vážnějších šancí. Potom ve druhé třetině jsme nejdřív tahali za kratší konec, se štěstím jsme to ubránili a pomohl nám gól Arona Chmielewskiho. Ten nás posadil do sedla a vytvořili jsme si spoustu příležitostí. Škoda, že nám to tam nepadlo. Po smolném vyloučení, které jsme nepřestáli, se zápas srovnal. Jsme velmi rádi, že postupujeme dál, a vážíme si situace, ve které se nacházíme. Těšíme se na finále s Kometou, která podle mě zaslouženě postoupila přes Plzeň. Bude to parádní zakončení sezony, která se pro nás vyvíjí velmi dobře.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Chci především pogratulovat Vaškovi a celému týmu Třince k postupu do finále a popřát jim hodně štěstí. Co se týče zápasu, chtěli jsme sérii ještě vrátit do Hradce a dotáhnout ji do sedmého zápasu. Domácí nastoupili velkým tlakem, což jsme očekávali a tak nějak jsme splnili svůj plán, abychom stav po první třetině udrželi nerozhodný, případně vedli. Paradoxně jsme na začátku druhé třetiny byli aktivnější a soupeře zatlačili, ale v tu chvíli jsme dostali branku na 0:1, která nás trochu vykolejila. Po naší vyrovnávací brance v přesilové hře byl zápas hodně vyrovnaný. Došel až do prodloužení, kde byli domácí šťastnější. Sérii jsme špatně začali, ať už byly důvody jakékoli. Tlačit před sebou stav 0:3 na zápasy bylo hodně těžké, ale chtěl bych ocenit hráče za jejich snahu se nevzdat a zkusit sérii otočit. Bohužel se nám to nepodařilo, takže ještě jednou gratuluji soupeři a přeju jim, aby byli úspěšní i ve finále.

Fotogalerie