Zápasy
ne 9.12.2018 | Klára Petrásková

S gradací výkonu přišly i góly. Hradec porazil Dynamo 4:1!

Závěr druhé čtvrtky nemohl pro Hradecké dopadnout lépe. Osladilo ho totiž vítězné derby! Skóre utkání sice otevřel soupeř, Lvi ale vystrkovali drápy s každou třetinou víc a víc. Stupňování obrátek naplno vyvrcholilo v poslední části. V té zasadil Mountfield do pardubické klece hned tři branky a o vítězi bylo za stavu 4:1 pro hosty rozhodnuto. Před reprezentační pauzou se tak pomyslný pohár vládců východních Čech vrátil pod Bílou věž!

Hradečtí trenéři měli vlivem rozsáhlé marodky omezené možnosti, jak poskládat sestavu, a tak se rozhodli vsadit na jistotu z minulého zápasu. Do druhého východočeského derby totiž nastoupil Mountfield v naprosto shodném složení jako proti Boleslavi.

Pardubice začaly lépe a vstřelily branku

Hokejisté ještě pomalu nestihli nasát bouřlivou atmosféru specifického souboje a pardubická střídačka už se radovala z gólu. Ve 3. minutě ujeli hráči Dynama do přečíslení dva na jednoho, v němž Machala našel z mezikruží k pravé straně si najíždějícího Denise Kusého, který umístil kotouč pod horní tyčku – 1:0.

I přes inkasovanou branku to byl ale Hradec, kdo se prezentoval aktivněji v útočném pásmu. Hamerlík musel likvidovat hned několik střel od modré spolu s dorážkami, Pardubičtí mezi hradeckými kombinacemi hledali především brejky. Jeden takový mohl využít Dušek, jeho pokus zleva ale vykopl betonem Maxwell.

Na druhé straně měl na holi srovnání Bezúch, Vopelkovu nahrávku z vrcholu pravého kruhu ale poslal vedle levé tyčky. Podobně se vedlo také pardubickému Sýkorovi, jenž zleva nenašel místo u tyče. A hradecká obrana si pořádně zapracovala také v soupeřově přesilovce v závěru třetiny. Maxwell pozorně zlikvidoval Kusého pokus z mezikruží, po další střele pomohlo hostujícímu gólmanovi i štěstí. Skokan totiž z pravé strany trefil vzdálenější tyč.

Hradečtí zvýšili tempo a v polovině třetiny vyrovnali

Mountfield vstoupil do druhé části s tím, že chce co nejrychleji dorovnat skóre. Jenže místo toho mohl o dvě branky prohrávat, protože Dynamo si ve své druhé přesilovce zápasu počínalo velice slušně. Nepříjemnou střelu měl na holi už Rolinek po nabídce Mikuše, ještě o poznání nebezpečnější situace přišly záhy.

Skokan dorážel z pravého kruhu do poloprázdné brány, Maxwell ale předvedl dobrý přehled a gymnastickým rozštěpem vyrazil puk. Po další střele už byl hradecký gólman překonán, zastoupil ho ale bek Filip Pavlík, jenž zastavil puk kousek před brankovou lajnou. Hradečtí napínavé oslabení nakonec zvládli a po jeho skončení sami poprvé v utkání udeřili.

Petr Koukal si najel do pásma středem kluziště a z vrcholu mezikruží se trefil nad lapačku přesně k tyči – 1:1. Další nadějné pokusy vyprodukovali tečující Miškář a dorážející Rákos, v obou případech však obstál Hamerlík. V závěru periodu už větší pozdvižení nepřinesla ani menší potyčka u hostující brány, ani hradecká přesilovka, v níž si paradoxně zřejmě největší šanci připsal na rameno střílející Rolinek.

Mountfield obrátil zápas třemi góly a došel si pro výhru

Na startu poslední dvacetiminutovky se hrálo čtyři na čtyři a Hradečtí využili více prostoru k tomu, aby se dostali do vedení. Matěj Chalupa se překřížil s Bičevskisem, čímž zmátl beky, a následně propasíroval kotouč mezi betony do sítě – 1:2. Lvi svůj stupňující se výkon předvedli také ve střelách Rákose a Smoleňáka, naopak ve vlastní přesilovce musel Maxwell ramenem hasit ránu Poulíčka.

Po tomto výpadu už si ale zase vzal slovo Hradec. A to konkrétně Radovan Pavlík, jenž si vybruslil na osu hřiště a mezi nohama obránce poslal puk do horní části brány – 1:3. Dynamo se nechtělo vzdát ani s dvoubrankovou ztrátou, jenže Kusý z levého kruhu trefil jen vzdálenější tyčku.

Slušnou příležitost k dalšími navýšení skóre měli hosté v dvojnásobné přesilovce, všechny pokusy ale pochytal pozorný Hamerlík. Hradečtí se už nikam nehnali a snažili se především nedělat chyby v obraně, což se jim vedlo podle představ. A při pardubické power-play navíc ještě přidal pojišťovací gól Tomáš Vincour, čímž definitivně rozhodl o vítězi derby.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Juraj Bezúch 0 1 1 1 0
Maris Bičevskis 0 0 0 1 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 1 0
Michal Dragoun 0 1 1 2 0
Dominik Graňák 0 0 0 2 0
Matěj Chalupa 1 0 1 0 0
Petr Koukal 1 0 1 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0 0
Patrik Miškář 0 0 0 1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 1 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 1 0
Radovan Pavlík 1 0 1 2 0
Daniel Rákos 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 1 1 1 0
Radek Smoleňák 0 1 1 0 4
Tomáš Vincour 1 0 1 1 0
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 2
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Brandon Maxwell 60 23 1 22 95,65 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/5411601