Zápasy mládeže
so 2.2.2019 | Martin Voltr

Skvělému Kladnu dorostenci nestačili. Dohrávali na tři obránce

Zápasové menu

Zatímco na Plzeň dorostenci třikrát vyzráli, s Kladnem už potřetí prohráli. Lídr tabulky předvedl v Hradci fantastický kombinační hokej a pro jasné vítězství 6:2 si došel výkonem od druhé třetiny, zvlášť když se Lvům postupně rozpadala defenzíva. Znovu ale slavili aspoň bonusový bod z nájezdů, a to zásluhou Jana Gaspara.

Ztracené vedení i neproměněné brejky

Mountfield ztrácel před utkáním na svého soka dva body, takže se sérií tří vítězství v zádech vyhlížel návrat do čela tabulky. Jenže Rytíři zatím v novém roce neprohráli a na jejich sebevědomí to bylo vidět. Domácí přitom už po čtyřech minutách poslal do vedení Lukáš Pajer, jenž využil akci Slafkovského a chybu soupeřových beků. Jenže za pouhých 27 sekund vyrovnal Samuel Chrenka – 1:1.

Hrál se pořádně rychlý hokej a přestože Hradečtí měli s napadáním soupeře velké potíže, sami se dostali do větších šancí. Před prázdnou klecí netrefil puk Matěj Novotný, gólovky pak neproměnili Adam Jirků ani Matyáš Budina. Brankář Mario Žalčík zase musel podržet nerozhodný stav těsně před sirénou proti Ondřeji Hrabíkovi.

Rytíři potrestali chyby a šli do trháku

Na kladenskou stranu nasměroval vývoj zápasu začátek druhé třetiny. Hradečtí zadáci před brankou osudově chybovali a Adam Sojka už po 17 sekundách přilepil puk pod břevno. Hosté pak navíc využili přesilovku, a to už po deseti sekundách, kdy Michal Koštoval šťastně odrazil puk o Žalčíka do sítě – 1:3.

Když Mountfield ve vlastní převaze neuspěl, Středočeši přebírali hru postupně víc a víc do svých rukou. Obranu několikrát rozebrali a při možnostech Alschera, Koštovala či Pavla Bareše mohli domácí děkovat Žalčíkovi. Na druhé straně rozduněl tyčku Lukáš Souček, potom jeho tým nepotrestal dvě vyloučení Kladna za zbytečné protesty proti rozhodčím. A to byla velká škoda.

Zdecimovaná sestava se Žalčíkem statečně odolávala

Ve třetí části totiž Rytíři nenechali vůbec nikoho na pochybách, jak zápas dopadne. Tedy vyjma hrubky, kterou v úvodních sekundách nepotrestal Budina. Po čtyřech minutách proměnil Matyáš Šapovaliv samostatný únik, potom Štěpán Šilhavý slavil z dorážky svůj první extraligový gól – 1:5.

Hradecká obrana už nestačila. Po první třetině totiž opustil hru zraněný Marek Pelda, po druhé se k němu „přidal“ Šimon Táborský a trenérům zbyli jen čtyři beci. I proto podruhé využil přesilovku Jiří Ticháček, obranný tahoun reprezentační šestnáctky. Další domácí faul nicméně vedl k trefě na druhé straně, přečíslení s Benešem využil Matyáš Budina a z několikáté gólovky se konečně dočkal – 2:6.

Další korekce už nepřišly, bez skvělých zákroků Žalčíka by naopak výsledek vypadal ještě o dost hůř. Lvi totiž dohrávali ve čtyřech poté, co Matěj Havlíček tvrdě narazil na mantinel Lukáše Sýkoru a s větším trestem zamířil do kabin. Ve finiši tak zůstali ve hře už jen tři obránci! Hosté předváděli naprosto špičkový kombinační hokej a potvrdili, proč jsou aktuálně nejlepším týmem v republice.

Potřetí proti Kladnu aspoň za bod

Za dané situace mohl Mountfield pomýšlet už jen na bonusový bod. V prodloužení obětavě ubránil další oslabení a nájezdy přece jenom vyhrál, byť musel dvakrát dotahovat. Na trefu Sojky odpověděl Lukáš Pajer, na úžasné kličky Ticháčka podobným stylem Juraj Slafkovský. No a v páté sérii rozhodl forhendovou kličkou Jan Gaspar.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beneš 0 1 1 -2 0
Jan Boukal 0 0 0 0 0
Matyáš Budina 1 0 1 -2 4
Jan Gaspar 1 0 1 -1 0
Matěj Giesl 0 0 0 -1 0
Matěj Havlíček 0 0 0 -1 27
Jakub Jerman 0 0 0 0 0
Adam Jirků 0 0 0 -2 0
Matěj Novotný 0 0 0 1 2
Lukáš Pajer 1 0 1 1 0
Marek Pelda 0 0 0 0 0
Jakub Řehák 0 0 0 -2 0
Juraj Slafkovský 0 1 1 0 6
Lukáš Souček 0 0 0 -1 0
Šimon Táborský 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Mario Žalčík 65 35 6 29 82,86 0 0

Ohlasy k utkání