Zápasy mládeže
so 9.3.2019 | Ondřej Belák, Klára Petrásková

Přetahovaná s Libercem pro Hradec, dorost slavil v nastavení

Zápasové menu

Pořádnou zápletku si pro diváky připravili dorostenci Liberce a Hradce. Po celý zápas se totiž přetahovali o skóre, nepřestali ani v závěrečných minutách třetí třetiny! Za nervy drásajícího stavu 3:3 pokročil duel do prodloužení, v němž konečně přišlo rozlousknutí. A šťastné pro Hradec! Díky dvěma bodům je navíc už kolo před koncem nadstavby jasné, že ve čtvrtfinále narazí Lvi na pražskou Spartu.

Hradec začal lépe a dostal se do vedení

Úvodní část se Libereckým herně vůbec nevydařila. Především směrem do defenzívy nebyl výkon zdaleka ideální, nebylo tedy divu, že skóre otevřeli hosté. Jakub Jerman dobře vystřelil od modré čáry, gólman domácích toho moc neviděl a kapituloval – 0:1. Po první brance se otevřela stavidla a na obou stranách bylo k vidění mnoho příležitostí.

Za Severočechy významně zahrozil Vojtěch Polák, sám před Tichým ovšem zamířil jen do jeho rukavice. Na druhé straně hleděli tváří v tvář Francovi Jirků s Pajerem. Prvního jmenovaného vychytal gólman pomocí betonu, další vystřelil při úprku nepřesně. O pár minut později ho nepřekonal ani Souček, jenž v úniku nedovedl do úspěšného konce svůj bekhendový blafák. Posléze si Lukáš Franc vybral slabší moment, stáli při něm ale všichni svatí. Havlíčkovo nahození z poloviny hřiště se odráželo mezi jeho lapačkou a břevnem, puk se však za čáru těsně nedostal.

Liberec obrátil stav, Lvi však stihli srovnat

Horní tyčka zachránila domácí celek také na startu další periody, když se Hradec v oslabení dostal do přečíslení a Beneš sám před Francem opět zacinkal na jeho pokladnici. Ještě ve stejné početní výhodě však nakonec bylo vyrovnáno. David Putz vyčkával s kotoučem u hole na levém kruhu, až si jej připravil k přesné ráně pod Tichého lapačku – 1:1.

Na ledě se začínal projevovat důrazný proslov, který vedl trenér Richard Lobo o přestávce. Tygři hráli pohledný hokej a byli odměněni senzačním gólem Jakuba Hujera. Šikovný útočník nabral na obranné modré čáře rychlost, neskutečně se protáhl za záda všech a už mířil zcela sám proti brankáři. Toho si rozhýbal a bekhendem jednoduše zasunul černou gumu za čáru – 2:1. Mountfield se však ennechal zaskočit a odpověděl ještě před pauzou, když touš za čáru procedil důrazný Matěj Giesl – 2:2.

Přetahovaná o skóre pokračovala až do sirény

V úvodu třetí dvacetiminutovky Jakub Hujer pro změnu zachyboval při rozehrávce a hosté měli velkou příležitost, Matěj Beneš však znovu trefil jenom tyč. Ve Svijanské aréně to už bylo trošku jako na zvonkohře, konstrukce branky totiž zachránila France také proti projektilu Šimona Marhy z mezikruží. Hradečtí jen nevěřícně hleděli ke stropu haly.

Odpor Lukáše France a jeho klece se Východočechům podařilo zlomit v 58. minutě. Tygři nedokázali odpálit černou gumu ven ze svého pásma, Šimon Táborský ji posunul před bránu na osamoceného Matyáše Budinu, a ten zachoval chladnou hlavu – 2:3. Zdálo se, že by to mohla být pro hosty vítězná trefa, nicméně Liberečtí okamžitě sáhli k odvolání gólmana a Martin Böhm skrytou střelou od modré čáry zaskočil hostujícího strážce svatyně, který skoro nic neviděl – 3:3.

Mountfield rozsekl výsledek v prodloužení

Na pořadu dne byl tedy nastavený čas. Oba celky nejprve zahodily tutovky, ovšem bekhendová střela Šimona Marhy už znamenala rozuzlení, Francovi totiž sklouzla přes beton až za čáru – 2:3. Dvěma body si Hradec zajistil konečnou 2. příčku v nadstavbové skupině už kolo před koncem druhé části sezóny tak zná svého prvního soupeře do play off – celek HC Sparta Praha.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beneš 0 2 2 0 0
Jan Boukal 0 0 0 0 0
David Brožek 0 0 0 -1 0
Matyáš Budina 1 0 1 1 0
Matěj Giesl 1 0 1 2 2
Matěj Havlíček 0 0 0 1 0
Jakub Jerman 1 0 1 1 0
Adam Jirků 0 2 2 1 0
Šimon Marha 1 1 2 2 0
Matěj Novotný 0 0 0 0 0
Lukáš Pajer 0 0 0 0 2
Matěj Pinkas 0 0 0 1 0
Jakub Řehák 0 0 0 0 0
Juraj Slafkovský 0 0 0 0 2
Lukáš Souček 0 0 0 0 0
Šimon Táborský 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Tichý 62 39 3 36 92,31 1 0

Ohlasy k utkání