Zápasy mládeže
so 30.3.2019 | Klára Petrásková | Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Studená sprcha v závěru. Dorost podlehl Kometě, zahraje si o bronz

Zápasové menu

Tahle prohra hodně bolí. Hradečtí byli po většinu zápasu gólově napřed, třikrát vedli o dva góly, nakonec ale přece smutní. Kometa totiž zabrala ve třetí třetině a obrat dokonala dvě vteřiny před třetí sirénou. Lvi už na ztrátu 5:6 neměli čas zareagovat a museli skousnout hořkou porážku. Mistrovství ale nekončí, už zítra si Mountfield zahraje alespoň o bronzové medaile!

Hradec parádně začal, Kometě na srovnání stačilo 11 vteřin

Východočeši vstoupili do semifinále parádně, už ve 3. minutě totiž vedli! A to zásluhou Matěje Giesla, který z pravé strany zavěsil přesně pod horní tyč – 0:1. Hrálo se ve vysokém tempu, obě mužstva se směrem dopředu i dozadu snažila předvést to nejlepší ze svého repertoáru. Jakub Kos takhle díky precizní nahrávce na modrou pláchl do samostatného úniku, jeho pokus ale Jakub Tichý vyrazil mimo. Velmi blízko byl záhy také Ivo Sedláček, jeho rána se ale pro změnu otřela o tyčku. V 8. minutě také došlo ke změně v brněnském brankovišti, místo Michaela Schnattingera nastoupil Ondřej Bizoň.

Hradečtí ustáli brněnské dotírání za vyrovnáním a ve 13. minutě udeřili znovu. Matěj Giesl sice nastřelil z levého kruhu brankovou konstrukci, z druhé vlny ale kotouč dojel Matěj Beneš. Ten se s ním nepáral a rychle ho uklidil do sítě – 0:2. Východočeši se nechali dvoubrankovým náskokem možná trochu ukolébat, možná Brnu v aktivitě pomohla početní výhoda.

A přestože přesilovku Brněnští ještě nevyužili, v poslední minutě nadělili Mountfieldu nemilý dárek do šatny. Během 11 vteřin totiž smazali rozdíl ve skóre a od druhé části se začínalo nanovo. Nejprve předvedl individuální háčkovanou se zakončením na bližší tyč Jakub Brabenec, hned po buly si útočníci Brna přiťukli puk na osu hřiště a Eduard Šalé srovnal na 2:2.

Další divoká třetina přinesla tři branky

Prostřední část nepřinesla o nic méně nervů než ta úvodní. Hned na jejím začátku měli totiž Brněnští k dispozici přesilovku a kotouč se nejednou nebezpečně kutálel kolem Tichého svatyně. Chvíle v oslabení ale Hradec ustál a ve vyrovnaném počtu zase vystrčil růžky směrem dopředu. Šimon Marha obdržel puk do pozice sám před gólmanem, Ondřej Bizoň mu však zabránil v zakončení svou holí.

A následně přišly dvě minuty slávy Juraje Slafkovského. Východočeský forvard se totiž právě v tomto časovém rozmezí trefil hned dvakrát a vrátil Lvům ztracený náskok. Nejdřív využil prostoru na pravé straně a trefil se ke vzdálenější tyči, chvíli nato zase sebral v mezikruží vyražený kotouč a z otočky jej umístil rovněž k brankové konstrukci – 2:4.

Jenže Kometě se hradecké dvoubrankové vedení nelíbilo, a tak bleskově zareagovala. Její hráči ujeli do úniku dva na jednoho a Jakub Kos pěkně vymetl levý horní růžek – 3:4. Hokej v závěru druhé části působil poněkud neučesaně, trenéři na obou střídačkách zažili horké chvilky. Jejich svěřenci totiž létali na ledě z jednoho konce na druhý a gólmani řešili nejednu nebezpečnou situaci, do druhé sirény už se ale ani jedna ze sítí nevlnila.

Hradecké naděje na finále pohřbilo Brno 2 vteřiny před sirénou

Vysoké tempo hokeje pokračovalo i po přestávce. Ze hry uplynulo jeden a půl minuty a Lvi zvedali ruce nad hlavu popáté. Marek Pelda využil dvojnásobné clony před brankářem a od modré propálil všechno živé i neživé, co mu stálo v cestě – 3:5. Další branku mohl poté přidat Juraj Slafkovský, z vrcholu kruhu ale napálil jen gólmanovu náruč.

A tak se radovali hokejisté na druhé straně. Jakub Kos sebral podruhé v utkání puk a znovu dostal Kometu na dostřel jednoho gólu – 4:5. Následovala série přesilovek a oslabení, Jakub Tichý si v ní připsal důležité zákroky. Křižnou ránu vyrazil pravým betonem a vychytal také osamoceného Patrika Fajmona.

Jenže pak přišel trochu sporný brněnský samostatný únik co se ofsajdu týká a po zákroku hradeckého hráče bylo nařízeno trestné střílení. To využil Stanislav Svozil přesně mířenou střelou – 5:5. V nervy drásajícím závěru ubránili Východočeši dvě početní nevýhody a klání pomalu spělo k prodloužení, dvě vteřiny před sirénou ale přišel blesk z čistého nebe. Stanislav Svozil procpal puk do brány kolem pravé tyče a hradečtí už neměli šanci zareagovat. Po prohře 5:6 museli strávit hořkou pilulku, je třeba ale smolnou prohru hodit za záda. Už v neděli je totiž v 11:30 na programu bitva o bronz!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beneš 1 1 2 0 0
Jan Boukal 0 1 1 2 0
Matyáš Budina 0 1 1 -1 0
Jan Gaspar 0 0 0 -1 0
Matěj Giesl 1 1 2 1 2
Matěj Havlíček 0 0 0 -2 0
Jakub Jerman 0 0 0 0 2
Adam Jirků 0 1 1 0 0
Šimon Marha 0 1 1 0 0
Matěj Novotný 0 0 0 0 0
Lukáš Pajer 0 1 1 1 2
Marek Pelda 1 0 1 1 0
Matěj Pinkas 0 0 0 1 2
Juraj Slafkovský 2 0 2 0 0
Šimon Táborský 0 1 1 -2 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Tichý 60 46 6 40 86,96 0 0

Ohlasy k utkání