Zápasy
ne 24.11.2019 | Petr Šatalík

Vítězství! Hradec přeťal černou šňůru a porazil Litvínov 6:2

Série pěti extraligových porážek je zlomena! Východočeši po dlouhé době zabrali a v ČPP Aréně porazili Litvínov. Za vítězstvím vykročili už v prvním dějství, kdy je do vedení poslal šťastný odraz po střele Pilaře. Druhá třetina vyšla Královéhradeckým náramně, vyhráli ji 3:1 a ačkoliv v závěrečné dvacetiminutovce inkasovali, přesvědčivě dovedli zápas do zdárného konce a udrželi pod Bílou věží důležité body.

Trenéři Mountfieldu změnili oproti utkání s Kometou složení útočných formací, obrana naopak zůstala nedotknuta a rovněž Marek Mazanec setrval mezi třemi tyčemi. Personální transfer proběhl pouze jeden. Místo Kevina Klímy nastoupil v dresu Lvů Michal Dragoun.

Hradec si vybudoval nejtěsnější možný náskok

Duel Vervy se Lvy odstartoval faulem Hübla, po němž hráli Východočeši první přesilovku. Více šancí si v ní však vypracoval Litvínov, Jarůšek si najel na pravou stranu, ale svými dvěma pokusy Mazance na přední tyči nepřekvapil. Severočeši byli na začátku utkání aktivnější, Jánošík nejprve vypálil od modré a o chvíli později bekhendem zasouval zpoza brány, gólman Lvů však byl na ledě včas.

Hradec zahrozil až téměř v polovině prvního dějství, Vopelka přihrál z levého mantinelu na vrchol kruhů, odkud zajímavě vypálil Cingel. Jeho přízemní pokus však Honzík betony bez potíží zlikvidoval. V čase 11:03 Východočeši otevřeli skóre. Radek Pilař dostal nabito na pravou stranu k modré čáře, vypálil a po nenápadné teči v předbrankovém prostoru se puk ocitl v síti – 1:0. Mladý útočník zaskakující na pozici beka si tak připsal první bod v extralize. Lvy branka nakopla, Smoleňák zakončoval další akci ranou z bezprostřední blízkosti, ale brankář Vervy měl betony na zemi včas.

S šancemi se najednou roztrhl pytel a poté, co Litvínov nevyužil ty své, zahrozil znovu Mountfield. Jergl se v situaci dva na jednoho rozhodl vzít odpovědnost na sebe, z pravého kruhu vypálil, jenže Honzík předvedl ukázkový semafor. O chvilku později se před klecí Vervy ocitl sám Rákos, ale jeho rychlé zakončení zlikvidoval brankář Severočechů po rychlém přesunu vyrážečkou. Když v samém závěru promáchl Jergl odraženou střelu Zámorského, vedli Lvi po dvaceti minutách 1:0.

Mountfield předvedl parádní dějství a ztrojnásobil náskok

Do druhé třetiny vtrhl jako hurikán Radek Smoleňák, jenž po šesti vteřinách pláchl obraně Vervy a ukázkovým bekhendovým blafákem pokořil Honzíka – 2:0. Hradec tak konečně využil přesilovou hru. Bleskový gól vnesl vítr do plachet Východočechům, kteří si vytvářeli další šance a v celé periodě dominovali. Vopelka z prostoru mezi kruhy jen těsně minul pravou tyč svatyně Vervy. Na druhé straně mohl zahrozit Jarůšek, jenže jeho pokusu z levého kruhu chyběl asi metr přesnosti.

Lvi pak v jediném střídání sevřeli svého soupeře jako v kleštích a vytvořili si několik obrovských příležitostí. Smoleňák však z mezikruží trefil jen gólmana Severočechů a Filip Pavlík ranou z podobného prostoru napálil tyč. Defenzíva Litvínova ustála několik skrumáží a dorážek ve svém brankovišti a když se puk dostal na zakázané uvolnění, vybral si trenér Šlégr oddychový čas. Krátce po polovině základní hrací doby vedl Hradec už 3:0. Smoleňákovu ránu Honzík vyrazil před sebe, obrana Vervy ji ale naservírovala Lukáši Cingelovi, který se rychle otočil a z mezikruží trefil bližší horní růžek.

O dvě minuty později vyrobila defenzíva Litvínova další chybu a sám na Honzíka jel Matěj Chalupa. Brankáře Severočechů prostřelil ranou mezi betony a mohl jet slavit – 4:0. Duel následně opepřila bitka střelce posledního gólu Lvů s Jánošíkem, po níž obránce Vervy vyfasoval osobní desetiminutový trest. Minutu před druhou sirénou Chemici snížili, vyražený pokus Pavelky vrátil střelou z pravé strany do sítě František Lukeš. Světelná tabule tak po dvou dějstvích hlásila stav 4:1.

Lvi hlídali náskok až do závěrečného hvizdu

I do třetí části vstoupili Lvi aktivně a Honzík musel hrudí srazit a následně zalehnout střelu Rákose z mezikruží. Na druhé straně vypálil krátce po vhazování Lukeš a Mazanec musel vystrčit vyrážečku, aby poslal kotouč do rohu hrací plochy. Defenzíva Vervy následně zapomněla na Perreta, jenž jel sám na bránu soupeře, jenže ranou k pravé tyči jen nechal vyniknout lapačku brankáře Severočechů.

V utkání pak poprvé nastala delší fáze bez větších šancí. Hradec si začal více hlídat zadní vrátka a Litvínov se jen těžko dostával do střeleckých pozic, ze kterých by Mazance vážněji ohrozil. Východočeši pak zahrozili sami když Jergl šikovně nahazoval před bránu, kde svedl Červený osobní souboj Baránkem, jehož ale přetlačit nedokázal a puk tak do sítě nedotlačil.

Verva osm minut před koncem základní hrací doby utkání zdramatizovala. Viktor Hübl dostal puk na vrchol pravého kruhu a nechytatelnou ranou o břevno snížil na 2:4 z pohledu Litvínova. Severočeši si v závěru vytvořili tlak a sužovali hradeckou obranu, která však v čele s Mazancem odolala. Když Chemici odvolali gólmana, pečetil výhru Lvů ranou do prázdné klece Tomáš Vincour. Východočeši však hráli až do konce a tak jejich výhru potvrdil ještě další brankou Daniel Rákos, jenž překvapil Honzíka ranou přes beka. Nejdůležitější však byla samotná výhra po pěti extraligových porážkách a zisk cenných bodů.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Cingel 1 1 2 3 0
Rudolf Červený 0 1 1 1 0
Michal Dragoun 0 2 2 2 0
Matěj Chalupa 1 0 1 2 4
Aleš Jergl 0 0 0 -1 4
Petr Koukal 0 0 0 0 2
Tomáš Linhart 0 0 0 2 0
Richard Nedomlel 0 0 0 2 0
Radovan Pavlík 0 1 1 1 0
Filip Pavlík 0 0 0 2 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 0
Radek Pilař 1 0 1 0 0
Daniel Rákos 1 0 1 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 1 1 2 3 0
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Tomáš Vincour 1 0 1 1 0
Lukáš Vopelka 0 0 0 1 14
Petr Zámorský 0 3 3 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 25 2 23 92,00 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6044747