Zápasy
čt 26.12.2019 | Daniel Krátký, Jan Brůna | Foto: Jan Jedlička / HC Dynamo Pardubice

Sváteční derby pro Hradec! Lvi v Pardubicích zvítězili 4:1

Na svatého Štěpána to hráčům Mountfieldu HK vyšlo! Po bezbrankové první třetině sedla Hradeckým skvěle především prostřední perioda, ve které odskočili na vedení 2:0. Dynamo se ve třetí části sice prosadilo, hosté ale přidali další dvě branky a po čtyřech ligových neúspěších se mohli konečně radovat z výhry. Naopak Pardubice padly počtvrté v řadě.

Do východočeského derby vstoupili Lvi v brance opět s Markem Mazancem. V centru třetího útoku nechyběla ani nová akvizice z brněnské Komety – Jakub Lev. Po zranění se navíc vrátili Richard Nedomlel a Jordann Perret, naopak mimo sestavu zůstali Adam Kubík, Patrik Miškář a kvůli zranění Rudolf Červený.

První třetina branku nenabídla, Jakub Lev se uvedl velkou šancí

Hradečtí hokejisté na svého soupeře již od začátku vletěli, jenže jejich střelecké pokusy mířily mimo branku Ondřeje Kacetla. Hned ve druhé minutě však přišla pro aktéry utkání menší vynucená pauza – bylo třeba opravit plexisklo mezi střídačkami. První velkou šanci měl na holi Aleš Jergl, jehož zpoza branky našel ve výborné pozici Petr Koukal. Kroměřížský rodák však netrefil ideálně touš a nechal vyniknout pardubického brankáře.

Marek Mazanec na druhé straně musel na vážnější zákrok čekat do sedmé minuty, ale i tak si poradil. Na druhé straně se na brankovišti do velké šance protlačil novic v sestavě Mountfieldu Jakub Lev, ale ani jeho pokus za zády domácího gólmana neskončil. Hradec byl v první desetiminutovce rozhodně aktivnějším týmem.

Ve druhé polovině prvního dějství se však průběh hry poměrně vyrovnal, oba celky hrozily zejména z kontrů. Po jednom z nich se musel zaskvět hradecký Marek Mazanec, když pravým ramenem reflexivně vytáhl střelu Jana Mandáta po přečíslení. A když půl minuty před koncem neuspěl před pardubickou brankou osamocený Petr Koukal, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Lvi přežili nápor, následně dvakrát udeřili

Do prostřední dvacetiminutovky vstoupilo Dynamo obrovským tlakem, když svého soupeře zmáčklo do obranného pásma na více jak dvě minuty. Během toho stihl obrovskou šanci na brankovišti spálit pardubický Denis Kindl, jehož bekhendový blafák skončil na boční síti. I nadále bylo Dynamo aktivnějším mužstvem, jenže ve výborné formě chytající Marek Mazanec si se všemi pokusy domácích poradil.

Hokejisté Mountfieldu nápor svého soka přežili a následně udeřili. Matej Paulovič dostal kotouč od Radka Pilaře a projel obranným pásmem Dynama jako nůž máslem, vystřelil a následně dorazil svou střelu až za záda pardubického Kacetla – 0:1! Pardubičtí byli i nadále aktivnější, ale velké šance měli Lvi. Tu největší měla dvojice Jakub Lev – Kevin Klíma. Novic v hradecké sestavě našel při přečíslení dvou proti jednomu krásně druhého jmenovaného, ten však nedokázal překonat již ležícího brankáře.

Závěr druhého dějství vůbec patřil hostům, kteří svého soupeře několikrát zatlačili do svého pásma. Po tlaku první formace a dobré práci Matěje Chalupy se puku zmocnil kapitán Radek Smoleňák, jenž objel kasu a přihrávkou mezi kruhy našel zcela nehlídaného Lukáše Cingela. Ten se střelou z voleje prosadil do horní části branky Ondřeje Kacetla – 0:2!

Třetí třetina přinesla rozuzlení, derby pro Hradec

Do závěrečné periody vstoupila obě mužstva poměrně neurovnanými výkony. O trochu aktivnější byl ale Hradec, který si vybojoval přesilovou hru. V té sice neuspěl, ale chvilku po ní ano! Sami na branku se hnali Aleš Jergl s Michalem Dragounem, kterému před prázdnou branku předložil krásnou přihrávku první jmenovaný – 0:3. Po gólu byli domácí jako zkoprnělí, do dalšího útoku se hnal kapitán Smoleňák, jehož ve středním pásmu sestřelil Tomáš Voráček, za což vyfasoval od sudích 2+10 za úder do oblasti hlavy a krku.

Následnou přesilovku ale hosté nevyužili. Hned po jejím skončení se sám na branku hnal Martin Látal, jehož střelu bekhendem ale Marek Mazanec vychytal. Hradecký brankář však nestačil na střelu příklepem kapitána Jana Koláře v čase 50:14 – 1:3. A domácí, které polila živá voda v podobě gólu, byli najednou všude, hradecký Mazanec se musel pořádně ohánět.

Závěrečnou pětiminutovku ještě okořenila potyčka Zdeňka Čápa s Janem Mandátem, po které se hrálo čtyři na čtyři. V tomto počtu měl velkou příležitost Matěj Chalupa, ale odraženým kotoučem byl tak překvapen, že pouze vyzkoušel Kacetlovu výstroj. Domácí ještě zkoušeli hru bez brankáře, kterou však potrestal Jordann Perret, jenž stanovil konečné skóre 4:1 ve prospěch Mountfieldu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 2 0
Lukáš Cingel 1 0 1 0 2
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 2
Michal Dragoun 1 1 2 1 0
Matěj Chalupa 0 1 1 0 0
Aleš Jergl 0 1 1 1 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 1 0
Jakub Lev 0 1 1 1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 1 0
Matej Paulovič 1 0 1 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 2
Jordann Perret 1 0 1 1 0
Radek Pilař 0 1 1 2 0
Mislav Rosandič 0 0 0 1 0
Radek Smoleňák 0 1 1 2 0
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 18 1 17 94,44 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/6097561