Zápasy
út 25.2.2020 | Anna Marie Kokrhounová | Foto: HC Verva Litvínov

Černá série je u konce! Lvi otočili zápas v Litvínově a vyhráli 3:2

Dohrávka 34. kola se Hradeckým povedla náramně. Páteční prohru proti Litvínovu hodili za hlavu a ačkoliv proti stejnému soupeři prohrávali už 0:2, díky skvěle odehraným druhým třiceti minutám zápas otočili a dovedli do vítězného konce. Po čtyřech neúspěších si tak znovu připsali tři body a svým posunem na sedmou příčku upevnili postavení v desítce.

I přes nedělní neúspěch proti Mladé Boleslavi do sestavy trenéři nezasahovali a Lvi tak do zápasu naskočili v totožném složení jako ve městě automobilů.

Střelecky vyrovnaná třetina gólově pro Litvínov

Již od úvodního vhazování byli Východočeši směrem dopředu aktivní, to samé se však dalo říci i o Litvínovských a hra se přesouvala ze strany na stranu. Poslední vzájemný duel měly oba týmy stále v živé paměti, menší potyčka tak na sebe nenechala dlouho čekat a poslala hráče na obou stranách na trestnou lavici. Při hře čtyři na čtyři si zajímavou šanci připsali domácí. Jarůšek dobruslil až za svatyni Mountfieldu a nahrával skvěle postavenému Františku Gerhátovi do mezikruží. Ten však trefil pouze připraveného Mazance.

Hra byla vyrovnaná, bruslivost Hradeckých ale Litvínovu příliš nesedla a po faulu na Petra Koukala tak čelil početní výhodě hostujícího celku. Tu Hradec využít nedokázal, čehož musel hned v 9. minutě hořce litovat. Verva sehrála skvělé přečíslení dva na jednoho a ačkoliv první střelu Tomáše Pospíšila vyrazil Mazanec betonem, druhý pokus litvínovského útočníka už zamířil do odkryté branky Mountfieldu – 1:0.

Hosté se snažili na obdrženou branku reagovat, dobré pasáže v útočném pásmu byly ale k vidění na obou stranách. Mazanec si ve své kleci mohl odpočinout až ve chvíli, kdy se Litvínov provinil dalším faulem. Ani jeho protějšek však neměl v brance mnoho práce, neboť ani tato hradecká přesilovka nebyla příliš nebezpečná. V závěru třetiny se hra znovu přesunula před svatyni Východočechů, domácím se ale už skórovat nepodařilo a po zaznění sirény tak odcházeli do šatny s nejtěsnějším možným vedením.

Hradec se herně zvedl a zaslouženě vyrovnal

Hned na začátku prostřední periody vlétli Lvi do útočné třetiny a Kevin Klíma mohl vsítit vyrovnávací gól. Z otočky na brankovišti sice překonal Januse mezi betony, puk však následně lízl pouze vnější část brankové konstrukce Litvínova. Poprvé si přesilovku zahrála také Verva, která ji na rozdíl od Hradce bleskově využila. Skvěle sehranou akci zakončil střelou z předbrankového prostoru František Lukeš, jehož pokus Mazanec ještě dokázal vyrazit, avšak kotouč se následně nešťastně odrazil od Nedomlelovy brusle až do branky – 2:0.

Dvougólové vedení udrželi Litvínovští pouze necelých pět minut, pak už se v zápase radovali poprvé Lvi. Kevin Klíma využil čtvrtou hradeckou přesilovku, když svou střelu z pravého kruhu umístil přesně k bližší tyčce litvínovské svatyně – 2:1. Hradec si v následných minutách připsal několik zajímavých šanci, vylámal si však zuby na skvěle pracující obraně domácích. Nejdříve se nedokázal prosadit ve skrumáži před Janusem, následně na domácí branku slibně ujížděl Radovan Pavlík, byl však odstaven dobrým defenzivním zákrokem Viktora Hübla.

Závěr třetiny patřil Mountfieldu. Ačkoliv hrál oslabení, během dvou minut bylo více šancí k vidění na jeho straně. V této části hry svůj tým výrazně podržel Jaroslav Janus, který skvěle vychytal Koukalův pokus mezi betony. Důležitý zákrok předvedl na druhé straně Radim Šalda a zastavil na brankovišti puk pomalu mířící do branky. Třicet sekund před koncem třetiny se tak Lvi mohli radovat z vyrovnání. Janus vyrazil střelu Filipa Pavlíka pouze před sebe, kde se k puku dostal Radek Smoleňák a dostrkal ho až do odkryté klece – 2:2.

Smoleňák druhým gólem večera dokonal obrat

I do třetí dvacetiminutovky Hradečtí naskočili aktivně a snažili se strhnout vývoj utkání na svou stranu. Domácí však tempu bleskově uvykli a ohrozili Marka Mazance několika nebezpečnými střelami. Hra se tak znovu přesouvala ze strany na stranu a oba týmy ještě bojovaly o plný bodový zisk. K tomu se ve 46. minutě přiblížili Východočeši. Krátce po buly vypálil Šalda, jehož prudkou ránu Janus neudržel v lapačce a Radek Smoleňák kotouč dorazil do prázdné klece – 2:3.

Krátce po vstřeleném gólu přišla pro Hradec komplikace v podobě početní výhody Severočechů. Ta se jim však vůbec nepovedla a během dvou minut strávili v obranné třetině Mountfieldu pouze minimum času. Východočeši svou disciplínu však nezlepšili a šli znovu do čtyř. Tentokrát se Verva už usadila před Mazancem, tečovaná střela Viktora Hübla ale naštěstí pro Hradec letěla mimo Mazancovu klec.

Hradec se nestahoval do obranné ulity a ještě se snažil své vedení navýšit. Naopak na hokejkách Litvínova přibývala nervozita a bublaly emoce – Patrick Kudla vyfasoval osobní trest za nesportovní chování, když vyzýval na bitku hradeckého kapitána. V závěru třetiny se domácím nedařilo dostat Lvy pod kýžený tlak, Východočeši navíc hru úspěšně drželi daleko od své branky. Minutu před koncem to Litvínovští zkusili ještě bez brankáře, vyrovnat však už nedokázali. Hradec tak vyhrál poprvé po čtyřech zápasech a díky třem bodům se v tabulce posunul na sedmé místo.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 2
Lukáš Cingel 0 0 0 1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 2
Oscar Eklund 0 1 1 0 2
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 1 0 1 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 1 0
Filip Pavlík 0 1 1 1 0
Radovan Pavlík 0 1 1 1 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 2 0 2 1 0
Radim Šalda 0 1 1 0 0
Petr Šidlík 0 0 0 0 2
Lukáš Žejdl 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 26 2 24 92,31 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/6203698