Zápasy
st 12.2.2020 | Daniel Krátký | Foto: Juliana Zash / HC Sparta Praha

Skvělý obrat řídil Kevin Klíma. Hradec porazil Spartu 3:2!

Skvělá práce! Mountfield HK odehrál po reprezentační pauze první ze tří po sobě jdoucích duelů na ledě soupeřů. A výsledkově se mu povedl na jedničku. Proti Spartě se Lvům v první třetině sice úplně nedařilo, ve té druhé však díky dvěma brankám skóre otočili. Na startu závěrečné dvacetiminutovky navíc přidal Kevin Klíma svůj druhý gól a zvýšil na 3:1. Domácí se zmohli pouze na snížení, ostatní pokusy dokázala hradecká defenzíva v čele se Štěpánem Lukešem zastavit. Díky tomu si Hradec odvezl na východ Čech ohromně důležité body.

Oproti poslednímu hradeckému zápasu, kterým bylo finále CHL, se do sestavy vrátili obránci Oscar Eklund s Petrem Šidlíkem a útočníci Lukáš Žejdl a Jakub Orsava. Nejvýraznější změnou na soupisce však rozhodně byla pozice brankáře. Marek Mazanec kvůli nemoci nebyl připraven, a tak dostal příležitost Štěpán Lukeš. Záda mu kryl Tomáš Sajdl z juniorky.

Úvodních dvacet minut patřilo Spartě

Začátek zápasu byl od obou mužstev poměrně opatrný, osmidenní zápasová pauza byla znát. Větší možnosti však měla Sparta. Při prvních dvou z nich pražští střelci ještě neuspěli, ale následně našel z levé strany Matúš Sukeľ před brankou úplně volného Michala Řepíka, který propasíroval touš do brány – 1:0. Inkasovaný gól hradecké hráče paradoxně dostal trochu do zápasu, protože ti se ihned snažili o vyrovnání. Dobrým pohybem se o první větší tlak postarala třetí formace Petra Koukala, leč bez úspěchu.

I přes chvilkový tlak Lvů byla mnohem aktivnějším a nebezpečnějším týmem Sparta, velkou příležitost k navýšení skóre měl na holi střelec první branky Michal Řepík, ten ale v ideální pozici nedokázal zpracovat přihrávku, a tak tým z hlavního města vedl i nadále pouze o jednu branku. O vyrovnání se mohl postarat Petr Zámorský. Hradecká čtyřiadvacítka totiž v první přesilové svým nahozením orazítkovala masku brankáře Machovského.

První dvacetiminutovka vůbec herně patřila domácím, kteří byli rozhodně mnohem nebezpečnějším a rozhodně lepším týmem na hrací ploše, což vlastně v závěru potvrdil svým střeleckým pokusem David Dvořáček, jenž orazítkoval tyč Lukešovy svatyně. Lvi v úvodní periodě rozhodně tahali za kratší konec a za jednobrankové manko mohli být rozhodně velmi rádi.

Lvi otočili skóre díky třetímu útoku

Hned na startu druhé třetiny byl faulován Petr Koukal, provinilec Jiří Smejkal byl vyloučen na pět minut a do konce utkání. Během dlouhé přesilové hry sice Lvi hrozili, ale Matěj Machovský si se všemi pokusy soupeřových nájezdníků poradil. Hradecký zmar v přesilových hrách potvrdil závěr této přesilové hry, kdy po srážce hradeckých hráčů ujeli domácí do přečíslení, Štěpán Lukeš v brance však skvělým zákrokem chybu svých spoluhráčů napravil.

Nakonec se však hosté přece jenom dočkali vyrovnání, Kevin Klíma převzal v obrovské rychlosti kotouč za brankou od Štěpána Lukeše a po neuvěřitelném sólu přes celé kluziště krásně zasunul puk mezi betony Matěje Machovského a srovnal – 1:1! Syn hokejové legendy Petra Klímy ještě na začátku sezóny působil právě v hlavním městě, a tak měl ze své branky proti bývalému týmu o to větší radost.

Po chvíli sparťanského tlaku se do úniku dostal opět právě Kevin Klíma, jenže ve velké rychlosti se následně srazil s brankářem Machovským, který byl po kontaktu s hradeckou čtyřiatřicítkou tak otřesen, že musel z boje odstoupit. Mezi tyčemi ho nahradil Jakub Sedláček. Nerozchytaný gólman inkasoval první gól v čase 39:55, když pouze vyrazil střelu Radima Šaldy od modré čáry před nepokrytého Jordanna Perreta, který neměl problém poslat touš za brankovou čáru a otočit zápas – 1:2.

Štěpán Lukeš bere první ligovou výhru za Lvy

Ihned na samém startu třetí části poslal domácí do početní převahy svým faulem Oscar Eklund, čímž nabídnul Spartě ideální možnost ke srovnání. Dosavadní třetí tým tabulky však svou přesilovku nevyužil, i když své příležitosti měl. Štěpán Lukeš si poradil i pomocí své masky, kterou vychytal ránu Tomáš Pavelky. Po chvíli klidu ve vyrovnaném počtu se do úniku opět dostal Kevin Klíma, následnou střelou nad lapačku překonal i druhého sparťanského gólmana a zvýšil – 1:3.

Sparta se však nechtěla vzdát. A za snížení na rozdíl jediné branky vděčí přesilové hře. Pokus od modré čáry totiž na branku vyslal Tomáš Pavelka, aby se následně kotouče zmocnil Matúš Sukeľ a poslal jej za záda bezmocného Lukeše – 2:3. Snížení odstartovalo mohutný tlak pražského celku, který toužil po srovnání. Úvodní část sparťanské převahy brankou neskončila, Štěpán Lukeš měl také trochu štěstí, když v leže vyrazil bruslí kotouč po závaru do tyče.

Hráčům Mountfieldu následně prospěl oddechový čas, domácím se totiž následně příliš nedařilo usadit se v útočném pásmu. V závěru se pokusili také odvolat brankáře Sedláčka, ani to však nestačilo. První lajna Hradeckých dohrála zápas v útočném pásmu a potvrdila tři body za výhru 3:2. Blýskl se zejména Kevin Klíma, který z mače odešel se třemi kanadskými body (2+1).

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 1 1 0 2
Lukáš Cingel 0 0 0 -1 0
Oscar Eklund 0 0 0 -1 2
Matěj Chalupa 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 0 1 1 2 0
Kevin Klíma 2 1 3 2 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Adam Kubík 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Jakub Orsava 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 2
Jordann Perret 1 0 1 2 0
Radek Smoleňák 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 1 1 1 2
Petr Šidlík 0 0 0 1 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 2
Lukáš Žejdl 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 60 35 2 33 94,29 1 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/6180220