Zápasy
pá 21.2.2020 | Adam Kodet

Slibně rozehraný zápas ztratil Hradec proti Vervě v nájezdech

Po silném startu se zdánlivě oddychové utkání pro Hradec rychle změnilo v pořádné drama, a nakonec i slušnou noční můru. Lvi nedokázali udržet dvakrát nabytý dvougólový náskok, vlastními chybami dostali soupeře do hry o body, aby se o ně v závěru sami museli strachovat. Především díky třetí východočeské formaci dospěl zápas do prodloužení, ve kterém Litvínov předznamenal to, co přišlo v samostatných nájezdech. Na straně Chemiků se trefili tři různí střelci, na té hradecké nikdo. Mountfield tak prohrál s Litvínovem 4:5 po samostatných nájezdech.

I přes úterní porážku v Brně se trenéři rozhodli do sestavy nesahat, do prvního domácího utkání po devatenácti dnech tak naskočili Lvi ve stejném složení. Prohodilo se ale pořadí jednotlivých útočných formací, ta Klímova nastupovala jako zahajovací.

V první periodě se červené světlo rozsvítilo čtyřikrát

Diváci v ČPP Aréně byli po téměř třítýdenním zápasovém půstu hodně lační po hokeji a slušně naplnili ochozy hradeckého stadionu. A hned ve třetí minutě mohli rozevlát své šály, když po Miškářově zadovce poslal puk z první přímo pod víko Lukáš Cingel. Lvi stupňovali svůj tlak a po dalších dvou minutách to bylo o dva góly. Eklundovo nahození od modré čáry v přesilovce jemně lízl čepelí Aleš Jergl a poslal Hradec do trháku.

Další průběh utkání potvrdil, že letošní vzájemná střetnutí obou soků přinášejí vydatné gólové hody. Po pasu přes celé hřiště se nejprve uvolnil Koukal, ale z úniku trefil jen spojnici tyček. V osmé minutě pak po chybě ve středním pásmu ujel Litvínov do přečíslení, Helt nabil Richardu Jarůškovi a ten bez problému po zemi zametl kotouč do protipohybu hradeckého brankáře. Po této brance to na obou střídačkách začalo vřít a kouči své svěřence nabádali ke zlepšení defenzívy.

Tempo hry pak na chvíli znatelně opadlo, oba celky začaly kupit chyby a hlavně ztráty. Po lehkovážné rozehrávce se nejprve puku těsně před Mazancem zmocnil Gerhát, Cibulskis mu ale odepřel možnost vyrovnat stav. A když po pasu Hübla za obranu neuspěl ani Lukeš, mohli se na druhé straně znovu radovat domácí hráči. Rychlý přechod do útoku předvedl Jergl s Kevinem Klímou, který nejprve svého parťáka uvolnil, a ten mu precizním pasem neservíroval na zlatém podnose třetí gól Lvů. Do šatny tedy odcházel mnohem spokojenější Hradec.

Druhá třetina přinesla zvolnění a litvínovský gól do šatny

Mountfield začal druhou část hry stejně, jako končil tu první, tedy hrou ve čtyřech proti přesile soupeře. Hradecké komando v oslabení ale pracovalo příkladně a jeho větší polovinu odehrálo v útočném pásmu. Oba brankáři ve druhé periodě rozhodně neměli tolik práce, jako v té první, často se tak museli udržovat v provozní teplotě sami. Když už se přece jen schylovalo k větší šanci před Janusem, puk se po Čápově nahození odrazil těsně mimo čepel najíždějícího Žejdla.

Domácí obrana plnila pokyny téměř bezchybně a své protivníky vůbec nepouštěla s pukem na holi do slotu. Chemici to tím pádem museli zkoušet spíše z dálky, o což se tvrdými ranami starali především hostující zadáci. Na pokus Říhy si ale Mazanec počíhal lapačkou, Baránkovu bombu schytal jeho spoluhráč Hübl. Aktivnější byli nadále spíše Východočeši, rychlé kombinace Klímovy řady a individuální průniky formace Lva k nebezpečnějšímu zakončení nevedly.

Hra rychle plynula dál, jenže šance a skrumáže před oběma brankami se daly počítat na prstech jedné ruky. Jako blesk z čistého nebe tak působila nabídka Jergla a pohotová teč Perreta, proti které musel Janus rychle sklapnout betony. Litvínov naopak působil bezradně a až nečekaně početná podkrušnohorská výprava v hostujícím sektoru tak příliš důvodů k radosti neměla. To se změnilo dvacet vteřin před závěrečným hvizdem, když Moravčíkovu střelu nerušeně doklepl Tomáš Pospíšil a snížil na 2:3.

Mountfield navýšil vedení, Litvínov ale dostal zápas do prodloužení

Tah s nasazením Klímovy formace jako zahajovací se ukázal jako velmi protřelý na startu třetí třetiny. Po další nádherné kombinaci, při níž si kotouč vyměnili všichni tři její členové, mohl po pasu Klímy doklepávat Jordann Perret do úplně odkryté kasy a završil tak úplné vyšachování litvínovské defenzívy svým jubilejním desátým gólem v sezóně. Hosté ale rychle kontrovali a znovu se dotáhli na rozdíl jediné branky. V oslabení Hradec nedokázal vyhodit, puk se na modré dostal k Samsonu Mahbodovi, který golfákem zamířil přímo do šibenice.

Verva působila po většinu utkání pasivně, jenže dokázala být smrtící v trestání soupeřových chyb. Lvi se znovu nedokázali jednoduše zbavit puku ve své obranné třetině, puk ukořistil Mahbod, objel d ním branku a našel v mezikruží exhradeckého Richarda Jarůška. Ten si poradil chladnokrevně s ideální pozice skóroval střelou nad Mazancovu lapačku. Na hradecké hole se v tu chvíli hodně rychle vklínila nervozita a puky jim najednou od čepelí spíš odskakovaly.

Světlou výjimkou byla další z pohledných akcí třetí formace, při které Jergl trefil brankovou konstrukci. Na druhé straně mohl svůj návrat na hradecký led oslavit druhým gólem Pospíšil, po jeho průniku stáli při Mazancovi všichni hokejoví svatí. V závěru se Hradečtí snad ještě strachovali o alespoň jednobodový zisk a do útoku se příliš nehnali. Za stavu 4:4 tak bylo jasné, že o osudu utkání rozhodne nastavený čas.

Prodloužení patřilo hostům, v nájezdech rozhodl Hübl

Verva hned zkraje prodloužení ukazovala, že se rozhodně nehodlá smířit s jedním vybojovaným bodem a proti svižné bekhendovce Pospíšila a ráně příklepem od Lukeše musela úřadovat Mazancova lapačka. Na protilehlé straně si připsal Janus zákrok až po třech minutách, kdy řešil střelu švihem od Cingela. Hra se ale odehrávala převážně před hradeckou svatyní a Lvi si nakonec možná oddechli, že prodloužení přežili bez úhony.

Na řadu tedy přišla dovednostní soutěž a do hry se nakonec stejně jako v Plzni dostala i hradecká dvojka Štěpán Lukeš. Ten inkasoval hned při první příležitosti z hole Viktora Hübla, kterému neušla škvírka mezi brankářovými betony, kterou neomylně trefil. V souboji bratří Lukešů uspěl rovněž litvínovský forvard a protože po perfektní parádičce vytrestal hradeckého gólmana i Jarůšek, padl Hradec 4:5 po samostatných nájezdech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 2
Lukáš Cingel 1 1 2 1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 1 0
Oscar Eklund 0 1 1 0 0
Matěj Chalupa 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 1 2 3 2 0
Kevin Klíma 1 1 2 2 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -3 0
Patrik Miškář 0 1 1 1 2
Richard Nedomlel 0 0 0 1 2
Jakub Orsava 0 0 0 -2 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 1 0 1 2 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 0
Petr Šidlík 0 0 0 -1 0
Lukáš Žejdl 0 0 0 -2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Lukeš 0 0 0 0 0,00 0 0
Marek Mazanec 65 23 4 19 82,61 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6197041