Zápasy
ne 23.2.2020 | Daniel Krátký, Petr Šatalík | Foto: Jan Pavlíček / BK Mladá Boleslav

Čtvrtá prohra v řadě. Hradec podlehl Boleslavi po nájezdech

Neveselá. Taková je hokejová atmosféra v městě pod Bílou věží. Na Lvy padla deka a černá šňůra porážek jim nedá spát. Po třech nezdarech chtěl Hradec uspět v Boleslavi. Začal dobře, od druhé minuty vedl zásluhou Smoleňáka. Jenže Bruslaři rychle vyrovnali a v závěru druhého dějství šli do důležitého vedení. Už už to vypadalo, že na soutok Labe s Orlicí žádný bodík nepřiputuje, ale v 58. minutě se trefil Cingel a vynutil si tak prodloužení. V něm branka nepadla, a tak rozhodly nájezdy. Klíčová byla nakonec sedmá série, kdy o bonusovém bodu navíc pro Středočechy rozhodl Jeglič.

V Mladé Boleslavi se hokejisté Mountfieldu HK představili i s Michalem Dragounem v sestavě. Naopak mimo dvanáct forvardů nominovaných k utkání zůstal exboleslavský Jakub Orsava. K přesunům došlo jak v obranných dvojicích, tak také v útočných řadách. Mezi šestku beků se vrátil Zdeněk Čáp, jenž zaujal místo Oskarse Cibulskise, který byl v zápisu evidován jako sedmý bek.

Atraktivní dvacetiminutovka přinesla skóre 1:1

Domácí začali utkání rozhodně aktivněji, ihned svého soupeře zamkli v obranném pásmu, ovšem žádnou větší šanci si nevytvořili, i když kolem brankáře Marka Mazance létalo jedno nahození za druhým. Na druhé straně však hned první střelecký pokus skončil v síti! Skóre otevřel Radek Smoleňák, když před Krošeljovou brankou tečoval pumelici Filipa Pavlíka od modré čáry – 0:1! Vstřelený gól dostal hradecké Lvy na koně.

Bruslaře dostala do zápasu přesilová hra, poté co Kevin Klíma zbytečně sekl brankáře soupeře přes rukavice. První velké ohrožení přinesly střely Marka Hrbase od modré čáry právě během zmiňované početní výhody. Odpověď na úvodní Smoleňákovu branku však nakonec přišla až v sedmé minutě, to totiž Martin Ševc napřáhl od modré čáry a jeho bomba skončila až za zády Marka Mazance, který vůbec nic neviděl – 1:1.

I v následném průběhu hry mohli diváci v mladoboleslavské ŠKO-ENERGO Aréně sledovat zajímavý, rychlý a především atraktivní hokej s šancemi na obou stranách. Nejblíže vedoucí brance byl Radovan Pavlík, jenž si to hnal sám na Krošeljovu kasu, avšak slovinský reprezentant betonem vyrazil. Hradecký odchovanec ještě servíroval touš do střeleckého slotu na Lukáše Cingela, ten ale z vynikající pozice úplně minul.

Bruslaři svou aktivitu přetavili ve vedení

Svěřenci Tomáše Martinec a Vladimíra Růžičky museli na úvod prostřední dvacetiminutovky přežít část oslabení po vyloučení Radka Smoleňáka. Aktivněji tak pochopitelně do další třetiny vstoupili domácí. Po uplynutí početní výhody Bruslařů se navíc kotouč dostal k rozjetému Lukáši Kašparovi, jenž se pěkně uvolnil a svou jedovatou dělovkou orazítkoval Mazancovu masku.

Hradecké možnosti přišly až po zhruba pěti minutách, kdy se útok ve složení Radek Smoleňák – Lukáš Cingel – Radovan Pavlík dostal do zajímavého tlaku, Gašper Krošelj v brance Bruslařů však spolu se svými beky odolal. Ovšem to byla spíše taková chvilková záležitost, nebezpečnější byli jinak hlavně domácí, jejichž největší brankovou možnost spálil Pavel Kousal poté, co se hnal sám na Mazance, hradecký brankář však svůj tým podržel.

Závěr druhé dvacetiminutovky byl od obou mužstev celkem aktivní, do vedení se pochopitelně chtěly dostat oba celky. Misky vah se převrátily na boleslavskou stranu, David Šťastný převzal na levé straně útočného pásma kotouč a vystřelil. Mazanec měl, stejně jako u první inkasované branky, zacloněný výhled a na jeho pokus nestačil – 2:1.

Lvi se dočkali dvě a půl minuty před koncem

Do závěrečné periody vstoupili Lvi výborně, kolem mladoboleslavského brankáře Gašpera Krošelje létal jeden pokus za druhým a takřka všechny formace hýřily aktivitou, první vážnější zásah si Slovinec v brance Středočechů připsal po průniku Jakuba Lva z pravé strany. Po zhruba pěti minutách opět převzaly okovy utkání zpět do rukou domácí, kteří několikrát zatlačili svého soupeře do obranného pásma.

Díky následné přesilové hře se zpět do zápasu vrátili Lvi, samotná početní převaha si jim moc nepovedla, hned poté ale převzal ve svém pásmu touš na svou bílou hůl Kevin Klíma, který prokličkoval až do útočného pásma a následnou střelou pouze nechal vyniknout lapačku gólmana Bruslařů. Neujaly se ani další šance hráčů Mountfieldu a nervozita východočeského týmu pochopitelně stoupala.

Čím více se blížil závěr zápasu, tím více se hosté tlačili do útoku, a tak vznikaly v jejich defenzívě malá okénka, kterými se Bruslaři dostávali do přečíslení. V nich však neudeřili, a tak se nakonec Mountfield dočkal srovnání. Lukáš Cingel po několika dorážkách v čase 57:29 překonal ležícího brankáře a rozjásal všechny výjezdníky – 2:2! A jelikož už se nikdo v šedesáti minutách neposadil, tak následovalo prodloužení.

Prodloužení vítěze neurčilo, v nájezdech rozhodl Jeglič

Nastavený čas započali obrovskou šancí domácí, Kašpar hledal před brankou jednoho ze svých spoluhráčů, který sice šikovně ze vzduchu tečoval kotouč, avšak nad. Hradec kontroval šancí Lukáše Cingela, který v přečíslení pálil pouze do výstroje Krošelje. Atraktivní prodloužení třech proti třem mohl následně rozhodnout Jakub Klepiš, který se na levé straně krásně uvolnil a vybruslil před Mazance. V nejdůležitějším procesu – střele mu však sjel puk z hole pryč. Lvi se tak stejně jako proti Litvínovu mohli těšit na nájezdy.

V rozstřelu se jako první prosadili hosté, když v první sérii uspěl střelou David Bernad. Za Lvy srovnal střelou mezi betony Lukáš Cingel. Potom již úřadovali zejména brankáři, v pěti sériích se tak nerozhodlo. Až v sedmé sérii se prosadil slovinský forvard Žiga Jeglič, který nachytal střelou na bližší tyč hradeckého gólmana. A jelikož Lukáš Cingel neuspěl, tak se rozhodlo o tom, že bod navíc si připsali Středočeši.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 1 0 1 1 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Oscar Eklund 0 0 0 -1 0
Matěj Chalupa 0 1 1 1 0
Aleš Jergl 0 0 0 -1 2
Kevin Klíma 0 0 0 -1 2
Petr Koukal 0 0 0 0 2
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 1 1 1 0
Radovan Pavlík 0 1 1 0 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 0
Radek Smoleňák 1 1 2 1 2
Radim Šalda 0 0 0 1 0
Petr Šidlík 0 0 0 0 0
Lukáš Žejdl 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 65 26 2 24 92,31 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/6199300