Zápasy
út 3.3.2020 | Petr Šatalík | Foto: Jiří Zaňát / PSG Berani Zlín

110 minut bez gólu. Mountfield padl i ve Zlíně – 2:3

S nadějí na zvrat jeli hokejisté Hradce Králové na poslední venkovní utkání základní části extraligy do Zlína. Jenže ten nepřišel. Ani herně, ani výsledkově. Lvi v první polovině utkání třikrát inkasovali a ačkoliv ve druhém poločase přerušili svou 110 minut trvající sérii bez vstřeleného gólu, vyrovnat už nedokázali. S Berany prohráli 2:3, i přesto ale mají ve vlastních rukou to, zda budou začínat předkolo play off na svém ledě.

Po nedělní blamáži s Olomoucí trenéři Mountfieldu k žádné velké rošádě nepřistoupili. Obranu doplnil na plný počet sedmi beků Šidlík. Z forvardů nedostal prostor zraněný Žejdl, Dragoun se posunul do čtvrté formace a místa na levých křídlech si v jednotlivých lajnách prohodili Chalupa s Pavlíkem.

Nepříliš atraktivní dějství vyznělo lépe pro Zlín

Úvodní minuty duelu o to, kdo začne předkolo play off na domácím ledě, příliš vzruchu nenabídly. Ani jeden tým se nemohl dostat do nebezpečné pozice, ze které by zahrozil. Pokus Cibulskise z levé strany od mantinelu Huf bez potíží vykopl betonem. Gazda zase najel do mezikruží, ale tam nedokázal zakončit a puk se pomalu doploužil pod betony Mazance.

První zajímavou situaci tak nabídla přesilovka Lvů, kdy pálil Cingel a vyražený puk zasouval pod Hufem do sítě Smoleňák, jehož dorážka však nebyla dost důrazná a kotouč zůstal stát před brankovou čárou. Následně měli početní výhodu Berani. Radovan Pavlík v ní však unikl soupeři a snažil se zakončit svou jízdu efektivní kličkou, jenže gólman Zlína zastavil jeho pokus vlastní holí.

Mazanec se pak zapotil při bekhendovém pokusu Okála, který na něj šel sám, když mu Šalda nestačil. Zakončení však nebezpečné nebylo, mířilo doprostřed brány. Skóre se poprvé měnilo v čase 16:19, kdy Valentin Claireaux vyjel od levého hrazení, obkroužil gólmana Lvů a šourající se puk z jeho hole nedokázal strážce svatyně Mountfieldu ani jeho beci včas zastavit – 1:0. Východočeši pak v další přesilovce zahrozili ranou Nedomlela od modré a dorážkou Dragouna, Huf ale zůstal pozorný, a tak Zlín vedl po dvaceti minutách 1:0.

Ševci vedení zvýšili, Hradec prolomil střeleckou nemohoucnost

Do druhého dějství vstoupil lépe Zlín, který hned v prvním střídání poslal puk do brankoviště Lvů, Mazanec si ale nakonec žádný důležitý zákrok připsat nemusel. Na druhé straně unikl Freibergsovi Perret, ale jeho přízemní pokus zastavil Huf betonem. Claireaux byl po své trefě z první třetiny očividně při chuti a o chvíli později to zkoušel z větší vzdálenosti. Gólman Lvů jeho nahození jen vyrazil a následně tak musel pohlídat ještě dorážku Honejska, který ale mířil jen do jeho betonu.

Po pěti minutách druhé dvacetiminutovky Zlín vedení zdvojnásobil, nutno podotknout, že zaslouženě, jelikož byl aktivnějším týmem. Jan Dufek se z ničeho nic zjevil sám, nikým nehlídán v prostoru mezi kruhy a ranou do protipohybu překonal Mazance – 2:0. V čase 30:33 šli Lvi v oslabení do přečíslení, pomalý přechod Eklunda však vystihli hráči Zlína, otočili hru a sami šli do situace tři na jednoho, Šalda ale nikoho nebránil. Vše pak vyřešila parádní kombinace, na jejímž konci zvedl Antonín Honejsek před gólmanem Mountfieldu puk pod horní tyč.

Hradec si hned po obdržené brance vytvořil slušnou příležitost, jenže Klíma trefil z mezikruží jen vyrážečku Hufa, jenž sice nestačil reagovat, ale postavení mezi třemi tyčemi měl dobré. Převahu však měli i nadále Berani. Šlahař si vybruslil na vrchol kruhů a Mazanec mohl být rád, že trefil jen střed svatyně Lvů. Východočeši prolomili střelecké trápení v 36. minutě. Radovan Pavlík poslal v rohu kluziště zpětnou přihrávku na pravý kruh a Filip Pavlík tvrdou ranou na přední tyč snížil na 1:3. Víc se toho do sirény neudálo, a tak PSG vedlo po dvou třetinách o dva góly.

Snížení přišlo, vyrovnání nikoliv

Na začátku třetího dějství dostal Hradec příležitost v podobě početní výhody, jenže Eklund pálil z ideální pozice na vrcholu kruhů vysoko nad. Ve 44. minutě předvedl parádní akci Chalupa, jenž v obranném pásmu vystihl přihrávku soupeře a po pravém hrazení projel až do útočného pásma. Následně narýsoval parádní křižnou přihrávku na levou stranu, odkud se nekompromisní bombou prosadil Jakub Lev, který snížil na 2:3.

Lvi vycítili šanci a hnali se za vyrovnáním. Střelu Šaldy od modré však Huf dokázal vyrazit do rohu hrací plochy. Berani ale včas poznali důležitost těsného náskoku a brzy stáhli svou hru blíže ke své kleci a vsadili na pevnou obranu. Navíc Mountfield přibrzdila vyloučení Šaldy a Dragouna, takže snaha o vyrovnávací branku byla utlumena a naopak na druhé straně trefil v přesilovce pět na tři Nosek horní tyč.

Východočeši v závěru zkusili hru bez gólmana, Mountfield delší dobu okupoval útočné pásmo a po odražené střele, kdy se puk od zadního mantinelu dostal na hůl Smoleňáka, mohl kapitán Hradce krátce před koncem srovnat, jenže Huf se skvěle přesunul a zákrokem večera, kdy betonem vykopl puk, zachránil Zlínu body. Další snahu Lvů pak uťal zákrok Perreta, který sudí vyhodnotili jako faul a Berani si tak konec základní hrací doby pohlídali. Hradec i nadále má ve svých rukou to, zda začne předkolo play off na domácím ledě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 1 2
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 2
Oscar Eklund 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 0 1 1 0 0
Aleš Jergl 0 1 1 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Jakub Lev 1 0 1 1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 4
Jakub Orsava 0 0 0 1 0
Filip Pavlík 1 0 1 -1 0
Radovan Pavlík 0 1 1 1 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 4
Radek Smoleňák 0 0 0 -1 0
Radim Šalda 0 0 0 -1 4
Petr Šidlík 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 33 3 30 90,91 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/6217375