Zápasy mládeže
čt 8.8.2019 | Jan Brůna, Adam Kodet

Dorostenci dvě porážky neodčinili. S Tygry padli vysoko 1:5

Zápasové menu

Mladíci Mountfieldu HK si chtěli po dvou prohrách v přípravě rozhodně spravit chuť. Lvi nejdříve podlehli doma těsně Mladé Boleslavi 3:4 a poté nešťastně padli v Plzni 2:4. Do utkání s Libercem ale nevstoupili správnou nohou – v první třetině inkasovali tři góly. Ve druhé periodě byl opět lepší Liberec, který se znovu střelecky prosadil. Domácí však v závěru vybičoval k lepšímu výkonu gól Matyáše Budiny. Liberec se ale trefil i v poslední dvacetiminutovce a vysoký náskok si pohlídal.

Trenér Jiří Janoušek postavil do branky po jednozápasové pauze opět Maria Žalčíka, stejně jako v klání se Středočechy. Poprvé v sezóně nastoupil za Hradec obránce Jakub Jerman, který nahradil Havlíčka, místo Táborského dostal šanci opět Tadeáš Kulhánek.

Slabá první třetina, Lvi inkasovali tři branky

Mountfield začal ostrým napadáním a dostával soupeřovu rozehrávku pod tlak. První pokus domácího Štěpána Králika mířil těsně vedle levé tyče. Poté dvakrát během přesilovky pálil z levého kruhu nebezpečně jeho spoluhráč Matěj Beneš, brankář Krátký jeho střely vyrazil.

Severočeši se i při vlastním oslabení dostávali do nadějných příležitostí. Chvíli po slibné střele hradeckého Budiny ale Tygři potrestali velkou nedůslednost v obraně Lvů. Rychlým únikem se dostal do zakončení Filip Kříž a střelou do pravé šibenice nedal Žalčíkovi šanci – 1:0. Hra se často otáčela z jedné strany na druhou, ani jeden tým si nedokázal udržet soustavný tlak.

Zhruba v půlce třetiny domácí Adam Jirků šikovně přiklepl puk Lukáši Součkovi, který sám před brankářem jen o kousek minul. Jakub Řehák po chvíli hodně otálel s rozehrávkou, kotouč mu vypíchl jeden z napadajících útočníků Tygrů a předložil ho před branku Jakubu Hujerovi, který kličkou obešel gólmana a pohodlně zakončil do prázdné – 2:0. Liberečtí navíc svůj náskok o necelou minutu později zásluhou Adama Měchury ještě navýšili – 3:0.

Hradecké nakopl gól naděje v závěru druhé periody

Druhou třetinu načali Lvi znovu důsledným napadáním, ve středním pásmu si ale příliš nerozuměli v rozehrávce a zbytečně tak přicházeli o puk. Liberečtí mohli trestat, ale Petr Gajda pálil přímo do Žalčíka. Po šikovné kombinaci se dostal k zakončení Adam Jirků, gólman si s jeho pokusem s obtížemi poradil.

Po rychlém protiútoku zkusil štěstí domácí Albert Cerman, leč gól z toho nebyl. Tygři s oblibou útočili po levém křídle a svými přihrávkami nacházeli volné spoluhráče ve středu. Při hře v početní výhodě pálil za Hradec nadějně Štěpán Králik, ale jeho projektil proletěl těsně nad brankou libereckých. Na druhé straně střelu Jakuba Dvořáka chytře tečoval Filip Kříž, dopadl ale stejně jako jeho soupeř před ním.

Další nahození Jakuba Šedivého nadělalo domácím problémy, když kotouč prolétl jen pár centimetrů vedle levé tyče. Následně se do puku prudce opřel Jakub Hujer a od modré čáry překvapil brankáře Lvů střelou doprostřed – 4:0. Malou odpověď našel Hradec po střele Matyáše Budiny, který obdržel průnikovou přihrávku od spoluhráče, zamíchal s pukem a suverénně zakončil do levého rohu – 4:1.

Liberec ve třetím dějství potvrdil vysokou výhru

Hráčům Mountfieldu vstřelená branka očividně dodala na sebevědomí a hokejisté zpod Bílé věže začali Tygry zasypávat nebezpečnými střelami. Tým ze severu Čech se ale po chvíli z tlaku vymanil a naopak také předvedl něco ze svého střeleckého umění, brankář Lvů svůj tým skvěle podržel.

Liberečtí se šikovnou kombinací dostávali až před soupeřovu branku, vytoužený úspěch to ale nepřineslo. Po střele Jakuba Dvořáka se opět zaskvěl Žalčík. Hradecký gólman musel být znovu na pozoru při nadějném úniku forvarda Beneta Rossmyho.

Hned v následném útoku Matěj Beneš dobře nahazoval kotouč do nepřehledného chumlu před brankou Tygrů, Krátký se však roztáhl v brankovišti a senzačně zasáhl betony. Po nahrávce Hujera ještě navýšil skóre Jakub Šedivý přesnou ranou z levého kruhu pod horní tyč – 5:1. Hradečtí si tak odnesli vysokou porážku 1:5 a na první vítězství v přípravě si budou muset ještě počkat.